Meglepte a Jobbikot, hogy jó nevű debreceni intézményekben is megjelenik az iskolaőrség

Habár támogatták a parlamentben az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást, Herpergel Róbert kétli, hogy az általános iskolákban szükség lenne a gumibotra és a gázsprére.
Herpergel Róbert
Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni politikusa, volt önkormányzati képviselő július 24-én a Vegyipari Technikum előtt az idén bevezetett iskolaőrséggel kapcsolatban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma július 15-én tette közzé listáját azokról a magyarországi oktatási intézményekről, amelyekben szeptembertől az új rendészeti szerv tagjai dolgozni fognak. A dokumentumban a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) összes intézménye szerepel.

Rossz piár az iskolaőrség

Herpergel szerint egyes debreceni iskolák, mint a József Attila Általános Iskola, az Építéstechnológiai és Műszaki (korábban Povolny Ferenc) Szakközépiskola és a Kreatív Technikum (korábban Könnyűipari) annyira „felhígultak” az elmúlt években, hogy valóban indokolttá vált az iskolaőrség bevezetése, amit a Jobbik a parlamentben is támogatott.

A szintén a DSZC kötelékébe tartozó Vegyipari, a Mechwart és a Péchy őriztetése azonban meglepte a párt helyi szervezetét. Herpergel idézte Tirpák Zsoltot, a DSZC kancellárját, aki a napokban arról beszélt, hogy annak ellenére vezetik be az iskolaőrséget az összes tagintézményükben, hogy ezekben az iskolákban az utóbbi években nem történt „kirívó fegyelmezetlenség, konfliktus”.

A Jobbik politikusa szerint az őrség indokolatlan bevezetése „rossz piárt” ad ezeknek az intézményeknek. „Az iskolaőrök sakkbábuit a debreceni sakktáblára úgy tűnik, hogy találomra tették fel” – fogalmazott az ex-képviselő, aki szerint a döntéshozóknak ki kellett volna kérniük az iskolák és az ott dolgozó tanárok véleményét. Herpergel arról is beszélt: szerinte kétséges, hogy valóban szükség van kényszerítő eszközökre (az iskolaőrök gumibotot és gázsprét is használhatnak) az általános iskolákban.

police.hu

Ellehetetlenítették a pedagógusokat

A Debreciner megkérdezte a Jobbik politikusát, hogy mit gondol Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő érveléséről, miszerint az elmúlt 30 évben történt „fegyelmezettségi kérdések” miatt volt szükség az iskolaőrség bevezetésére a DSZC összes tagintézményében. „Pósán László elég régen járt általános és középfokú intézményben” – fogalmazott Herpergel, majd hozzátette, hogy más kormányok mellett a Fidesz is hozzájárult az oktatás „züllesztéséhez”. A volt képviselő szerint Pósán Lászlónak fel kellene tennie magának a kérdést: miért tették lehetetlenné – többek között az adminisztrációs terhek növelésével –, hogy a pedagógusok érdemben tudjanak foglalkozni a gyerekekkel.

Iskolafüggő, hogy kell-e gumibot

Mivel Herpergel Róbert csak az általános iskolák kapcsán vonta kétségbe a kényszerítő eszközök alkalmazásának szükségességét, megkérdeztük tőle, hogy szívesen látná-e azokat a középiskolákban. A politikus szerint az adott iskolától függ, hogy szükség van-e ezekre az eszközökre. Szerinte egyik intézmény kapcsán sem lehet biztosan állítani, hogy ott nem történhet erőszak, de van, ahol nem ez jellemző.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Egy hónapra csak 1000 forint. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.