Úgy nyitották meg, hogy zárva van – Borsos-villa, Debrecen

A polgármester átadta, még Kósa Lajos is megmutatta magát ott, szépen rendbe van téve, csak éppen semmivel sem ad több teret az érdeklődőknek, mint amikor még elhanyagolt állapotában volt lakat alatt. Megnéztük az ünneplés másnapján.
Koppányi Szabolcs

Emberek, kicsik és nagyok, polgármester, alpolgármester, országgyűlési képviselő, városi képviselő, zeneszó vezette fel a felújított Borsos-villa megnyitó ünnepségét július 22-én. A lassan egy évtizede zárva lévő épületbe élet költözött: pár óra erejéig. Másnap ugyanis már nem tudtunk benézni, hogy milyen is belülről. Rács az ajtón, információs tábla a nyitvatartásról, az épület funkciójáról, a várható programokról sehol. Ráadásul az elmúlt két évben, ha nem is milliárdos összegekkel, de nagyjából 43 millióval azért csak megnőtt a teljes vénkerti felújítási projekt – aminek része a Borsos-villa renoválása is – bekerülési költsége.

Az interneten kutatva megtalálható a vállalkozói szerződés, ami Debrecen városa, valamint a nyíregyházi székhelyű KÖZMŰ Generál Építő és Szolgáltató Kft. és a debreceni Monolit 3000 Kft. között köttetett. Ebből idézve néhány dolgot az alábbiakat vehetjük észre.

A tervezetthez képest kicsivel később és kicsivel többe kerülve készült el

„A hivatkozott közbeszerzési eljárás megindításának időpontja: 2018. október 25.” Majd az interneten szabadon elérhető vállalkozási szerződésben olvashatjuk azt is, hogy nettó 468 millió 632 ezer 683 forint a vállalkozási átalánydíj összege (bruttó 595 millió 163 ezer 507 forint). Illetve az is szerepel a 28 oldalas dokumentumban, hogy a „vállalt teljesítési határidő a Borsos József tér, valamint a Vénkerti lakótelep helyszíneken a munkaterület átadását követő 9 hónap”. Azt nem tudjuk, pontosan mikor adták át a munkaterületet, ám ebben a szerződésben az is benne van, hogy a szerződéskötést követően 15 napon belül esedékes.

Koppányi Szabolcs

Aztán az is olvasható itt, hogy a szerződés alján lévő aláírásokat 2019. április 15-én illesztették oda a városvezetés és a két cég képviselője részéről. Vagyis ha ettől számoljuk a 9 hónapos teljesítési időintervallumot, 2020 januárjának végéig kész kellett volna legyen ez a vénkerti munka – magyarán a koronavírus-járványra még nem fogható a csúszás.

Ami az anyagiakat illeti, a 2019 szeptemberében a helyszínen készült Debreciner-fotók tanúsága szerint még akkor is 613 millió forintos vénkerti beruházást hirdetett a tábla a Borsos-villa előtt, ami mostanra 638 millió forint lett. Eredetileg, 2018-ban pedig még bruttó 595 millióról volt szó. Óvatosan felkúszott az összeg valamelyest.

Koppányi Szabolcs

A minapi átadásról több politikus is képösszeállítással számolt be a közösségi oldalán. Megmutatják egy-egy csoportképpel is, ahogy sok emberrel együtt örülnek a villa előtt.

Facebook
Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Barcsa Lajos alpolgármester szelfizik az ünnepélyes megnyitó után bezárt Borsos-villában
Facebook

Egy nappal később már jóval kevesebb érdeklődőt, konkrétan egyet sem találhattunk annak környékén vagy odabent. Az ok egyszerű: ráccsal zárt ajtaja nem éppen vendégeket invitáló. Sőt körbejárva az épületet egyetlen táblát, agy cetlit nem találhatunk arról, hogy mégis mikor nyit ki valóban a Borsos-villa, s lesz belőle a Papp László polgármester által kinyilvánított közösségi tér. Úgy tűnik, egyelőre csak a hivatalos ceremónia erejéig tárták ki ajtaját, aztán vissza is illesztették a rácsot a bejárat elé…

Koppányi Szabolcs

Adminisztratív módon átadták. De mikor vehetik birtokba tényleg a debreceniek?

Egy környéken sokat járó, az arcát-nevét a nyilvánosság előtt nem vállaló hölgyet kérdeztünk meg arról, ő mit tud minderről. Elmondta, hogy ő az elmúlt időszakban már hét alkalommal hallott megnyitó ünnepségről, de mindig halasztgatták valami miatt – úgy tudja, belső szerelésekről volt szó egyebek mellett. Míg végül eljött a július 22-i időpont, ami azonban egyelőre csak egy a külvilágnak szóló megnyitó aktusnak tűnik. Furán hat ugyanis, hogy egyébként zárva az ajtó, és sem a városi weboldalon, sem máshol nem találunk információt arról, pontosan mi célt szolgál majd a Borsos-villa. Sőt egy saját honlap, Facebook-oldal is szükségeltetne egy ilyen intézmény esetében, amelyet olvasva bárki tájékozódhat a benne rejlő lehetőségekről.

Ami tehát szerdán történt, egyelőre egyszeri eset volt. A média tudósítása mellett gyorsan belakták a Borsos-villát, lefotózták, lefilmezték kívül-belül (akárcsak a vénkerti felújítás többi elemét), dokumentálták, ám azóta csend és sötét ablakok… Addig is, amíg kinyitják, lehet használni ezen a parkosított téren a felújított játszóteret, a körbekerített, de a rossz zár miatt zárhatatlan, egyébként jó minőségűnek tűnő gumitalajú sportpályát, akárcsak a néhány elemből álló mini kondiparkot. Emellett tudunk inni az ivókútból, illetve virágok közötti padokon, kellemes környezetben lehet kivárni, hogy egyszer csak bejussunk az egykor az irodalmi múzeumnak is otthont adó épületbe.

Csak jó volna tudni, hogy mikor lesz az akkor!

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.