MÁSIK FŐVÁROS

Majd ha fagy? – A debreceni rendezvények megtartását felettébb kockázatosnak tartom

„Egyszercsak (sic!) kivonulnak. Egyszer CSAK kivonulnak!” - felelte anno Illetékes elvtárs, Koltai Róbert máig aktuális, mondhatnánk örök érvényű kabaréfigurája, amikor arról kérdezték, hogy mikorra várható az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonulása.

Koronavírus ügyben, most már bizonyosra vehetjük, nemcsak hazánkban, de a világon sincs olyan illetékes, aki, a fenti mondatokban idézett kijelentéshez hasonlóan, „megmondaná a tutit”. Egészen pontosan természetesen sokan és sokszor megpróbálkoztak vele, de mostanra, a világjárvány (minimum) ötödik hónapja után kiderült, hogy kár lenne teljes egészében hinnünk bármilyen jóslatnak. Hisz, ha emlékszünk rá (amennyiben nem, akkor is), hazánkban szintén jócskán akadtak „szakértők” és kevésbé szakértő politikusok, akik valamikor a tavasz legelején vírusmentes nyár, nyaralás képét vizionálták számunkra. Ennyi, s nem több, időt adtak a járványnak. Eleinte.

Aztán kezdtek a kevésbé optimista forgatókönyvekből idézni. Amelyek a mostani helyzethez képest, véleményem szerint, még mindig túlzottan derűlátónak bizonyultak. Hisz például a második hullámmal már számoltak ugyan, de csak valamikor őszre, télre várták, pedig több helyütt viszont már most annak minősítik az állapotokat. Arra sem gondoltak, legalábbis nyilvánosan, hogy azokban az országokban szintén újra kezdődhet, amelyeket korábban példaképként állítottak a világ elé. Merthogy hivatalos és szavahihető adataik szerint hetekkel ezelőtt vírusmentesnek, illetve járványmentesnek nyilváníthatták országukat. S tényleg hihettünk nekik, hisz a kezdetektől fogva eredményes intézkedéseket hoztak. Beleértve a tömeges, széleskörű, a tünetmentes honpolgáraikra is kiterjedő tesztelést, a gyógyultak utóellenőrzést, a megelőzést szolgáló lépéseket. S mégis. Illetve mégsem... Igaz, alighanem külföldről, a korántsem „tiszta” régiókból hazatérő állampolgáraik vitték haza a vírust magukkal.

A jóslatoknál tartva, azt ugyancsak szinte bizonyosra vették maguk a kutatók is, hogy a meggyógyult betegek szervezete kitermeli az ismételt fertőződést megakadályozó antitesteket. Azóta kiderült, hogy sajnálatosan ez sem mindenkire érvényes. Sőt. „Friss kutatás szerint a koronavírussal szembeni immunitás csupán pár hónapig tart. Ugyanis a vizsgálatok kimutatták, hogy az antitestek eltűntek a páciensek szervezetéből” – írta a sciencefocus.com. Egy németországi (s több másik) megfigyelés szintén erre a megállapításra jut. „Az eredmények azt sugallják, hogy a már felgyógyult betegek újrafertőződhetnek a vírussal...” (nlc.hu)

Legtávolabbra a korábbi reményekhez képest a védettséget adó, az alapos, hosszú ideig tartó klinikai vizsgálatokon átesett hatékony oltóanyag kifejlesztése került. Dacára annak, hogy „…világszerte összesen kb. 150 olyan projekt fut, aminek a célja a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése...” (MTI), nagyjából elmondhatjuk, hogy sokkal nehezebbnek látszik a feladat, mint a járvány elején.

Mindazonáltal Európában gyakorlatilag minden ország jelentősen enyhített a korábbi korlátozásokon. Hogy aztán némelyikük újra szigorításokra kényszerüljön, hisz sok helyütt újra emelkedik, jobb esetben hullámzik a betegek száma. Mindazonáltal gazdasági szempontból aligha van más opciójuk, mint az „élet újraindítása”. De például a nyári turistaszezon, különösen az európai tömegturizmus szokásos megjelenése a kedvelt üdülőhelyeken, a nagyrendezvények (gyakorlati) engedélyezése aligha maradhat következmények nélkül.

A hivatalos helyzettérkép 2020.július 27-én

Sajnos, mint a minapi Hajdú-Bihar megyei eset mutatja, bárhol, bármilyen szituációban történhet több tucat embert érintő fertőzés. „…a csütörtök reggeli adatok szerint a megelőző 24 órában 10 esetet tártak fel Hajdú-Bihar megyében, a frissen diagnosztizált betegek nagy részét tehát itt detektálták (14-ből 10-et)... A fertőzöttek esetében a kontaktkutatás kiderítette, hogy az érintettek a fertőzés igazolódását megelőzően zártkörű családi rendezvényen vettek részt, ahol nagy valószínűséggel megfertőződhettek... Az ilyen módon felbukkanó fertőződés pedig akár pár óra alatt elérhet az ország egyik végéből a másikra. A zártkörű eseményen Győr-Moson-Sopron megyéből is részt vettek. A helyi kontaktkutatás eredményeképpen 69 szoros kontaktot derítettek fel, jelenleg 3 fő pozitív esetet azonosítottak. A további kontaktkutatás eredményeként Vas megyéből újabb 3 pozitív esetet jelentettek” – tájékoztatta a portfolio.hu-t a Koronavírus Sajtóközpont. Hogy aztán sikerül-e megtalálni minden olyan érintettet, aki tünetmentesen átadhatja másoknak a vírust, az, mint minden hasonló esetben, aligha válaszolható meg teljes bizonyossággal. Hisz elég kicsi a valószínűsége annak felderítésére, hogy a fertőződés esélyének felfedezéséig ki kivel találkozott, beszélt stb. „útközben”.

Egy szó, mint száz, a tavaszi reményekből mostanig nem sok minden vált valóra. Őszintén szólva, alighanem sokak haragját kiváltva, magam a nyár végére tervezett, várhatóan sok érdeklődőt vonzó debreceni rendezvények megtartását szintén felettébb kockázatosnak tartom. „Mentségemre”, akadnak szakemberek, akik jelen biztatónak mondott hazai járványhelyzettel együtt például az épített strandokon történő fürdőzést tartják kockázatosnak. De ezt az opciót megyénkben aligha „ildomos” emlegetni. Minden olyan hely újra veszélyes lehet, ahol sok ember van együtt maszk nélkül - ezt mondta az ATV híradójának Falus András immunológus. A strandokat és főként a zárt uszodákat azért érzi kockázatosnak, mert ott az emberek nem hordanak maszkot. A szakember azt mondta a strandolás most magában hordoz egy rizikót. Falus szerint rengeteg infektológus, epidemiológus, immunológus hozzászól ehhez a kérdéshez, szerinte érdemes lenne egy szakértői közvéleményt kialakítani.

Szerencsére a közel fél év alatt a mindennapi gyógyítás tapasztalatai gyarapodtak, így az egészségügy „frontharcosai” több eljárást, technikai eszközt, korábban más betegségekre kifejlesztett, de részben a koronavírus bizonyos tünetei ellen hatékony gyógyszert tudnak alkalmazni.

Összességében objektíven mégis azt kell megállapítanunk, hogy a tavasz táján nyárra jósolt nagy reményekből nem sok vált valóra mindeddig. Talán majd akkor, ha fagy...

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.