AZ OLVASÓ ÍRJA

Megemlékezés a magyar sajtószabadság sötét napjairól

Rutz Tamás szerkesztőségünkhöz eljuttatott írását szó szerint közöljük.

Az elmúlt hetek úgy vonulnak be a magyar történelembe, mint mikor ismét kevesebb lett a szabadság hazánkban. Az Index halott. Persze az oldal létezik, pár cikk is megírásra kerül, de sosem lesz már az, ami volt: a legnagyobb online független sajtótermék.

A fideszes kormányzat nem szereti a kritikus hangot. Ők abban a világban érdekeltek, ahol a Bede Zsolt féle elmebetegek jelentik a sajtószabadságot és ahol nem kell a választópolgárnak válogatni a különböző hírforrások között, mert mindenhol csak a Rogán Antalék által elkészített és az MTVA által szétszórt hazugságok jelenhetnek meg. Nekik a Hit Gyülekezete nevű szektával való összekacsintás, a Balaton és más természeti értékeink kiárusítása, a „Vadhajtások” és a laposföldes-oltásellenes összeesküvéselméletekre hasonlító idiotizmus jelenti a polgári kultúrát.

Mégis volt egy kis fény a sötétségben az utóbbi időszakban. Felemelő volt látni az Index újságíróinak gerinces kiállását, a szolidaritást, amit sokan feléjük mutattak. Ennek okán szervezünk 2020. július 29-én 19 órától egy szerény gyertyagyújtást a debreceni Petőfi téren. Szeretnénk megmutatni, hogy városunkban is vannak emberek, akiknek fontos a sajtó szabadsága és hazánk jövője.

De mit lehet tenni? Természetesen egy tüntetés nem oldja meg a problémát. Sokkal több munkára van ehhez szükség. De annak sem szabad bedőlni, mikor a pártpolitikai élet azt hazudja, hogy a legfontosabbak a választástechnikai kérdések és mindent el lehet intézni egy szavazattal. Ha változást akarunk, az mindenkitől áldozatot igényel. Aki megteheti, támogassa akár anyagilag a megmaradt független sajtó munkáját. Akinek van egy kis szabadideje, csatlakozzon a Nyomtass Te Is! mozgalomhoz, akik nyomtatott formában viszik el a híreket oda, ahol ahhoz nem biztos, hogy hozzáférnek.

Közösségeket kell alkotni és a meglévőket kell erősíteni. Ez jelenti az igazi összefogást.

Rutz Tamás
politikai aktivista

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.