Értelmetlen környezetszennyezés a légi szúnyogirtás az MTA kutatói szerint

Az inváziós fajok ellen nem hatékony, de a hasznos rovarok számára mérgező. Tömeges halpusztulást is okozhat a legtöbb helyen alkalmazott deltametrin.

Az Európai Unióban 2019-ben megszűnt a légi kémiai szúnyoggyérítés a technológia kétséges hatékonysága és rendkívül környezetszennyező volta miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ennek ellenére július 27-én 180 napra ismét engedélyezte a módszer alkalmazását az elszaporodó, Magyarországon nem honos szúnyogfélék által jelentett járványügyi kockázatokra hivatkozva.

A döntés óta az ország minden tájékán, így Hajdú-Bihar megye számos településén is megindult a vérszívók légi permetezése. Az MTA-hoz tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete július 31-én közleményt adott ki az újra engedélyezett technológiával kapcsolatban.

Az ország nagy részén nincs is tigrisszúnyog

A kutatók közleménye szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a Magyarországon újonnan megjelent csípőszúnyogok mekkora szerepet játszanak a kórokozók terjesztésében, az eddigi felmérések mindenesetre nem utalnak járványügyi helyzetre.

Ázsiai tigrisszúnyog
wikimedia.org

Az Ökológiai és Botanikai Intézet az ázsiai tigrisszúnyog elterjedését vizsgálta, amihez a lakosság segítségét kérték. A július 31-ig beérkezett 573 szúnyogból mindössze 35 volt tigrisszúnyog, ezeknek a vírustesztjei pedig negatívak lettek. Az intézet által készített térképen az is látható, hogy egyelőre az ország nagy részéről, így Hajdú-Bihar megyéből sem sikerült egyetlen tigrisszúnyogot sem begyűjteni. Az invazív fajok többsége ráadásul egész nap aktív, ezért nem hatékony velük szemben az esti órákban végezhető légi szúnyoggyérítés.

szunyog.okologia.mta.hu/

Már emberben is kimutatták a környezetszennyező szer hatását

A kutatók szerint komoly környezetterheléssel jár a légi irtás. „A légi kémiai védekezésnek jelentős környezetszennyező (ökotoxikológiai) mellékhatásai vannak, mert a leggyakrabban alkalmazott hatóanyag (deltametrin) közismerten mérgező számos más (sokszor hasznos) repülő rovarfajra, és felhalmozódik vízi gerincesekben is, ezzel akár tömeges halpusztulást is okozhat” – írják, majd azt is megemlítik, hogy a szer egészségügyi hatását már emberben is kimutatták.

Az Ökológiai és Botanikai Intézet közleménye azzal a következtetéssel zárul, hogy a légi kémiai irtás engedélyezésének nincs sem ökológiai, sem más tudományos alapja.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.