Újabb belvárosi fát siratunk – Debrecenben szombaton sem pihen a láncfűrész

Szombaton, azaz ma délelőtt minden előzetes bejelentés nélkül munkások érkeztek, s kivágtak egy magas, lombos fát, a mellette lévőt pedig megnyesték elég durván a debreceni Sesztina Galéria előtti kis téren. Kinek állt az útjában?

A három pad, ami pihenési lehetőséget adott az arra járóknak, szintén megsérült, az pedig kétséges, hogy a felettük árnyat adó lombok nélkül ki akar majd oda leülni ilyen rekkenő hőségben.

A fakivágásról a Debrecinert értesítő olvasó ezt írta: „Eddig csak 40 Celsius-fok volt az árnyék környékén, mostantól majd lesz 50 az egész területen. Kit zavart az a fa? A padokat már kezdték eltüntetni. Mi jön még?”

Galéria: Nincs már árnyék
Koppányi Szabolcs

Magát a munkafolyamatot már nem sikerült elkapnunk, csak a maradványokat rögzíthettük - nem végeztek valami alapos takarítást maguk után. Az egyik ott lakó azt mondta nekünk, hogy kérdésére, miszerint mit művelnek, azt a választ kapta, hogy nem az ő dolga, van engedély rá. Szintén a közelben lakó véleménye szerint a debreceni városvezetők által igen kedvelt Piac utcai neves étterem térnyeréséről lehet szó, valószínűleg ott, a Sesztina Galéria bal oldalán nyitnak majd újabb gazdasági bejáratot.

Ilyen volt
facebook.com/sesztinagaleria
Mi hivatalos választ kérünk az illetékestől, tájékoztassanak bennünket, hogy tájékoztathassuk olvasóinkat arról: milyen indokkal vágták ki a fát, ki kérte az eltüntetését, ki engedélyezte. Amint megkapjuk a válaszokat, közöljük. Addig pedig siratjuk az újabb belvárosi faáldozatot. Akár mivel indokolják a kivágását, egy évtized is kevés lesz a pótlására. Ha egyáltalán ott akarják pótolni…
A múlt
facebook.com/sesztinagaleria
A jelen
Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.