A helyi gimnázium igazgatóhelyettese és a volt jegyző küzdelme dönt arról, hogy a nánási ellenzék fölé kerekedhet-e a Fidesz

Ősszel választanak új önkormányzati képviselőt. Úgy tűnik, hogy bár minden párt jelen van a megmérettetésben, de rejtőzködő üzemmódban.

Július elsején a Debreciner adott hírt először arról, hogy Hajdúnánás Helyi Választási Bizottsága (HVB) szeptember 20-ra tűzte ki az Éles András képviselő, volt polgármester halála miatt szükségessé vált időközi önkormányzati választást a település 5-ös számú választókerületébe.

A tét nagy: amennyiben a Fidesz által támogatott jelölt nyer, a párt többségbe kerül a Szólláth Tibor polgármesterrel együtt 12 fős testületben. A HVB augusztus 5-én délután vette nyilvántartásba a győzelemre toronymagasan esélyes két jelöltet – meglepetésre egyikőjük sem pártszínekben indul.

Élhető várost akar a fiataloknak

Kocsis Áron református lelkész, a Kőrösi Gimnázium hitéleti igazgatóhelyettese és történelem-hittan szakos tanára már 2019-ben is megmérettette magát a hajdúnánási 5-ös számú egyéni választókerületben a Fidesz jelöltjeként, akkor mindössze 10 szavazattal maradt alul az ellenzéki szövetség által indított Éles Andrással szemben. Az ezúttal függetlenként próbálkozó Kocsis több mint 100 ajánlást gyűjtött az induláshoz szükséges 17 helyett. „Amikor az ifjúsági stratégiát kidolgoztuk az ott lévő fiatalokkal együtt, akkor az egyik fontos alapvetés az volt, hogy a fiatalok egy élhető város lehetőségét kívánják. Remélem, hogy ezt a célt tudom segíteni, formálni, erősíteni” – fogalmazott a jelölt a Facebook-profilján közzétett bemutatkozó videójában.

Kocsis Áron
Facebook

Személyesen találkozna a választókkal

Az idén szintén függetlenként induló Szücsné dr. Sebestyén Irén ügyvéd, 2006 és 2010 között Hajdúnánás jegyzője szintén ringbe szállt a 2019-es önkormányzati választáson, méghozzá az ellenzéki összefogás listás jelöltjeként: a DK-MSZP-Jobbik-Momentum-LMP-HESZE kompenzációs listájának 5. helyét kapta meg, ez azonban nem ért mandátumot. A Fidesz képviselő-testületi többségét megakadályozni igyekvő jelölt a saját bevallása szerint csak annyi ajánlóívet vett fel, amennyi feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy összegyűljön a megfelelő számú támogatás. „Magam is hosszú időn keresztül foglalkoztam a választással, nem akartam terhelni azokat a kollégákat, akik ezzel foglalkoznak. (...) Nem ilyen módon szeretném a választópolgárok adatait összegyűjteni, a választópolgárokkal találkozni, hanem személyesen igyekszem a legtöbbjüket felkeresni” – magyarázta a döntését a szintén videóüzenettel jelentkező Szücsné.
Szücsné dr. Sebestyén Irén
Facebook

A pártok elbújtak, a helyzet mégis világos

Habár mindkét jelölt függetlenként vág neki a választásnak, meglehetősen egyértelmű, hogy valójában ki mögött melyik politikai tábor áll. Mivel Kocsis Áron a bemutatkozó videójában arról beszél, hogy őt támogatja Szólláth Tibor polgármester, valamint az előző választáson a kormánypárt színeiben indult, nyilvánvalóan a helyi Fidesz által támogatott jelöltként kell őt kezelnünk. Szücsné dr. Sebestyén Irén videóját az Összefogás Hajdúnánásért nevű ellenzéki kötődésű Facebook-csoportba Kállai Zsolt, az ellenzéki összefogás önkormányzati képviselője töltötte fel, valamint 2019-ben még az ellenzék színeiben indult, így benne ismerhetjük fel a helyi ellenzék jelöltjét.

A HVB két jelölőszervezetet, a Magyar Munkáspártot és a Mi Hazánk Mozgalmat is nyilvántartásba vette, így vélhetően a következő napokban ők is jelöltet fognak állítani a településen.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Egy hónapra csak 1000 forint. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.