A nyitott ajtó már megvan, a tartalom is jön hamarosan – ígérik Debrecenben

Két hete már ünnepélyesen megnyitotta egyszer a debreceni polgármester meg az egyik országgyűlési képviselő, aztán másnap már be is zárták. Most egy sajtótájékoztatót követően ismét átadták a közönségnek. A Borsos-villa számos hányattatás és gondatlanság után most ismét a város lakosságát szolgálja. Ígérik.

Puskás István alpolgármester a Borsos-villa történelmi jelentőségét emelte ki, amely Debrecen egykori főépítészének, Borsos Józsefnek is emléket állít. Emellett „Debrecen jelenét és jövőjét szolgáló, egykori lakóházból közösségi térré váló épületként” említette a szecessziós stílusú házat, egyúttal bízik benne, hogy fontos tere lesz Debrecen kulturális életének, a körülötte lévő szintén felújított térrel. Puskás szerint nagyon jó kezekben lesz a ház, ami kapcsán a Debreciner felvetésére (ki és meddig üzemelteti?) elhangzott, hogy a Debreceni Művelődési Központ fogja üzemeltetni, illetve felel a tartalomért a következő hetekben. Ám novembertől a Méliusz Juhász Péter Könyvtár hálózatára vár ez a feladat, a debreceni kulturális struktúraváltáskkor ezt jelentette be Puskás alpolgármester jó egy hónappal ezelőtt.

A Borsos-villa belülről
Koppányi Szabolcs

Barcsa Lajos másik alpolgármester azzal kezdte mondandóját, hogy ő most elsősorban a választókerület képviselőjeként szólalt meg. Beszélt arról, hogy a 7-8-ezres lélekszámú Vénkert szerinte megérdemelte ezt a közösségi teret. Főleg, hogy ezelőtt „sokan átjártak az Újkertbe közösségi programokra, ami nem annyira jó”. A politikus utalt a ház időtállóságára is azzal, hogy különböző korszakokat is átvészelt, s nem bontották le, meghagyták, igaz, a vénkerti lakótelep építésekor felvonulási épületként, de megmaradt mindmáig az egyébként sokáig kihasználatlan, lepusztult épület.

Szabó Katalin, Puskás István és Barcsa Lajos
Koppányi Szabolcs

Barcsa arról is beszélt, hogy terveznek egy kiállítást Borsos József munkásságát bemutatandó, illetve a Vénkertben jelenleg is dolgozó „28 közösségi kertész oktatását is szeretnénk megvalósítani”. Ebbe az agráregyetem szakoktatóit is bevonnák majd. A térség általános iskoláira is felhívta a figyelmet Barcsa: „szeretnénk a gyerekeknek olyan lehetőséget adni, hogy az iskolán kívül, tanóra keretében ide kijöhessenek, s olyan kulturális vagy művészeti jellegű tevékenységet végezzenek, ami élményt okoz a számukra”. Barcsa Lajos beszélt még itt rendezendő tematikus hangverseny-sorozatról és felolvasóestekről is.

Koppányi Szabolcs

Végre lesz bővebb információ a nyitvatartásról!

A Debreciner megírta már, hogy a Borsos-villát ugyan átadták, de azonnal be is zárták, és információt sem tettek közzé az illetékesek arról, hogy konkrétan milyen programoknak ad otthont majd, s mikortól, milyen látogatási időrend szerint. Barcsa Lajos ezúttal arról beszélt, hogy ettől a héttől kezdve viszont tényleg kitárták az addig ráccsal lezárt ajtót.

Galéria: Borsos-villa - 2020. augusztus (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

A Debreciner munkatársa két napja járt a Borsos-villában, s az ott lévő művelődésszervező munkatársak arról tájékoztatták, hogy ki kellett nyitni az épületet, de sok mindenről nem tudnak, mi lesz a közeljövőben. Akkor végig lehetett járni a földszinttől a tetőig az épületet, a fotók pedig arról tanúskodnak, hogy a felújítás szépen sikerült. Ugyanakkor még egyáltalán nincs belakva a hely, üres terek várják, hogy tartalmat töltsenek beléjük.

Koppányi Szabolcs

Augusztus 14-ére családi napot szerveznek a Borsos-villába és köré

Szabó Katalin, az Újkerti Közösségi Ház vezetője, aki a Vénkerti Közösségi Ház nevet kapó Borsos-villa működtetéséért is felelős még pár hónapig, arról beszélt ezután, hogy az épület tartalommal megtöltése hosszabb folyamat, de hétfőtől már bárki bemehet hétköznapokon 10-14 óráig, szombaton és vasárnap pedig „programokhoz igazodva”.

Augusztus 14-én családi napot rendeznek, ahol interaktív programok, kézműves foglalkozások, táncos-zenés foglalkozások lesznek, illetve egészségügyi sátort is állítanak, meg közbiztonsági játék is lesz, illetve „lehet rímeket faragni”.

A Debreciner kérdésére (az itteni programokról honnan szerezhetnek tudomást az érdeklődők?) Szabó Katalin azt válaszolta, hogy a Borsos-villa környezetében is elhelyeznek majd az aktuális programokat hirdető táblákat, s a bejáratnál is lesz információs felület, illetve szórólapozni fognak. Mindemellett a DMK Facebook-oldalát ajánlotta, ahol egyelőre nem találtunk erre vonatkozó információkat, illetve Barcsa alpolgármesterre nézve félig kérdőn jegyezte meg, hogy „a saját honlap is, gondolom, folyamatban lesz”.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Egy hónapra csak 1000 forint. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.