„Olyan csodái vannak a jóistennek, hogy az valami eszméletlen” – új lehetőségek nyílnak meg Anita előtt

A tervezett összeg 107 százaléka gyűlt össze. 59-en támogatták a kezdeményezést, a legnagyobb adakozó névtelenül segített.
Június 7-én írtunk Teveliné Szilágyi Anitáról, arról az újlétai nőről, aki egy ritka genetikai „betegséggel” született, a végtagjait nem, csupán a fejét tudja mozgatni. Anita megtanult egy érintőtollat a szájába véve használni egy iPad minit, azonban a készülékének a kijelzője összetört, illetve ez a táblagép számos, a mindennapi élethez nélkülözhetetlen feladatot már nem tudott ellátni, ráadásul az utóbbi időben fizikai fájdalmat okozott Anitának az érintőtoll használata is.
Teveliné Szilágyi Anita
Polgár Tóth Tamás

A debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) gyűjtést indított a számára: 435 ezer forintot igyekeztek összeszedni egy új iPad Pro, egy Apple Pencil és egy okos tok megvételéhez. „Amikor Anita munkát keres, azzal utasítják el a leggyakrabban, hogy nem tud kézzel (tollal) írni. Ezzel a géppel viszont tudna, mert a kialakításakor kifejezetten gondoltak a látás-, hallássérültekre, a mozgáskorlátozottakra is” – magyarázták a szervezők az adjukössze.hu oldalon.

Polgár Tóth Tamás

A kampányt május 13-án indították és kéthónaposra tervezték, de június 18-ra már össze is gyűjtötték a szükség pénzt, sőt egy nagy összegű utalásnak köszönhetően 34 ezer forinttal még túl is teljesítették a kitűzött célt. A kampány zárásaként az AKE augusztus 6-án adta át az eszközöket Anitának. Mi is ott voltunk az eseményen.

Sokat segített egy rejtélyes adakozó

Béres Zsuzsa, az AKE programszervezője és koordinátora, valamint az adománygyűjtő kampány háttércsapatának tagja elsőként Damu Richárdnak és Molnár Ágnesnek, a szervezet elnökének és alelnökének mondott köszönetet a munkájukért. A gyűjtés menetéről elmondta, hogy az körülbelül egy hónapig jól haladt, majd nagyjából a cél felénél lelassult. Már azon gondolkoztak, hogy min kellene változtatniuk a siker érdekében, amikor egyetlen utalással 107 százalékra ugrott a honlapon található mutató. Béres Zsuzsa elmondása szerint a rejtélyes támogató anonim módon segített. A teljes összeget egyébként 59-en adták össze.

Polgár Tóth Tamás

Hallgató Éva, az AKE Tedd jobbá! nevű pályázatának a mentora kiemelte, hogy egyáltalán nem volt könnyű feladat végigcsinálni a kampányt. „Több hónap munka van mögötte, mindenki beletette a magáét” – magyarázta a gyűjtés egyik szervezője.

Nagy szükség volt már a gépre

Teveliné Szilágyi Anita a készülékek átvétele előtt mesélt arról, hogy habár bízott a kezdeményezés sikerében, meglepték őt a történtek. „Úgy voltam vele, hogy van közel 1400 ismerősöm a Facebookon, mindegyik tök szegény” – fogalmazott a kezdetekkel kapcsolatban. Az eredményes kampányt Istennek és a gyűjtés szervezőinek egyaránt megköszönte. A lelassuló gyűjtés utáni siker meghökkentette Anitát. „Én felmentem arra az oldalra és megnéztem: ez egy vicc? Mondom, ez több is, mint amennyit szerettünk volna. Akkor elkezdtem bőgni. Olyan csodái vannak a jóistennek, hogy az valami eszméletlen” – mondta.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

Beszélt arról is, hogy habár sokan nem tudtak ott lenni a kampányzárón, akik szerettek volna, neki már nagyon nagy szüksége volt a gépre, így azt egészségügyi szempontból nem tudták későbbre halasztani. Szeretne viszont mindenkinek köszönetet mondani, aki valamilyen formában segítette az akciót.

Polgár Tóth Tamás
Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Egy hónapra csak 1000 forint. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.