Hajts rá! – Tekerés Poroszlónál

A debreceniek számára is hamar kedvelt célponttá vált a tókerülő kerékpárút. – Ha már új hidakat építettek, talán tervezhették volna azokat szélesebbre.
Koppányi Szabolcs

A Tisza-tó körül tekerhető immár teljes egészében, sőt szinte keresztül-kasul, hiszen a Poroszló és Tiszafüred közötti, autós forgalmat lebonyolító hidak mellett közvetlenül, de attól külön megépítve alkottak a kerékpárosok számára használható átkelőket.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

A hivatalos átadás után a napokban arra járva azt tapasztaltuk, hogy ez az útszakasz (több részt építettek hozzá a már meglévő kerékpáros útvonalhoz) jól funkcionál, betölti kívánt szerepét. Jó időben igen sokan bicajoztak át az autóktól védett hídon rövid idő alatt is, akár csak a község és a város közti távolságot letudva, dolgukat intézve, akár (ők voltak többen) a biciklis útvonalat követve a tó partja mentén, kikapcsolódásképp.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

A Poroszlót melletti kerékpároshidat egy leheletnyivel szélesebbre is el tudnánk képzelni, főleg ilyen magasságban, ám magas korlátja van mindkét oldalán, és középen a tartóelemek szövik át, ami miatt, illetve egyébként is egyfajta elválasztást kap a két sáv egymástól – középen amolyan semleges zónával. Ezáltal oda-vissza tekerhetnek a bringások a hídon egymást nem zavarva. Igaz, ha valaki menet közben megállna akár egy kósza fotó erejéig vagy más okból, akkor nehezen kerülhetik ki a mögötte jövők, de a középső, amolyan leállósávba állva meghúzhatják magukat éppen, elejét véve a fennakadásnak és a baleseteknek.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

A fel és a lehajtás erre a kerékpáros hídra - majd a továbbhaladás a bringaútra - egészen jól megoldott, így ajánlani tudjuk azoknak, akiknek két kerékkel több van, hiszen biztonságosnak tűnik, valamint jól lehet gurulni rajta - nem utolsó sorban a szép hátteret adó Tisza-tóban is gyönyörködve.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Egy hónapra csak 1000 forint. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.