A debreceni ellenzéki pártokhoz fordulnak segítségért

Június utolsó vasárnapján kétszáz rászorulót juttattak ebédhez.
Változtatás nélkül közreadjuk Tukoráné Kádár Ibolya egyesületi elnök levelét és az általuk küldött fotókat:

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete és a Segíts a rászorulókon Facebook-csoport június 30-án, a hónap utolsó vasárnapján Debrecenben, a Petőfi térre ismét vendégségbe hívta a városban élő szegényeket, a közmunkából tengődő családokat, a magukra maradt kisnyugdíjasokat, a fedél nélkül élő felebarátainkat. Kis csapatunk igyekezett - ha csak pár órára is - szebbé tenni a térre érkezőknek a vasárnapját.

Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete

A forró napsütés ellenére a sorban - mint eddig mindig - most is sokan álltak. Kisnyugdíjasok, utcán élők, gyermekes családok. Többségük már visszatérő vendég, tudják, minden hónap végén számíthatnak ránk. Miközben a sorban várakoznak, sokan panaszkodnak arra, hogy alacsony a nyugdíj, hónap végére már gyógyszerre sem telik. A hajléktalanok ilyenkor a melegben a hűvöset keresik, sokuk számára a Nagyerdő a menedék. A városban ilyenkor napközben nem jutnak sem vízhez, sem tisztálkodási lehetőséghez. Kitaszítottnak, megvetettnek érzik magukat, úgy gondolják, a hivatalosságok nyűgnek tekintik őket. Ismét sokan jöttek kisgyerekekkel, számunka talán ez a legmegdöbbentőbb. Ezek a gyerkőcök már pici koruktól a nincsben nőnek fel. Számukra „természetes”, hogy nem válogathatnak, örülnek, ha este nem éhesen fekszenek le. Sajnos sokuk számára ez is elérhetetlen álom.

Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete

Az ételosztáson szigorú tényei: közel 200 embertársunk jutott ebédhez - a korábban megszavazott töltött káposztához -, kiosztottunk 35 kg kenyeret és 40 palack 1,5 literes hűtött ásványvizet a forróság miatt. A gyermekeknek és szüleiknek nagy örömükre fagyival is kedveskedtünk.

Sajnos az anyagi lehetőségeink végesek, nem vagyunk tehetős emberek, a költségeket úgy adjuk össze, ki-ki anyagi lehetőségei szerint járul hozzá a költségekhez. Így a hónap többi hétvégéjén sajnos nem tudjuk meghívni ebédre a nélkülözőket.

Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete

Biztos tudja mindenki, hogy a szegények - itt Debrecenben is - a nagyobb településeken hétfőtől-péntekig kaphatnak ebédet. Hétvégeken, hosszabb munkaszüneti időszakban, több napos ünnepek (egyáltalán az ünnepek alatt) idején az ellátás szünetel, a nélkülözők ne legyenek éhesek ilyen alkalmakkor.

Régi tervünk, hogy keresünk olyan debreceni pártokat, szervezeteket, civil közösségeket, amelyek a saját nevükben és szervezésükben a hónap többi hétvégéjén meghívják a városban élő szegényeket ebédre. Eddig nem jártunk sikerrel.

Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete

A kis közösségünk most felhívással fordul a Debrecen városban működő ellenzéki pártokhoz: a Jobbikhoz, a DK-hoz, az MSZP-hez, az LMP-hez, a Momentumhoz, a Kétfarkú Kutyapárthoz és a Civil Fórumhoz. Kérjük, gondolják végig, fel tudnak-e vállalni egy hétvégét minden hónapban.

Higgyék el, nagyon sok rászoruló ember él a városban, sokan nélkülöznek a hétvégéken, köztük számtalan sok gyermek. Hálásak a segítő kézért, az emberi szóért. Alkalmanként 100-200 fővel lehet számolni, mert sokan ételhordóval jönnek, és viszik haza az ételt családtagjaiknak. A költségek nem egetverőek, kigazdálkodhatóak szerintünk

.
Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete

Amennyiben úgy gondolják, hogy belevágnak, akkor jelezzék és hangoljuk össze a társadalom peremén élők segítését. Mi nem lenyúlni akarunk senkit, azt szeretnénk, ha az ország második legnagyobb városában minden hétvégén és ünnepnapok alatt is legalább egy nap meleg ételhez jussanak azok a felebarátaink, akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán.

Elérhetőségünk: hétfőtől-péntekig 9 és16 óra között az alábbi telefonszámokon várjuk a jelentkezőket: 52/476405 vagy 20/4603253. De örömmel megadjuk az email címen is: segitsaraszoruloknak_KUKAC_gmail_PONT_com

Azt kérjük, hogy azok a szervezetek, amelyek vállalkoznak a rendszeres karitatív munkára, a koordináció érdekében a fenti elérhetőségeinken jelezzék július 15-ig.

Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete

A szegények, az elesettek támogatása egy közösség erejét mutatja. Meggyőződésünk, hogy nem lehetünk közömbösek azok iránt, akik nem az élet napos oldalán foglalnak helyett, akik önhibájukból vagy anélkül mindennapos küzdelmet vívnak a talpon maradásukért.

Megérintett bennünket is Ferenc pápa üzenete, amelyet tavaly,a szegények világnapján fogalmazott meg: „A jogtalanság a szegénység perverz gyökere. A szegények kiáltása minden nappal erősödik, mégis minden nappal kevésbé hallatszik. Napról napra erősebb az a kiáltás, mégis napról napra kevésbé hallatszik, mert elnyomja a kevés gazdag lármája, akik egyre kevesebben vannak és egyre gazdagabbak.”

Tisztelettel várjuk a felhívásunkban felsorolt szervezetek jelentkezést. Mi legközelebb július 28-án várjuk vendégeinket meleg étellel.

Tisztelettel

Tukoráné Kádár Ibolya, az egyesület elnöke

Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete
Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.