Felsorakoztak a hajdúszoboszlói időközi választás jelöltjei – egy beruházás áll a kampány fókuszában

Egy független és egy momentumos induló próbálja bevenni a választókerületet, amelyet 2019-ben a Fidesz jelöltje a szavazatok alig több mint harmadával szerzett meg. A Momentumnak nem tetszik, hogy a polgármester fakivágások árán építtetne kulturális és sportcsarnokot. Czeglédi Gyula álláspontja szerint joga van megvalósítani a programját, amit a hajdúszoboszlóiak megszavaztak azzal, hogy őt megválasztották.
Hajdúszoboszló a tavaly őszi kampány idején
Tóth Tamás

I. HÁRMAN KÜZDENEK A KERÜLETÉRT, DE CSAK EGYIKÜK SZAVAZHAT MAGÁRA

Időközi választást rendeznek Hajdúszoboszlón szeptember 13-án. A 2019-es önkormányzati választáson a 8-as számú egyéni választókerületet (EVK) Török Péter Endre, a Fidesz–KDNP–Hajdúszoboszlói Gazdakör–MI Hajdúszoboszlóért jelöltje nyerte 34,46 százalékkal, ő azonban január 16-án lemondott a mandátumáról. A Helyi Választási Bizottság (HVB) a voksolást előbb április 26-ra írta ki, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani. A hajdúnánási időközi választáséhoz hasonló tétről itt nem beszélhetünk: akárki is győz, nem kerül veszélybe a kormánypárti vezetésű együttműködés többsége. Az őszi választásra augusztus 10-ig jelenthették be a jelölteket, így mostanra felsorakozott a három indulóból álló mezőny.

Olajbányászt indít a Fidesz

Nagy Balázs, a korábban Török Péter Endrét indító, Fidesz által vezetett szövetség jelöltje nem indult a 2019-es önkormányzati választáson. Olajbányászként dolgozik, ezenkívül a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesület (MI Hajdúszoboszlóért) egyik alapítója. A bemutatkozása szerint a munkája mellett régóta hobbija az ejtőernyőzés és a fotózás. A jelölt Hajdúszoboszlón, de nem a 8-as számú választókerületben él.

Egyéni vállalkozó a Momentum színeiben

Kovács Tibor, a Momentum jelöltje 2019-ben már próbálkozott bekerülni a képviselő-testületbe a Holoda Attila-féle, számos ellenzéki pártot tömörítő összefogás jelöltjeként. Akkor még a 2-es választókerületben indult, és 29,14 százalékot ért el. Kovács szintén nem a választókerületben, de Nagyhoz hasonlóan ő is Hajdúszoboszlón él. A bemutatkozó Facebook-bejegyzése alapján jelenleg villamosmérnöki tanulmányokat folytat, valamint egyéni vállalkozóként dolgozik. Kovács kampányát - a saját elmondása alapján - a helyi MSZP és Párbeszéd tagjai aktívan segítik, más ellenzéki párt támogatásáról nem számolt be érdeklődésünkre.

Egy volt jobbikos zenész a független jelölt

Az egyetlen induló, aki az érintett választókerületben állandó lakcímmel rendelkezik, a függetlenként starthoz álló Jónás Kálmán, aki 2019-ben szintén független jelöltként 30,47 százalékot szerzett, ezzel a második helyre futott be a fideszes jelölt mögött (az ellenzéki összefogás jelöltje, Máté Lajos 22 százalékkal csak a harmadik helyet érte el). Jónás 2014 és 2019 között a Jobbik kompenzációs listáról bejutott önkormányzati képviselője volt, az önkormányzati választás előtt azonban több társával együtt kilépett a pártból. Jónás a szórólapja szerint zenészként dolgozik, emellett a legnagyobb helyi közéleti Facebook-oldal, a Hajdúszoboszlói Panaszláda egyik alapítója és adminja.

II. A FEJLŐDÉS, A FAKIVÁGÁSOK ÉS A DEMOKRATIKUS DÖNTÉSHOZÁS

Nehéz megmondani, hogy a három jelölt közül ki az esélyesebb a győzelemre, az előző választás alapján ehhez Nagy Balázs és Jónás Kálmán állhat közelebb. Az első ütést azonban éppen Kovács Tibor vitte be azzal, hogy sikeresen tematizálta a jelenlegi vezetés által Hajdúszoboszlón építendő sport- és kulturális csarnok ügyét.

Augusztus 4-i Facebook-bejegyzésében a momentumos politikus arról írt, hogy „Czeglédi Gyula drága és szükségtelen beton sportcsarnok építéséről döntött itt, Hajdúszoboszló csendes zöldövezetében” – a jelölt alternatívaként egy Gázláng utcai focipálya területén építene szabadtéri sportközpontot.

A Milla hangosította fel a csarnok ügyét

Két nappal Kovács posztját követően a közel kétszázezer lájkolóval rendelkező Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű Facebook-oldal foglalkozott az üggyel. „Felcsúton a kert végében épült stadion, Hajdúszoboszlón az erdőben fog 7 milliárdért egy zsákutca végében, és az ahhoz feltört új utak fognak a kertek alatt futni” – írta a poszt szerzője, aki a szövegben arra panaszkodik, hogy a korábban többek között a Fidesz által támogatott Czeglédi Gyula polgármester a veszélyhelyzet idején egyedül döntött a beruházásról, ráadásul rengeteg fát kell majd kivágni az építkezésre kijelölt területen. „Néhány éve, amikor a Szent István parkot újította fel az akkori polgármester, ez a társaság kiabált a leghangosabban, amikor az öreg, beteg fákat kicserélték fiatal, egészséges példányokra. Most a több tízszeresét vágatnák ki szívbaj és pótlás nélkül” – szól a bejegyzés.

Nem stadionról van szó a független jelölt szerint

A vádakra elsőként Jónás Kálmán, az önmagát a Debrecinernek „konstruktív ellenzékiként” leíró független képviselőjelölt reagált. Augusztus 8-i közösségi médiás bejegyzésében arról ír, hogy nem stadiont építene a település vezetése, hanem egy multifunkciós sportcsarnokot. „Mi az alapvető különbség a Hajdúszoboszlón megálmodott létesítmény és az NBII-es csapatok számára épített világszínvonalú stadionok között? Ez multifunkciós sportcsarnok, amely segít a sportturizmus erősítésében, a városi rendezvények, koncertek megtartásában, az egyesületi sport kiteljesedésében. Az meg nem” – magyarázta Jónás, majd hozzátette, hogy az ügyben semmilyen döntés nem született még, ami miatt visszafordíthatatlan lenne a projekt. A jelölt azt ígéri, hogy amennyiben bekerül a képviselő-testületbe, mindent megtesz majd a környezet védelme és a lakók nyugalma érdekében.

Fényévekkel előrébb lenne a város - mondja Fideszt is maga mögött tudó jelölt

Nagy Balázs, az egyéni mandátumot megőrizni igyekvő, Fidesz által vezetett szövetség jelöltje augusztus 9-én válaszolt a Momentum jelöltje, valamint a Milla bejegyzéseire. Szintén a Facebookon írt arról, hogy a „multifunkciós csarnok nem sportcsarnok és nem stadion”, hanem egy olyan komplexum, ami számos dologra használható, a megépítése esetén pedig különböző sport- és kulturális rendezvények kaphatnak benne helyet. „Hajdúszoboszló számára számos indok erősíti meg, miszerint szinte elengedhetetlen egy ilyen komplexum megvalósítása. Fényévekkel helyezi előrébb mind a sport, mind a turizmus, mind a kultúra lehetőségeit városunkban. Emellett munkahelyeket teremt közvetett és közvetlen módon egyaránt ” – érvelt a MI Hajdúszoboszlóért politikusa, aki nem meglepő módon támogatja a beruházást.

Czeglédi: a helyiek már döntöttek

Válasz a Momentum támadására című bejegyzésében augusztus 9-én Czeglédi Gyula polgármester is reagált a csarnokkal kapcsolatos kifogásokra. A többek között a Fidesz és a MI Hajdúszoboszlóért által is támogatott, de függetlenként mandátumot szerzett városvezető szerint Kovács Tibor momentumos jelölt torzan, a valóságot elferdítve állítja be a városvezetés munkáját.

Hajdúszoboszló a tavaly őszi kampány idején
Tóth Tamás

Czeglédi érvelése szerint a multifunkciós csarnok építéséről a hajdúszoboszlóiak a 2019-es önkormányzati választáson szavaztak, ugyanis a beruházás szerepelt a polgármesteri programjában. „Tekintettel arra, hogy a jelzett sport- és kulturális létesítmény előkészítő fázisában egy tervezői ötletpályázat került kiírásra, ez semmilyen politikai kritikára nem adhat megalapozott okot, hiszen a tervezésnek ez a fázisa minden további kötelezettségvállalás nélküli” – magyarázta a polgármester, aki a helyszínnel kapcsolatos kritikákkal kapcsolatban azt írta, szakemberek választották ki három lehetőség közül, a pályázatra beérkező, országos zsűri által kiválogatott legjobb ötleteket pedig a lakosság is véleményezheti az ősz folyamán. A polgármester addig is higgadtságot és bizalmat kért a helyiektől.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.