Reagálás a „szemét ügyekre”

Az önkormányzat döntése alapján jelenleg csupán 85 darab szelektív sziget van a városban, köszönhetően annak, hogy - bár a közszolgáltató minden nap elszállította az illegális hulladékot - a megszüntetésre kerülő szigetek mellett vállalhatatlan körülmények voltak megfigyelhetők minden nap.” Olvasható - többek között - az A.K.S.D. szóvivőjének levelében.

Szemét ügyek Debrecenben (is) címmel egy hete megjelent jegyzetre reagált Domokos Csilla, az A.K.S.D. Kft. szóvivője. Köszönjük tájékoztatását:

A cikk írója megfogalmazza, hogy a környezettudatos ember igyekszik különválogatni a termelt hulladékát, azonban sajnos több olyan gondolat is olvasható, mely véleményünk szerint hiányos információkon alapul.

Mossák a szelektív gyűjtőedényeket
aksd.hu

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a közterületek tisztán tartása 2 fő elven alapszik. Az egyik, hogy a helyi rendelet alapján a szelektív szigetek 5 méteres körzetén belül a jogellenesen elhelyezett hulladékot a hulladékgazdálkodási közszolgáltató, azaz a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. köteles elszállítani. A többi területen az önkormányzat vagy közút kezelője az illetékes, az illegális hulladékok gyűjtését itt egyéb vállalkozók végzik, nem az A.K.S.D. Kft. A cikk írója említette, hogy a szigetek mellett elhelyezett hulladék remélhetőleg a rászorulókhoz kerül, azonban a félreértések elkerülése érdekében jelezzük, hogy a közszolgáltató munkatársai nem válogatják külön az elhullott állat tetemek mellől a kidobott télikabátot, melyre természetesen a jogszabályok sem adnak lehetőséget, emellett persze a már onnan eltűnt hulladék útja nem ismert számunkra.

Debrecen, Domokos Lajos utca – szinte minden nap

Az önkormányzat döntése alapján jelenleg csupán 85 darab szelektív sziget van a városban, köszönhetően annak, hogy - bár a közszolgáltató minden nap elszállította az illegális hulladékot - a megszüntetésre kerülő szigetek mellett vállalhatatlan körülmények voltak megfigyelhetők minden nap. A maradék szigetek a lakótelepi övezetekben csoportosulnak, tekintettel arra, hogy a legproblémásabb szigetek a családi házas övezetekben voltak jelen.

Az itt jogszerűen és környezettudatosan elhelyezhető hulladékok a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszerében otthon is külön gyűjthetők az üveget leszámítva. Erre már évek óta nem csak sárga zsákokban van lehetőség, hanem sárga fedeles edényekben is. A cikk írója jelzi, hogy a többször ismételt kérdésre, miszerint az üveghulladékot hová lehet elhelyezni a Lakossági Hulladékudvaron kívül, nem érkezett válasz, meglepő, hiszen kérdést nem kaptunk, közvetlen megkeresésről nem tudunk. Az üveghulladék elhelyezésére nem csupán a Lakossági Hulladékudvar jelent megoldást, hanem a szelektív szigetek üveg tárolására szolgáló tartályai is, valamint ha valakinek nem esik útba szelektív sziget, bármelyik 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó köteles biztosítani a nem betétdíjas üvegek számára elhelyezési lehetőséget.

A komposztáló edények osztásával kapcsolatosan nem az A.K.S.D. Kft., vagy a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. volt illetékes, hanem az önkormányzati képviselők, ugyanis az edényeket náluk kellett igényelni és átvenni előre megszervezett helyen és időben.

A cikk arra enged következtetni, hogy barna edényt bárki igényelhet a városban, azonban a biohulladék gyűjtése a helyi rendelet alapján csupán a Boldogfalvikert, Epreskert és Tégláskert városrészeken van, itt igényelhető csupán barna edény.

A Lakossági Hulladékudvar, illetve a Vértesi úti Regionális Hulladékkezelő Központban alkalmazható átvételi szabályokat helyi és országos jogszabályok írják elő, nincs benne semmi „rafinéria”.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.