Alig jelentkeznek a közpénzből épült debreceni elitiskolába – Népszava

Idén hatvanhatan végeztek, most augusztusig ennél is kevesebben jelentkeztek a közpénzzel kitömött debreceni magániskolába. A tandíj magas, az ösztöndíjprogram szűkmarkú.

A Debreceni Nemzetközi Iskolának egyelőre nincs túl nagy presztízse, sokan az újgazdag gyerekek egyfajta „játszóterének” tartják, ahol a szülők a befizetett pénzükért az oktatáson túl is különféle elvárásokat fogalmaznak meg a tanárok felé – írja a Népszava.

Mindez nem is lenne közügy, ha az iskola magánpénzből működne, az elitsulit azonban ma még zömmel állami és helyi költségvetési forrás tartja el. A tandíjakból az első évben 130-150 millió forint folyt be az iskolát fenntartó, jelenleg az önkormányzat többségi, valamint a Debreceni Egyetem és egy helyi oktatási profilú nonprofit cég kisebbségi tulajdonában lévő oktatási központhoz. Közpénzből ennek több mint dupláját teszi be támogatásként az intézmény működésbe a fideszes vezetésű debreceni önkormányzat.

A 2020/21-es tanévre eddig 48 új tanuló szüleivel kötöttek eddig szerződést, és további 7 új tanuló szerződéskötése van folyamatban. Így előreláthatóan az összlétszám tanévkezdéskor meghaladja majd a 100 főt. A létszám azért is lényeges, mert számítások szerint az intézmény akkor lenne önfenntartó, ha legalább háromszáz diák járna oda egyszerre.

További részletek a Népszava cikkében találhatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.