Kutyatetemek tömege Sámson mellett – Nincs felelős?

A rendőrség megszüntette a nyomozást a hajdúsámsoni kutyatetemekkel kapcsolatban. Nincs elkövető, nincs bűncselekmény, csak - feltételezhetően - több száz kutyatetem, és megválaszolatlan kérdések sokasága.
Galéria: Kutyák tömegsírokban Hajdúsámson külterületén - FIGYELEM! Felkavaró fotók következnek! (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Törő Vanda
Februárban olyan látvány tárult Schreiter Katalin (Országos Állatvédőrség Alapítvány) és Kodolányi Endre (Speciális Állatmentő Egység) elé egy hajdúsámsoni erdő mélyén, ami sokkolta őket: friss, bezsákolt és már oszlásnak indult kutyatetemek egy gödörben, amit gyaníthatóan nem kézzel ástak ki. Az esetről az RTL Klub is forgatott.

Nem történt állatkínzás?

Bár az állatvédők és a helyszíni szakvélemény szerint a kutyák sérülései traumás eredetűek, vélhetőleg bántalmazás következtében halhattak meg, a Debreceni Rendőrkapitányság július 17-én megszüntette az eljárást, mint fogalmaznak: a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

Törő Vanda

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a nyomozók az eljárás során orvosszakértő bevonásával vizsgálták az eset körülményeit, valamint adatgyűjtést hajtottak végre, több tanút is meghallgattak.

Az állatvédők nem adják fel

Schreiter Katalin érdeklődésünkre elmondta, nem lepődtek meg azon, hogy a nyomozást megszüntették: hozta az eredmény a papírformát, az ilyen ügyeknek általában nem szokott felelőse lenni. Egyszerűen amiről nem akarják, hogy kiderüljön, az nem derül ki. Akkora ellenállásba ütköztünk az ügy során, hogy még ha ki is akarták volna deríteni, mi történt, akkor se lettek volna felelősök.

Az Országos Állatvédőrség Alapítvány a mai napig nem kapott választ az önkormányzattól arra az egyszerű kérdésre, hogy ki ásatta azt a gödröt.

Schreiter Katalin azt is határozottan kijelentette, hogy részükről ennek az ügynek nincs még vége és minden lehetséges fórumon meg fogják tenni a szükséges lépéseket azért, hogy legyen felelőse a kutyákkal történt borzalmaknak. Részleteket azonban egyelőre nem oszthatott meg ezekről a lépésekről.

Az egész országot megrázta a kutyatetemekkel tele gödrök feltárása idén februárban. Némely illetékes hatóság, mint például a hajdúsámsoni önkormányzat és Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a mai napig nem válaszolt a Debreciner kérdéseire a történtekkel kapcsolatban.
Állatvédők között Magyarországot abszurdisztánként és/vagy fonákországként szokták jellemezni. A sámsoni történet is ezt támasztja alá.

Törő Vanda
Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.