Migránsozva, szivárványzászlózva avatta fel Szent István debreceni szobrát Papp László polgármester

„Ők” és „mi”, külföld és Magyarország szembenállás is volt a politikus beszédében. Az első magyar király személyisége mellett tesz hitet a város vezetése – mondta Papp.
Galéria: Szent István debreceni szobrának avatóünnepsége – 2020. augusztus 20. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Annak ellenére, hogy a debreceni önkormányzat semmilyen nyilvános felületen nem hirdette, több százan vettek részt augusztus 20-án Szanyi Borbála Szent István szobrának Dósa nádor téri avatásán. A tömegben maszkokat csak elvétve lehetett felfedezni, többnyire azok is csak a hordozójuk állát takarták. Ahogy arról korábban mi is hírt adtunk, a folyamatos kormányzati figyelmeztetések ellenére a város vezetése nem tartotta fontosnak, hogy óvatosságra intse, maszkhasználatra és távolságtartásra kérje az állami ünneppel összefüggő eseményekre kilátogató debrecenieket.

A szoboravatás egyetlen szónoka Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere volt, az eseményen részt vett két országgyűlési képviselő is Pósán László és Tasó László (mindketten Fidesz) személyében.

Koppányi Szabolcs

Koronáról és koronáról beszélt a polgármester

„Jövőt építeni csak szilárd meggyőződéssel, valamint az Istenbe és az időtállóságba vetett hittel lehet” – kezdte beszédét a polgármester. A politikus a Szent István-i életművet a legidőtállóbb magyar alkotásnak nevezte. 2020 szerinte több szempontból is történelmi év a magyarok számára: egyrészt a koronavírus hosszú idő után újra emlékeztetett minket arra, hogy a járványok veszélyt jelenthetnek ránk, másrészt idén volt százéves a trianoni békeszerződés.

A polgármester arról beszélt, hogy Trianon szétverte a Szent István-i magyar állam egységét, de nem tudta szétszakítani a magyar nemzetet: az anyaországi és a határon túli magyarok ma együtt ünneplik az államalapítást. Papp László a szobor helyének kiválasztását azzal indokolta, hogy a Dósa nádor tér felújítása miatt itt a múlt találkozhat a modernséggel, valamint, mert korábban volt, hogy a szomszédos Régi Városháza épületében őrizték a Szent Koronát.

Koppányi Szabolcs

Debrecen hitet tesz Szent István mellett, míg Budapesten szivárványos zászlók lengenek

A fideszes városvezető beszédében szembeállította Debrecent az ellenzéki vezetésű Budapesttel. Szerinte a fővárosban úgy gondolják, hogy nincs már szükség Szent István-szoborra, ehelyett szivárványzászlókat tűznek ki a középületekre. „Budapesten nem lesz új Szent István szobor, de lobog a szivárványos zászló, Debrecenben pedig áll a Szent István-szobor és a nemzeti színű zászló lobog” – fogalmazott Papp, aki szerint ez a helyzet jól kifejezi, hogyan képzelik el „ők” ott és „mi” itt az ország jövőjét. Arról, hogy pontosan kiket értett a „mi” és „ők” szembenállás alatt, a polgármester nem beszélt.

Koppányi Szabolcs

„Szent István szobrának felállításával hitet teszünk a szoborban testet öltő személyiség mellett, és egyben üzenünk a jövőnek is” – mondta a polgármester. Papp László szerint Európának csak a keresztény identitás erősítése mellett van jövője, miközben ma éppen ennek az ellenkezőjét figyelhetjük meg. Szerinte a keresztény identitást a migráció és a keresztény értékek megkérdőjelezése gyengíti, de a világban nem számít ritkaságnak a keresztényüldözés sem.

Össze kell tartani a külföldi támadásokkal szemben

A polgármester szerint a Dósa nádor téri Szent István-szobor azt üzeni, hogy az első magyar király kultusza hozzáférhető, az alkotás lehetőséget ad az elmélyülésre és a meditálásra. Papp László elmondása alapján a szobor nem a harcos, hanem a népe fölött uralkodó, védelmező, azt vezető Istvánt ábrázolja.

Koppányi Szabolcs

A politikus szónoklatában arra is kitért, hogy a magyarság összetartása, a nemzeti érdekeket képviselő kormány megválasztása garantálja, hogy Magyarország meg tudja védeni az érdekeit a külföldről érkező támadásokkal szemben. Papp László szerint a céljuk az, hogy erős Magyarországot és erős Debrecent hagyhassanak az utókornak. „Ebben a törekvésünkben mától Szent István is velünk lesz itt, Debrecenben” – mondta a polgármester.

Felavatták, felszentelték, megáldották, megkoszorúzták

Koppányi Szabolcs

A beszédet követően Papp László, Rácz Róbert megyei kormánymegbízott, Pósán László és Tasó László országgyűlési képviselők, Puskás István kulturális alpolgármester és Szanyi Borbála, az alkotó közösen leplezték le Debrecen első köztéri Szent István-szobrát. Ezt követően a különböző keresztény felekezetek helyi vezetői felszentelték, illetve megáldották az emlékművet, majd a kormánypártok és egyedüli ellenzékiként az MSZP, önkormányzati szervek és helyi civilszervezetek helyezték el a koszorúikat.

Koppányi Szabolcs
Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.