Nevükön nevezve – az 1944-ben deportált zsidókra emlékeztek

Maroknyian a Déri Múzeum előtt.
Galéria: Megemlékezés a debreceni zsidóság deportálásáról - 2019. június 27.
Koppányi Szabolcs

Fahidi Éva a holokauszt egyik debreceni túlélője - családjából egyedül ő tért haza - immár 93 éves. Könyveket írt a borzalomról, külföldön is kiadták műveit. A Raoul Wallenberg Egyesület meghívására várták őt Debrecenben a Déri térre június 27-én, ám kórházi kezelése miatt nem tudott részt venni a megemlékezésen, amely az innen deportáltakról szólt, neveiket felsorolva.

Fahidi Éva jó kívánságait elküldte azoknak, akik - maroknyian és különösebb helyi médiaérdeklődés nélkül - egy-egy követ helyeztek el, illetve gyertyát gyújtottak a Debrecenből és sok más magyar városból 1944-ben elhurcoltak emlékéért. Fahidi Éva műveiből idéztek fel rövid szemelvényeket, közben elhangzott: az elhunytakat nevükön nevezve róják le tiszteletüket előttük, s idézik fel személyüket. A dolgok lelke 2005-ből származó emlékirata, míg 2019-ben adták ki az A szerelem alanya és tárgya címűt szintén személyes történetét.

Koppányi Szabolcs

A Déri Múzeum elé kihelyezett táblák tanúsága szerint sok-sok ezren kerültek a náci haláltáborok valamelyikébe. Debrecenből több lépcsőben 1944. június 25-27. között mintegy 11 ezer zsidót hurcoltak el a haláltáborokba.

A Déri téri megemlékezés előtti napon a Debreceni Egyetem hangzottak el előadások a gettóról, a deportálásról, a zsidók elpusztításáról.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.