Zsidóként többet támadták, mint leszbikusként – érzékenyítő órát tartottak Debrecenben

Az előadók mellett a debreceni résztvevők is beszéltek a saját történetükről. A programon egy anyuka is részt vett, aki a lánya coming outja miatt kért tanácsot.

2019 nyarán szélsőjobboldali aktivisták egy csoportja zavart meg egy Budapesten tartott, „Melegség és megismerés” nevű érzékenyítő előadást. A szervezőket „LMBT propaganda” terjesztésével vádolták, majd nem bizonyíthatóan, de vélhetően a szélsőségesek rongálták meg a kávézó egyik vécéjét is, emiatt új helyszínt kellett találni az esemény folytatására.

A Labrisz Leszbikus Egyesület 2000-ben indította el az említett rendezvénnyel azonos nevű programját, amelyhez 2007-ben a Szimpozion Egyesület is csatlakozott. Az általában középiskolákban megtartott érzékenyítő órán az idei Pride Fesztivál keretein belül az Amnesty Internationalhez tartozó Freedom Club Magyarország szervezésében augusztus 19-én a Debrecenben is részt vehettek az érdeklődők. A rendezők előzetesen tartottak tőle, hogy az eseményt megzavarhatják a Mi Hazánk Mozgalom aktivistái, de ez végül nem történt meg. A téma érzékenységére tekintettel nem közölünk fotókat sem az előadókról, sem a program résztvevőiről.

Polgár Tóth Tamás

Interaktív foglalkozást tartottak

Gábor 32 éves, színész, míg Kata 28 éves, és a médiában dolgozik. Az elmondásuk alapján cégekhez is szoktak menni, beszélgetni az LMBTQ emberekről, de elsősorban középiskolák hívják őket. Hamar kiderült, hogy az előadás valójában egy interaktív foglalkozás: az esemény kezdetén különböző játékokkal igyekeztek oldani a csoportos programokon jellemző kezdeti feszültséget. Ezt követően beszéltek saját coming outjukról, arról, hogy fogadta őket családjuk, ismerőseik, valamint, hogy miképpen fogadták el saját magukat, Gábor melegként, Kata pedig először szintén melegként, később viszont már biszexuálisként.

Előítéletek az LMBTQ-n belül is vannak

Az eseményen szóba jöttek a különböző fóbiák, amelyek az LMBTQ személyek között ugyanúgy előfordulnak, mint a többségi társadalom tagjai esetében, a betűszó ugyanis nem egy egységes társadalmi réteget, hanem több, egymástól számos tekintetben eltérő csoportot takar. Az előadók elmondása alapján az LMBTQ-n belül például viszonylag gyakori a transzfóbia, de a közönség egyik tagja arról is beszélt, hogy ő leszbikus nőként a biszexuális nőkkel kapcsolatosan rendelkezik előítéletekkel, amelyeket korábbi negatív tapasztalataival indokolt.

Polgár Tóth Tamás

A szülő legyen nyitott, beszélgessen a gyerekével és fogadja el őt

Az érzékenyítő program jelentős részében nem az előadók, hanem a debreceni érdeklődők meséltek saját történetükről. Volt, aki arról beszélt: utólag bánja, hogy csak későn bújt elő ismerőseinek, úgy érzi ugyanis, hogy zsidóként sokkal több támadásban részesül, mint leszbikusként, és identitásának felvállalásából a munkahelyén sem származott problémája.

Az órán részt vett egy debreceni anyuka is, akinek a középiskolás lánya nem rég árulta el, hogy leszbikusnak érzi magát. Gábor és Kata azt tanácsolták neki, hogy legyen nyitott, beszélgessen vele, fogadja el a lányát annak, aki, ennél többet nem tehet érte. Az előadók arra is felhívták a figyelmet, hogy teljesen normálisnak számít, hogy egy serdülő gyermek megkérdőjelezze a szexualitását, ilyenkor azt kell éreznie, hogy számíthat a szülőkre, és nyugodtan beszélhet nekik erről.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Egy hónapra csak 1000 forint. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.