Megszavazták az 1,4 milliárd forintos hitelt, mégsem veszi meg a Lokit Debrecen önkormányzata

Papp László polgármester nem értette a kérdést, ezért kihívta az asztalukhoz a Momentum képviselőjét a Civaqua-terv kapcsán. Kiderült, hogy végül a Kósa Lajos elnökölte egyesülethez kerül majd Szima Gábor tulajdonhányada a DVSC futballcsapatában.

Járványügyi hangulatban zajlott Debrecen képviselő-testületének augusztus 27-i ülése a Kölcsey Központban. A közgyűlést eredetileg a Régi Városháza nagytanácstermébe hirdették meg. az új típusú koronavírus-járványra való tekintettel azonban végül a Kölcsey tágasabb nagyterme mellett döntöttek. Habár a képviselőket még tegnap értesítették a változásról, a debreceni polgárok figyelmét az önkormányzat hivatalos honlapján erre nem hívták fel. A képviselői késések miatt a közgyűlés nagyjából 15 perc csúszással kezdődött, a Fidesz három képviselője, valamint gépi szavazás, továbbá az eredmények kivetítése nélkül. Papp László (Fidesz) polgármester tájékoztatása szerint a teremben nem kötelező, de ajánlott volt a maszkviselés.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2020. augusztus 27. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

1,4 milliárd forint hitelt venne fel a város

Debrecenben az elmúlt hónapokban már megszokhattuk, hogy a közgyűlési előterjesztések nagyobb részét kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangú szavazással fogadják el a városatyák és -anyák. Ez most sem történt másképp. Két előterjesztés azonban akkora vitát váltott ki, hogy az ülés szokatlanul sokáig, a zárt napirendi pontot nem számítva is 2 óra 19 percig tartott. Ezek közül az első Debrecen idei költségvetésének módosítása volt, azon belül is a polgármester által javasolt 1,4 milliárd forintos hitelfelvétel, amelyet a koronavírus-járvány okozta forráskiesésekkel indokolt. Papp László elmondása szerint 5,5 milliárd forintos kárt szenvedett az önkormányzat, amelyből 4,1 milliárd forintot ki tud gazdálkodni, a fennmaradó részt viszont hitelből kell pótolni.

Koppányi Szabolcs

Meg kell vizsgálni a kiadásokat a Civil Fórum szerint

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy már májusban mindenki tudhatta: hitelfelvételre lesz szükség. Szerinte az önkormányzatok előtt két út állt: az egyik, amit Budapest követett, hogy visszavesz a kiadásokból, a másik, amit Debrecen járna, hogy hitellel fedezi a kiesést, miközben a költségvetés kiadási oldalához nem nyúl hozzá. A politikus arra kérte a polgármestert, hogy vizsgálják meg a tervezett kiadásokat, és olyan javaslatot tegyenek le a képviselők elé, amelyet egyaránt megszavazhat a Fidesz és az ellenzék is, közös felelősséget vállalva a rendkívüli körülmények között meghozott döntésért.

Koppányi Szabolcs

Hozzá hasonlóan Madarasi István (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy habár Debrecen költségvetése továbbra is stabil, a kormány hozhat olyan döntéseket a jövőben, amik miatt elképzelhető, hogy egyes fejlesztéseket egyelőre „el kell engednie” a városnak. „Nem tudjuk megmondani, hogy a következő időszakban meddig tart ez a nem normális helyzet a gazdaságban” – fogalmazott a képviselő. Vaszkó Imre (DK) pedig kifejtette: nem látszik, hogy a kormányzat által a pandémiára való hivatkozással elvont százmilliókat az emberekre fordítanák. Arra kérte Papp Lászlót, hogy az érdekérvényesítő erejét vesse be annak érdekében, hogy az állam visszaadja Debrecennek az elvont forrásokat.

Koppányi Szabolcs

Kérdés van!

2019-es indulásunk óta a Fidesz-KDNP debreceni politikusai a Debreciner online újság egyetlen írásbeli kérdésére sem válaszoltak. Fontosnak tartjuk olvasóink széles körű tájékoztatását, még akkor is, ha ebben a közélet egyes aktorai nem bizonyulnak partnernek. Éppen ezért Debrecen mai képviselő-testületi ülésén személyesen próbáltunk feltenni egyetlen kérdést a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőinek: „Papp László polgármester a koronavírus okozta kiesésekkel indokolta az 1,4 milliárd forintos hitelfelvételt. Bölcs döntés volt-e a DVSC focicsapatának a járványidőszakban történő átvétele, tekintve, hogy a csapat éves költségvetése 1,2 milliárd Forint?” (Ne feledjük: habár a polgármester a közgyűlésen arról beszélt, hogy végül nem vásárolja meg az önkormányzat a DVSC labdarúgó csapatát, eredetileg erről szóltak a tervek.) Válaszok és menekülések a videóban:

A polgármesternek és a DK képviselőjének egy rugóra jár az agya

Az elhangzottakra Papp László úgy reagált, hogy az önkormányzat Gondola Zsolt állításával ellentétben egy komplex megközelítést alkalmazva a költségvetés kiadási oldalához is hozzányúlt, nem pusztán a hitelfelvétellel oldaná meg a problémát. Szerinte óriási dilemmát jelent, hogy hol van az a pont, ahol egy városnak „meg kell húznia a nadrágszíjat”. Az elmondása alapján a tervezésre, előkészítő munkákra számos önkormányzati beruházás kapcsán már felhasználták az előre kalkulált források egy részét, ezért nagyobb veszteség lenne leállítani ezeket, mint hitelt felvenni a befejezésükre. Vaszkó Imrének a polgármester azt felelte, hogy „szinte egy rugóra jár az agyuk”: a város többször is visszakérte és vissza is kapja az államtól a világjárvány okán elvett forrásokat.

Koppányi Szabolcs

Papp Viktor (Fidesz) frakcióvezetővel együtt azt hangsúlyozták, hogy az elvonások, és a leállás miatti kiesés ellenére az önkormányzat meg tudta őrizni mind a 4000 alkalmazottjának az állását, egy munkavállalóját sem kellett elbocsátania a pandémia miatt. A frakcióvezető ehhez hozzátette, hogy az ő megélhetésüket támogatják a szavazatukkal azok, akik igent mondanak a hitelfelvételre. Barcsa Lajos (Fidesz) alpolgármester erre ráerősítve megjegyezte: Debrecen úgy vészelte át az új típusú koronavírus-járvány első hullámát, hogy mindössze 1 százalékkal nőtt a városban a munkanélküliség.

Ne kérje a kormány, hogy higgyen neki az ellenzéke

Gondola Zsolt szerint az előterjesztő azt várja el a képviselőktől, hogy higgyék el, ők mindent megvizsgáltak a költségvetés kiadási oldalán, ez azonban az előterjesztésből szerinte nem látszik. „Ne kérje azt egy kormányzó párt, hogy higgyünk neki, mint ellenzék!” – szólította fel a város vezetését. Kőszeghy Csanád Ábel (független) szintén azt jegyezte meg hozzászólásában, hogy a képviselőkkel kevés információt osztott meg a polgármester a szavazást megelőzően. Papp László erre az előterjesztés kiegészítésével reagált: e szerint a szeptemberi képviselő-testületi ülésen, amely előtt a képviselők megismerhetik a költségvetés kiadási oldalán történt változtatásokat, megerősítő szavazást tartanak a hitelfelvételről. Debrecen 2020-as költségvetésének módosítását, ezzel az 1,4 milliárd forintos kölcsön felvételét végül a Fidesz képviselői, továbbá Kőszeghy Csanád Ábel szavazataival, a DK, a Momentum, a Civil Fórum és az MSZP ellenszavazatai mellett elfogadta a közgyűlés.

Koppányi Szabolcs

2021-ben elkezdenék Debrecenbe vezetni a Keleti-főcsatorna vizét

Az ülés második komoly polémiát eredményező pontja a Debrecen és környékének vízháztartását helyreállítani hivatott Civaqua-terv első ütemének megvalósításával kapcsolatos előterjesztés volt. Papp László elmondta, hogy a terv végrehajtását továbbra is állami feladatnak tekintik, abban azonban Debrecen is részt vesz. Az elmondása szerint azon dolgoznak, hogy 2021-ben már elkezdődhessen a tényleges kivitelezés, az első szakasz befejezését követően lehet ugyanis egyáltalán nekilátni a Nagyerdő és a jóléti tavak megmentésének.
Koppányi Szabolcs

„Titkosszolgálati” eszközökről is kérdezett a Momentum

Szabó Bence, a témában hetek óta aláírásokat gyűjtő Momentum képviselője azt kérdezte Papp Lászlótól, hogy miért kezelnek sikerként egy programot, amelyre – egy honlapon olvasható információk szerint – 2015-ben ugyanez a konzorcium már elnyert egy támogatást, 2017-re ennek az első szakasznak pedig már készen is kellene lennie. Szabó felvetette, hogy a kérdést a polgármester marketingcéllal vitte be a közgyűlés elé. Rendhagyó módon a politikus a Fidesz frakcióvezetőjétől, Papp Viktortól is kérdezett, méghozzá azt, hogy milyen „titkosszolgálati” eszközöket vetett be, hogy kiderítse, hogy a Momentum aláírásgyűjtő aktivistái hová valósiak.

Koppányi Szabolcs

A polgármester szerint a Momentum megtéveszti a debrecenieket

Papp László először a kérdés közben szakította félbe az egyébként más képviselőkhöz képest nem kevésbé kivehetően beszélő Szabót, kérve, hogy kezdje az elejéről, mert nem értette, majd miután a végére ért, a polgármester kihívta őt a pulpitushoz, hogy közelről mondja el neki a kérdéseit.
Koppányi Szabolcs

Ezt követően Papp kifejtette, hogy nem tud reagálni arra, amit Szabó egy „ismeretlen eredetű” honlapon olvasott, megjegyezte ugyanakkor: szerinte nem lehetséges, hogy akár az Országos Vízügyi Főigazgatóság, akár a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján olvashatott volna ilyeneket a képviselő. Papp egyúttal vissza is vágott azzal, hogy a kormány nagyságrendekkel nagyobb összeget juttat a Civaqua-tervre, mint amennyit a Momentum szeretett volna korábban erre a célra elkülöníteni a város költségvetéséből. Szabó ekkor hiába próbált azonnal válaszolni, mondván, ők csak a tervek aktualizálására kérték a pénzt, mivel Papp beszélt, a képviselő mikrofonja le volt némítva.

Papp továbbá arról is beszélt, hogy úgy látja, a Momentum ki akarja sajátítani azt a Civaqua-tervet, amely egész Debrecennek fontos, az aláírásgyűjtésükkel pedig megtévesztik a debrecenieket, a párt kampányának ugyanis szerinte nincs köze ahhoz, hogy a kormány forrást biztosított az első fázis megvalósítására. Papp Viktor frakcióvezető a titkosszolgálati módszerekre vonatkozó kérdés kapcsán egyszerűen azzal felelt: a Fidesz és a Momentum aktivistái beszélgetnek egymással, egy beszélgetésből pedig hamar kiderül, hogy ki a debreceni és ki nem az.

Koppányi Szabolcs

Fidesz-Momentum kongresszust javasolt a Civil Fórum

Madarasi István, az MSZP képviselője a polgármestertől afelől érdeklődött, hogy az 1990-es években készült terveknek megfelelően lesznek-e jóléti tavak, illetve kajak-kenu pálya a Tócó-völgyben. A polgármester erre némileg határozatlanul azzal felelt, hogy ők támogatják ezt, amennyiben rendelkezésre áll a szükséges vízmennyiség. Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum elnöke hozzászólásában egy Fidesz-Momentum közös Civaqua-kongresszus megrendezését javasolta, megjegyezve, hogy a szervezete támogatja a terv megvalósítását. Balázs Ákos (Fidesz) a vita végén megígérte: mindig „le fogják leplezni”, hogy milyen szándékok állnak a Momentum kampányainak hátterében. Ezt követően a képviselő-testület egyhangúlag megszavazta az előterjesztést.

Koppányi Szabolcs

Mégsem veszi meg Debrecen a DVSC focicsapatát

A fentieken kívül két emlékezetesebb pillanat színesítette az eseményt. Jánki József (DK) a DVSC Futball Zrt. új felügyelőbizottsági tagjának megválasztása kapcsán megkérdezte Papp László polgármestertől, hogy tulajdonképpen megvette-e a város a Lokit, vagy nem; továbbá megjegyezte, hogy úgy tűnik, a polgármester az ellenzéki képviselőkhöz hasonlóan a sajtóból tájékozódik a történésekről. „Akkor ezek szerint egy hajóban evezünk, nem értem a problémát, képviselő úr” – viccelődött válaszában Papp, majd kifejtette, hogy habár korábban úgy látta, szükséges lépés Szima Gábor tulajdonrészének a város általi megvásárlása, mára úgy látja, hogy kialakult egy olyan támogatói kör a DVSC futballcsapata mögött, amely miatt Debrecennek mégsem kell megvásárolnia az NB2-es klubot, megteszi helyette a napokban létrehozott DVSC Egyesület. A DVSC honlapja szerint az egyesületet „41 elkötelezett lokista magánember” hozta létre, az elnöke pedig Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő.

Koppányi Szabolcs

Tenni fognak a szelektív üveggyűjtésért

A másik feljegyzésre érdemes jelenet akkor alakult ki, amikor a hulladékgazdálkodásról szóló napirendi pont kapcsán Szabó Bence felvetette, hogy a jelenleg csupán a szelektív szigeteken gyűjthető üveghulladék külön gyűjtésére a lehetőséget más módokon is biztosítania kellene a városnak. Erre a kérdésre Varga László, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője azzal válaszolt, hogy a társasházak bármikor kérhetnek sárga fedelű kukákat a gyűjtéshez. Itt Papp László polgármester szólt közbe, jelezve, hogy az üveghulladékot nem lehet ezekbe a gyűjtőkbe helyezni. Végül Balázs Ákos alpolgármester állapította meg, hogy a felvetés jogos, tenni fognak valamit az ügy érdekében.

Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.