Lehet-e NB2-es bajnok a kétarcú Loki?

A mezőny gyengesége egyelőre az élmezőnyben tartja a csak otthon jól teljesítő DVSC-t, ám kérdés, ez meddig lesz elég, vagy sikerül-e Korhutéknak fejlődniük játékban, hatékonyságban akkor is, ha elhagyják Debrecent.
Itthon jó
SM

A DVSC az NB2 mostani kiírásából 7 meccset lejátszva vezeti a tabellát a második vonalban. Igaz, van pár csapat, amelyiknek még ma, vasárnap lesz a hetedik meccse, s ha nyernek, megelőzhetik a Lokit, tehát lehet, hogy egyelőre csak ideiglenes ez az elsőség. Ennyi mérkőzésből is levonható a következtetés, hogy a szurkolók egy része (látva a klub hivatalos közösségi oldalára érkező kommenteket) már most erős kritikával él a csapattal kapcsolatosan, mások azonban elégedettek a tapasztaltakkal.

Van, aki a Facebookára beírók közül kapuscserét követel, mivel volt pár meccset eldöntő bakija Zöldesinek. Mások a csapat rögzített játékhelyzetekhez kötődő taktikáját kritizálják, mondván túl sablonosak a szabadrúgásai és a szögletei a Lokinak. S vannak, akik szerint jó lesz ez, csak kell még egy kis idő, amíg minden összeáll. Ugyanakkor többen is felvetették: a klubvezetés – konkrétan Tőzsér Dánielt találta meg a drukkerek egy része – talán szerényebben is nyilatkozhatott volna a bajnoki nyitány környékén. Mert egyfelől felesleges terhet rak a játékosokra, másfelől hamis illúzióba ringathat egyeseket, hiszen azt hihetik, hogy az NB2 aktuális küzdelemsorozata úgysem érhet véget másként, mint a DVSC sima feljutásával, pedig ha magas lóról kezelik a bajnokságot, kellemetlen meglepetések érhetik még az együttest, mint például Gyirmóton, ahol kikapott.

A DVSC eddigi mérlege (belevéve, hogy a DEAC ellen papíron idegenben játszott, de a Loki otthoni pályáján rendezték a városi rangadót, ezért ezt is „hazainak” vettem emiatt)

A Nagyerdei Stadionban:
12 pont, 4-ből 4 győzelem, 10-0-s gólkülönbség

Idegenben:
2 pont, 3-ból 0 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 2-3-as gólkülönbség

Totális kétarcúság jellemzi a Lokit eddig, attól függően, hogy idegenben vagy otthon lépett pályára. Hazai környezetben még gólt sem kaptak Ferencziék, ellenben idegenben… A védekezéssel voltaképp a Debrecen táblán túl sincs nagy gond, hiszen 3 meccsen 3 gólt kapni még a belefér kategória. Ugyanakkor a lőtt 2 gól csekély. S ez mutatja, hogy még koránt sem nevezhető az NB2-ből kiemelkedő csapatnak a DVSC, hiszen akinek ennyire számít a helyszín, az hosszabb távon komoly nehézségekre számíthat, ha ez a tendencia nem változik pozitív irányban. Csak a hazai találkozókon remekelve ugyanis nem nyert még senki sem bajnokságot semelyik bajnokságban… Ehhez kell a stabil idegenbeli teljesítmény is.

Nem az NB2-be beleszürkülni, hanem abból kitűnni lehetne a cél

Az a szerencséje a Lokinak, hogy miként a bajnokság előtt is sejthető volt, az NB2 mezőnye meglehetősen kiegyenlített az első felét tekintve. Vagyis hullajtják a pontokat bőséggel a többiek is. Ám csupán erre nem lehet építeni várat, de még kalyibát sem, hisz az idővel összeomlik, ha ennyire ingatag az alap. Az elkövetkező pár hét, hónap egyik szakmai kérdése az lesz, hogy a DVSC melyik irányban fog változni. Amennyiben megtartja kiváló hazai mérlegét, s emellé valamelyest felzárkózik az idegenbeli produkciója is, akkor valóban nem sok sansza lesz a többi együttesnek megelőzni a debrecenieket. Ám ha nem javul a gárda jelentősen idegenben, s esetleg a most még hibátlan otthoni mutató is elkezd romlani, akkor ezen a szorosan alakuló tabellán pillanatok alatt akár az 5-6. helyen vagy még lejjebb találhatja magát Kondás Elemér csapata.

Még nehéz reális mérleget vonni, ám feltűnik ez-az az eredményeket illetően

Ami az eddigi találkozókat illeti, igazán mértékadót nem könnyű találni. A nyitányon a Budaörs ellen a szurkolók egy része szerint is csak mákkal győzött a Loki, ráadásul azért nem egy világsztár gárda ellen. Utána jött a DEAC elleni simázás (3-0), ahol viszont az NB2-vel érezhetően még ismerkedő városi riválissal szemben nem mondhatjuk, hogy ne lett volna elvárás a magabiztos siker. Siófokon egy addig két vereséget elérő, gyenge védekezést mutató, sok gólt beszedett Balaton-parti együttessel szemben szenvedett ki egy sok mindenre nem jó 1-1-et a Loki. Aztán jött az első értékelhető diadal. A masszívnak tűnő Szolnokot 3-0-ra fektette két vállra a DVSC idehaza, ami valóban jó eredménynek számít. Igen ám, de rögtön ezt követte a Gyirmót elleni idegenbeli fiaskó (0-1), amely során ráadásul a játék is eléggé visszafogott volt. Ezt gyógyítgatta a Loki a Szeged 3-0-s legyűrésével (Debrecenben), ahol a vendégek eleve nagyon rossz formában voltak, tehát megint ott vagyunk, hogy akik ellen elvárható volt, magabiztosan focizott a DVSC, de a valami miatt kicsit is húzós derbiken rendre botlott. Tehát semmi extra, csak hozták a kötelezőket, különösebben nagy bravúrok nélkül. Ami pozitívum, hogy a Debrecenben megrendezett meccseken több néző volt kint a stadionban, mint általában a tavalyi NB1-es összecsapásokon.

Végül a Vasas otthonában szombaton (tegnap) egy 1-1-gyel jelentkezett a Loki egy olyan mérkőzésen, amelyet többek szerint meg kellett volna nyernie, ám nemcsak kapusa hibázott hatalmasat (klasszikus öngól), de ami nagyobb baj, a rengeteg Vasas-kapu előtti lehetőségből semmit sem tudott kihasználni a csapat. Egy kivételtől eltekintve. Igaz, az még nem elég, ha számolatlanul rúghatják Bódiék a szögleteket és szabadrúgásokat. Hiszen ha fantázia nélkül teszik, nem vezethet máskor sem eredményre, amennyiben a védekező együttes nem sokat hibázik.

Mikor jön az első idegenbeli siker?

Ha a sorminta nem változik, a DVSC szeptember 13-án itthon vélhetően legyőzi az Ajkát (jelenleg közvetlen riválisnak tűnik ez a csapat), aztán jöhet a Kaposvár elleni meccs, ám nem Debrecenben. Vagyis kiderül, tud-e addig fejlődni a piros-fehér alakulat, vagy folytatja az eddig tapasztalható ickázását, amiből ki tudja, mi sül ki majd a végén. Halkan jegyzem meg, a somogyi együttes eddigi 6 mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni (4 döntetlen, 2 vereség). Ám ez, mint emlékezhetünk rá, nem jelent semmit. Hiszen a pár hónapja véget ért NB1-ben is egyedül a DVSC volt az, ami ellen rendre jól teljesítettek a zöld-fehérek, mások ellen gyalázatosan. Ki is esett mindkét együttes a végén.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.