MÁSIK FŐVÁROS

Sport, nemzet - istenkísértés

A fideszes polgármester azt kérte a helyi szurkolóktól, hogy ne menjenek ki kedvenc csapatuk másnapi meccsére. Igaz, nem Debrecenben esett meg az eset, itt aligha olvashatunk ilyen mesébe illő bejegyzéseket. Némi különbség még, hogy az a „helyi csapat” az élvonalban szerepel.

Tehát Paks fideszes polgármestere, Szabó Péter pénteken Facebook-oldalán figyelmeztette a város lakóit, hogy a koronavírus-járvány alatt kockázatos meccsre járni. „Arra szeretném kérni a futballszeretőket, futballszurkolókat, hogy a szombati Paksi Fc-Mezőkövesd labdarúgó-mérkőzésre ne menjenek ki, hanem otthonról, a televízió elől buzdítsák a paksi focistákat, és arra kérek mindenkit, hogy az előttünk álló időszakban kerüljék a nagyobb csoportosulásokat...”

Nem mellesleg akkor még a paksi polgi aligha sejtette, hogy vasárnap reggel a következő adatokat olvashatja szinte bármelyik hírportálon:
„Az elmúlt 24 órában eddig még nem látott számban emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Az eddigi rekord április 10-én volt, akkor azonosítottak 24 óra alatt 210 új vírusfertőzöttet, amit a friss adat jócskán meghalad. Mára 292 új koronavírusost diagnosztizáltak."

2020. augusztus 31.
koronavirus.gov.hu

Szintén nem mellesleg Tolna megyében a kormányzati oldal adatai szerint 32 fertőzött van eddig, Hajdú-Biharban pedig meredeken emelkedett az utóbbi jó pár napban, mára elérte a 185-öt. Aki nem lenne járatos a futball világában, a rokonszenves Paks (például egyedüli kivételként nem alkalmaz idegenlégiós játékosokat) meccseit inkább százak, mint ezrek szokták látogatni járványmentes időszakban is. Mindenesetre egy egész idény alatt alig van annyi nézőjük hazai meccseken, mint amennyit az Európai Szuperkupa budapesti döntőjére szeretne sok illetékes látni.

Mint ismeretes a Puskás Arénában szeptember 24-én rendezendő meccsre a német Bayern München, valamint a spanyol Sevilla számára három-háromezer jegyet biztosítana az európai szövetség (UEFA). Mint szintén köztudott, akkorra már több mint három hete érvényben lesz a külföldiekre vonatkozó magyar határzár, de úgy tűnik, a meccsre váró külföldi drukkerek már előzetesen olyan „futball magyarnak” számítanak, akikre nem vonatkoznak az általános jogszabályok. Ami még akkor is igaz, ha olvashattuk, milyen biztonsági intézkedések között szállítanák a külföldieket a stadionba.

A lényeg, hogy addig semmilyen európai nemzetközi mérkőzéseken nem lehetnek jelen nézők, így hazánké lehet az első kísérlet dicsősége: „Az MLSZ közleménye szerint az európai szövetség ezen a találkozón vizsgálja meg, hogy milyen hatása van annak, ha korlátozott számban, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett szurkolók is megtekinthetik a nemzetközi találkozókat. Az UEFA megerősítette: ettől eltérő döntésig minden más nemzetközi mérkőzést zárt kapuk mögött rendeznek meg...ez lesz az első olyan tesztmérkőzés, amelyet korlátozott számban, vagyis a nézőtéri kapacitás 30 százalékát elfoglalva, szurkolók is megtekinthetnek a helyszínen. A Puskás Aréna befogadó képessége 67 ezer néző, ennek fényében körülbelül 20 ezren vehetik birtokba a nézőteret.”

Sok magyar ugyan máris inkább tartja istenkísértésnek az effajta kísérletezést, mint megalapozott és szükséges tesztnek, de az ő hangjuk nem hangzik az égig. De még a Budai Vár magaslatáig sem. Ahol az ilyen futball fantazmagóriák kipattanni szoktak. Tekintet nélkül járványra vagy egyáltalán bármire.

Ha már ezeknél a nagy nemzeti ötleteknél tartunk, egyébiránt magam korántsem vagyok abban bizonyos, hogy valóban nézők előtt rendezik majd meg a presztízsét tekintve meglehetősen „alacsonyan repülő”, tét nélküli, bár hangzatosra keresztelt meccset. Mint ahogyan abban sem, hogy a népszerűbb hazai csapatsportágak jellemzően mostanság kezdődő vagy nemrég kezdődött bajnokságait a helyszínen tekinthetik meg a nézők a küzdelemsorozat végéig. Pillanatnyilag ezt lehetővé teszi a sportágak szakszövetségeinek állásfoglalása. A járvány, hazai és szinte földrészünk minden országában, s még több régiójában tapasztalt, ismételt rohamos terjedése azonban aligha lesz tekintettel arra, hogy mit szeretnének a magyar sport vezetői. Avagy azok, akik őket vezetik. Jelenleg ugyanis semmi biztató járványügyi jele nincs annak, hogy bármilyen korlátozással ésszerű és felelősségteljes lenne az elkövetkező hónapokban tömegrendezvényeket tartani vagy engedélyezni. Éppen ellenkezőleg!

Miután magam több évtizede vagyok, illetve voltam sport- és ezzel párhuzamosan zenerajongó, képes vagyok megérteni azokat, akik csalódottak lesznek amiatt, hogy nagy valószínűséggel ismét nem fogják engedélyezni számukra, számunkra a helyszíni feltűnést a stadionokban, arénákban. Mégis arra a forgatókönyvre fogadnék, hogy menet közben kell majd szigorítani a sport- és zenei rendezvények esetében is. Igaz, ahogy mondani szokták volt, úriember biztosra nem fogad. (Merthogy a szigorításban biztos vagyok. Igaz, úriemberi mivoltomra viszont nem vennék mérget...) Szóval, egyelőre ugyan még (egy ideig?) kivételesnek, de nem váratlannak számít, hogy játékosok pozitív tesztje miatt kellett meccseket, szezonkezdést elhalasztani idehaza több sportágban. Ugyanakkor az első esethez képest, egyre gyarapszik a számuk. Hogy egy tipikusan és hagyományosan (joggal) magyar sikersportágnál maradjunk: Elhalasztották az OSC és a Szeged szombaton 19 órára kiírt összecsapását a férfi vízilabda OB I nyitófordulójából. Az első fordulóból három mérkőzést már korábban elhalasztottak a koronavírus miatt, szombat délelőtt pedig a Szolnoki Dózsa és a Kaposvári VK összecsapását illetően is ez a döntés született, mert a Tisza-partiak egyik játékosának tesztje pozitív lett. Időközben megérkeztek a szolnokiak második vizsgálatának eredményei és kiderült, hogy az első mintavételnél pozitívnak bizonyult játékos mellett egy másik vízilabdázónál is fertőzöttséget mutatott ki a teszt.

Mindenesetre a bevezetőben idézett mondatok hűen tükrözik azokat az aligha magyarázható ellentmondásokat, amelyek ma jellemzik a vírus elleni védekezés hazai előírásait. Ugyanis míg egy stadionban akár több ezer ember sem számít olyan tömegnek, amelynek tagjai veszélyesek lehetnek egymás egészségére, megeshet, hogy egy kisboltba vagy egy gyógyszertárba egyszerre csak egyetlen, mindenesetre maroknyinál kevesebb ember léphet be.

Ha pedig jónéhány egészségügyi intézményről van szó, mint újságunkban ugyancsak bőven találnak rá példát, be sem engedik, engedhetik a várakozók jó részét az épületbe. S a páciensek valamilyen egészségi, de nem koronavírus problémával, küszködve Isten szabad ege alatt gyakorolhatják a gyülekezési jogaikat. Bár amennyiben nem jelentették be előre, hogy órákat fognak tölteni csoportosan egy kórház területén stb., s közben netán még hangosan szidalmaznak is bizonyos politikusokat, akár inkább eme jogaik megsértését kockáztathatják...

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.