Koronavírus: a Debreceni Egyetem egyes külföldi hallgatói is megfertőződtek, ketten az Aranybikában laknak

A Debrecinerhez eljuttatott fotók alapján a Hotel Aranybika több szobájának ajtaján látható a járványügyi hatósági felirat.

Augusztus 31-én értesültünk arról, hogy az Aranybika szállodában különítették el a Debreceni Egyetem két kazak állampolgárságú hallgatóját, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük. Debrecenben közismert, hogy a város egyik jelképének számító hotelben évek óta laknak külföldi hallgatók, kik hosszabb, kik rövidebb ideig, amíg nem találnak maguknak megfelelő szállást, albérletet a városban.

A kérdéseinket még aznap elküldtük a Debreceni Egyetemnek, az érintett szállodának, valamint az International Student Union Debrecen (ISU Debrecen) nevű, a külföldi hallgatókat tömörítő egyetemi csoportnak. A levelünkre a hoteltől és a hallgatói szervezettől egyelőre nem válaszoltak. Időközben a forrásaink arról számoltak be, hogy már több szoba ajtajára is kiragasztották a karanténra figyelmeztető piros hatósági papírt. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotók alapján legalább 8 szobáról van szó.

„Minősített helyen” szállásolták el a hallgatókat

Szeptember elsején írt válaszlevelében a Debreceni Egyetem sajtóirodája ugyan nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy valóban több koronavírus-fertőzött hallgatót szállásoltak-e el az érintett szállodában, azt azonban elismerték, hogy vannak fertőzött hallgatóik. „Valamennyi járványügyi megfigyelés alatt álló külföldi hallgató – azok is, akiknek pozitív volt valamelyik tesztjük – a járványügyi hatóság által a járványügyi megfigyelésre alkalmasnak minősített helyen van elszállásolva” – írta válaszlevelében az egyetem, hozzátéve, hogy a járványügyi intézkedések terén szorosan együttműködnek a Debreceni Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályával.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Minden külföldi hallgató karanténba kerül

Habár kérdéseinkre az ISU Debrecen nem válaszolt, a csoport közösségi oldalán szeptember elsején megjelent egy bejegyzés a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóira vonatkozó új járványügyi szabályokról, amelyek között szerepel, hogy a nem Magyarországon készített koronavírus-teszteket ezentúl nem fogadják el, az érkezését követően minden külföldi hallgatónak karanténba kell vonulnia, abból csak két negatív teszteredménnyel kerülhetnek ki.

Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.