Érdemi vizsgálat nélkül utasították el a sámsoni választás kapcsán indult nyomozás megszüntetése miatt tett panaszt

Káposznyák István azért nyújtott be panaszt az ügyészségnél, mert szerinte a választási csalás gyanúja miatt tett feljelentésének a felével a rendőrség egyáltalán nem foglalkozott. Úgy látja, a rendőrség trehány munkát végzett, ezt pedig az ügyészségnek is fel kellett volna ismernie.

Július 21-én írtunk arról, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a választási csalás gyanúja miatt, Káposznyák Istvánnak, a Szolidaritás alelnökének feljelentése nyomán indult nyomozást.

Részlet a nyilvánosságra hozott videóból
Facebook

Az ügy előzménye, hogy egy hajdúsámsoni lakos még 2019 decemberében olyan videókat adott át az ellenzéki politikusnak, amelyek a választást követően készültek, az informátor szerint egy „elszámoltatáson”, illetve egy közös ebéden, ahol Antal Szabolcs (Fidesz) polgármester megköszönte a résztvevőknek, hogy segítették őt választási győzelmében. Az ügyben vizsgálódó rendőr-főkapitányság arra hivatkozva szüntette meg a nyomozást, hogy a választási csalásra nem találtak semmilyen érdemi bizonyítékot. Káposznyák (aki időközben az Igen Szolidaritás kelet-magyarországi koordinátora lett) július 21-én azt nyilatkozta a Debrecinernek, hogy panaszt nyújt be, mivel a feljelentésének nagyjából a felét egyáltalán nem vizsgálta a hatóság.

Káposznyák István
Polgár Tóth Tamás

„A kifizetések és egyéb előnyök tekintetében a nyomozóhatóság eljáró képviselője nem vizsgálta a felbujtó és az anyagi eszközöket biztosító személy/személyek kilétét sem, az elkövetési magatartások megvalósulását sem, célját sem, ami véleményem szerint a választási bűncselekmény megvalósulását eredményezte” – írta akkor a közösségi oldalán Káposznyák István.

A feljelentőnek nincs joga panaszt tenni

A politikus most arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a nyomozás lezárását követően benyújtott panaszát érdemi vizsgálat nélkül utasította el a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. Káposznyák István a határozatot is eljuttatta szerkesztőségünkhöz. Ennek indoklásában a hatóság azt írja, hogy a politikus nem jogosult panaszt tenni az ügyben. „Az iratokból megállapítható, hogy a nyomozás választás rendje elleni bűntett miatt volt folyamatban, mely cselekménynek Káposznyák István feljelentő nem sértettje, így a panasz lehetősége, mint feljelentőt kizárólag abban az esetben illette volna meg, amennyiben a feljelentés elutasítására került volna sor” – indokolta döntését az ügyészség.

Az ügyészségnek fel kellett volna ismernie a trehány munkát Káposznyák szerint

Telefonon beszéltünk Káposznyák Istvánnal, aki csalódásnak nevezte az ügyészség döntését. Szerinte az esetből kiderül, hogy azt, aki a nevét és az arcát adja egy ilyen ügyhöz, jogi eszközökkel könnyen hatástalanítani tudják, miközben a valós érintettek nem mernek feljelentést tenni. A politikus azonban nem csak a vonatkozó jogszabályban, hanem az ügyészségben is csalódott. „Az ügyészségnek fel kellett volna ismernie, hogy a rendőrség trehány munkát végzett, utasítást adhatott volna ki egy új nyomozási cselekményekre, amelyekben vizsgálni kellett volna az ok-okozati összefüggéseket, továbbá a megbízó személyét. Ezt nem tette meg” – fogalmazott Káposznyák.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.