PROMO

Így lettek a debreceni lakások a legfelkapottabbak és legértékesebbek

Két évvel ezelőtt fordulat történt a debreceni lakáspiacon. Addig ugyanis Budapest után Győr volt a legdrágább nagyváros, azóta viszont a megyei jogú városok közül Debrecenben találhatjuk a legértékesebb ingatlanokat - derül ki Magyarország meghatározó ingatlanhirdetési portálja, az ingatlan.com összefoglalójából.

Így lett Debrecenből éllovas

A kétezres évek közepétől az autóipari beruházások és a nyugati határ közelsége miatt a fővároson kívüli nagyvárosok közül Győr lakáspiaca élénkült leginkább, de ez az előny folyamatosan elolvadt Debrecenhez képest. Mivel az ingatlan.com-on évente több mint 100 ezer magánszemély hirdet, és napi szinten már több mint 9000 ingatlanközvetítő használja az oldalt, ezért a hirdetési portál naprakészen figyelemmel kíséri a hazai lakáspiac változásait. Az ingatlan.com egyedülálló módon képes az ingatlanhirdetéseket ingatlanonként is csoportosítani a keresők számára. Jelenleg 117 ezer egyedi eladó lakóingatlant hirdetnek országszerte, amiből több mint 3800 Debrecenben található. 2018 júliusában indult a lakáspiaci fordulat, aminek következtében a fővárost leszámítva a debreceni ingatlanok váltak a legértékesebbé az országban. Ekkor jelentették be ugyanis a BMW gyár megépítését. A beruházás hírét követően 2018 októberében már nem Győrben, hanem itt, a hajdúsági megyeszékhelyen elő tulajdonosok kérték a legtöbbet az eladó lakásokért és házakért.

ingatlan.com

Még a koronavírus is másként hatott

Az ingatlan.com oldalaira érkező havonta átlagosan több mint 3,5 millió látogató viselkedését elemezve, meglepő kép rajzolódott ki az ingatlanhirdetési portálon. A koronavírus megjelenése óta új tendencia, hogy a vevők többsége lakások helyett inkább házakat keres. Ezt az eladó ingatlanok iránti érdeklődések - vagyis a weboldalon történt telefonszámfelfedések és az ingatlan.com mobilapplikációjából indított hívások - alapján állapította meg az ingatlanhirdetési portál. Debrecenben viszont az eladó ingatlanok iránti érdeklődések 48 százaléka érkezett házakra, a vevők többsége (52 százalék) 2020-ban kitartott a lakások mellett.

Szintén a debreceni lakáspiac népszerűségét jellemzi, hogy a járvány idején szinte csak itt tudtak emelkedni az albérletárak. Jelenleg több mint 900 debreceni kiadó lakás és ház hirdetése található az ingatlan.com oldalán, ezek átlagos havi bérleti díja 110 ezer forint, ami márciushoz képest közel 10 százalékos emelkedésnek felel meg. Ez egyrészt a város stabil gazdasági teljesítményének, másrészt a kiemelt egyetemvárosi rangjának is köszönhető, emiatt pedig az ország minden pontjáról érkeznek befektetők a debreceni lakáspiacra.

(x)

NÁLUNK LÁTSZIK üzleti üzenete!
PR-cikke figyelmet kap a Debrecinerben.
Várjuk levelét, hogy felajánlhassuk lehetőségeinket: kapcsolat@debreciner.hu

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.