Debrecen vagy Budapest: ön hol lenne inkább fővárosi? – kérdezi az index írása

A politikai indíttatású sértődöttségen és dacon kívül aligha lehetne józan érvekkel – pláne szakmai indokokkal – alátámasztani, miért kellene a fővárost Budapestről valamelyik vidéki településre áthelyezni. Pedig a téma évről évre felmerül…

Valószínűleg többekben felmerül a kétely, hogy nem a közvélemény szondáztatása zajlik-e éppen, és nem a költöztetés irányába mutatnak-e az olyan kormánydöntések, mint a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) Debrecenbe telepítése, vagy a hajdú-bihari megyeszékhelynek júniusban megszavazott, szokatlanul nagymértékű támogatás (bő 29 milliárd forint a 2021–2023 közötti időszakra) – írja a szerkesztőségi összetételében megváltozott index szerző nélküli terjedelmes cikke.

„Mi tesz egy várost fővárossá? Elsősorban az, hogy ott találhatók az ország irányításában kulcsszerepet játszó hivatalok. Nem mindig a legnépesebb, leghíresebb település kerül ebbe a megtisztelő szerepkörbe (elég csak Washingtonra gondolni, amely eltörpül New Yorkhoz képest), ilyenformán tehát Debrecen sem lógna ki a sorból, de azért nem árt figyelembe venni a nemzeti tradíciókat, a történelmi előzményeket sem.”

Az írásban idézik Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőrt, budapesti városvédőt, Gábor István debreceni főépítészt, Papp József debreceni helytörténészt.

További részletek az index cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.