Jónás Kálmán független jelölt nyerte a hajdúszoboszlói időközi önkormányzati választást

47 százalékkal nyerte a körzetet a volt jobbikos politikus, 36,5 százalékot szerzett a Fidesz által vezetett koalíció jelöltje, a több ellenzéki párt által támogatott momentumos jelölt pedig 16,5 százalékot ért el.

Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, Hajdúszoboszlón időközi önkormányzati választást kellett tartani a 8-as számú egyéni választókerületben (EVK), a 2019-ben győztes Török Péter Endre, a Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör-MI Hajdúszoboszlóért jelöltje ugyanis január 16-án lemondott a mandátumáról. Török az előző évben 34,46 százalékkal nyerte meg a kerületet, ezért előzetesen izgalmasnak ígérkezett a választás annak ellenére, hogy komolyabb téttel nem bírt, a várost irányító, Fidesz által vezetett koalíció képviselő-testületi többségét ugyanis nem veszélyeztette egy esetleges vereség. A Helyi Választási Bizottság (HVB) a voksolást előbb április 26-ra írta ki, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani, így szeptember 13-ra tűzték ki az új időpontot.

Jónás Kálmán voksol
Facebook

Hajdúszoboszló önkormányzatának honlapján a HVB által közzétett jegyzőkönyv alapján a szavazásra jogosult 2597 választópolgár közül 750-en (28,9 százalék) éltek szavazati jogukkal, közülük 5-en adtak le érvénytelen szavazatot. Jónás Kálmán (független) az érvényes szavazatok 47 százalékát (350 szavazatot) megszerezve jelentős különbséggel nyerte meg a választást, a második helyre befutó Nagy Balázs (Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör-MI Hajdúszoboszlóért) 36,5 százalékot (272 szavazatot), a harmadik helyen végzett, az MSZP és a Párbeszéd támogatását is élvező Kovács Tibor (Momentum) pedig 16,5 százalékot (123 szavazatot) szerzett.

Jónás Kálmán 2014 és 2019 között a Jobbik kompenzációs listáról mandátumot szerzett önkormányzati képviselője volt, a tavalyi önkormányzati választást megelőzően azonban – több korábbi párttársával együtt – kilépett a pártból. 2019-ben függetlenként már megmérettette magát ugyanebben az EVK-ban, akkor azonban 53 szavazattal (4 százalékkal) alulmaradt a győztes Török Péter Endre mögött. Jónás civilben zenészként dolgozik, emellett a legnagyobb helyi közéleti Facebook-oldal, a Hajdúszoboszlói Panaszláda egyik alapítója és adminja.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.