Szembenézni Debrecennel – Térey János idén lett volna 50 éves, emléktáblát avattak a tiszteletére

Akinek „már nincs mitől félnie” – mondták róla. Térey János műveiből olvastak fel és munkásságát méltatták a megemlékezéssel egybekötött emléktábla-avatáson.
Galéria: Térey János emléktáblájának felavatása – Debrecen, 2020. szeptember 14. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Térey János debreceni háza falán, a debreceni Kétmalom utca 17. alatt emléktáblát avattak szeptember 14-én. 2019-ben tragikus hirtelenséggel halt meg az író, költő, műfordító, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja. A könyvhetet is, amit Budapesten nem, Debrecenben viszont megtartották, az ő nevével fémjelezték idén Debrecenben: Térey Könyvünnep.

Az eseményen köszöntötték Harmath Artemiszt, Térey János feleségét is, majd a Csokonai Színház színművésze, Vékony Anna olvasott fel Térey Szentlászlófalván című művéből. A végén ugyanő a Kétmalom utca 17. című ciklusából idézett fel egy részletet. Puskás István alpolgármester és Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője, irodalomtörténész emlékbeszédet tartott, majd leleplezték a táblát, amit meg is koszorúztak

Koppányi Szabolcs

Folytatni a várossal vitázást a költő nyomán

Az alpolgármester arról beszélt, hogy ezt, a tábla elhelyezést tekintik a minimumnak Téreyvel kapcsolatban („beleírjuk a nevét a városba”), amivel tartozik neki Debrecen, ám „a mi dolgunk még, hogy olvassunk minél több Téreyt és beszélgessünk vele”. Mint Puskás István elmondta, azt a fajta humanizmust véli felfedezni az író-költő kapcsán, ami Petrarcát is jellemezte, akinek szerinte „szintén meg kellett annak idején védenie magát és művészetét, mesterségét a vádaskodások ellen, s megindokolnia mire is jó költészete”. Majd Horatius gondolatát vette kölcsön („ércnél is maradandóbb művet emeltem én”), s kijelentette, hogy bár az utókor méri majd meg, de úgy véli, Térey Jánosnak valóban sikerült az ércnél maradandóbb emléket létrehoznia a művészete által.

Koppányi Szabolcs

Térey sokat foglalkozott szülővárosával, olykor igen kritikus módon. „Műveiben rendszeresen visszatért ide… s szeretve vitázó beszélgetést folytatott vele” – fogalmazott erről Puskás. Aki ezáltal szerencsésnek nevezte a várost, hiszen nemcsak Térey, de mindazok a helyek, utcák, emberek is, amik-akik műveibe belekerültek, szintén halhatatlanokká váltak. A politikus szerint „életműve a vitázásra hívja fel a figyelmet, gondoljuk át dolgainkat, s azt is, hogy mi Debrecen, hiszen Térey erre is tesz ajánlatot, mi pedig folytatjuk ezt a szembenézést Debrecennel”.

Koppányi Szabolcs

„Amit nem írok le, az elvész”

Személyes ismeretségük, barátságuk okán Szirák Péter Téreyhez beszélt megemlékezésében. Kérdéseket fogalmazott meg, amelyekre azonban már „úgy felelsz, hogy nem felelsz, már csak a memoároddal beszélgethetek. Nem kérdezhetlek már a kamaszkori vonzásokról és taszításokról… a régészet és a történelem delejéről… az iskolai órákról… a Kút utca madárcseresznye és a Kétmalom utca japánakác fáiról.” A tavaly pár nappal a halála előtt még Szirákkal söröző Téreyvel közös terveikről is szót ejtett az Alföld főszerkesztője. „Az volt az alapterv, hogy élünk” – hallhattuk. A hosszabb távú pedig az, hogy a Csokonai Színház majd játssza a darabjait, sőt „tréfálkozva is komolyan vett plánum volt, hogy még életedben díszpolgár leszel Debrecenben” – folytatta az elképzelt beszélgetést Szirák. Azon a hétfőn, amikor a barát már nem élt, pedig ez lett volna: „találkozunk Pesten az Alföld-esten”.

Koppányi Szabolcs

Szirák Péter arról is beszélt, hogy amikor a tőle négy évvel fiatalabb Téreyvel összeültek, ő azon merengett, vajon milyen lesz az ember, ha majd betölti az ötvenet. Szirák és más azt mondta, lassabbá válik, megfontoltabbá, hiszen megijed az idő múlásától, és félni fog a haláltól. Térey némi hallgatás után viszont azt mondta – idézte fel az irodalomtörténész –, hogy éppen ezért hajt és rohan, mert fél a haláltól… S úgy vélte: „amit nem írok le, az elvész”.

Koppányi Szabolcs

„Nem tudtál lassítani, küzdöttél. Amit leírtál az megmarad. Neked már nem kell félned, barátom” – fejezte be gondolatait Szirák Péter.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.