VILÁGGÁ MENTEM

A majdani gyermekeink jövője kulcsfontosságú

Deák József Münchenben él, egy év után éppen munkahelye megváltoztatásra készül, de küszöbön a családalapítás is. Tapasztalatai szerint a magyarok összetartása Németországban is borzalmas. Nem készül hazajönni.

Miért mentél el?

Kalandvágy… Viccet félretéve: korábban is meghatározó volt a kíváncsiság, mindig is ki akartam próbálni, milyen máshol élni, és a nyelvet is jobban el lehet sajátítani így. Családalapítás előtt szerettem volna ezt mindenképp meglépni, sajnos a magyarországi hanyatló egészségügy és oktatás kulcsfontosságú volt döntésünkben - a gyermekek jövőjét tekintve.

Most mit csinálsz?

Először azon gondolkoztam, hogy überezni fogok és minijobokat csinálok, ha a szakmámban nem sikerül elhelyezkedni, de erre nem volt szükség, szóval továbbra is vállalati IT rendszerekkel foglalkozok. Jelenlegi munkaadómnál pont egy évet fogok eltöltetni, ugyanis most éppen váltok, és képzem tovább magam, hogy mihamarabb saját lábra álljak, és a munkám ne kössön helyhez. Továbbá a családalapítás küszöbét tapossuk, céljaink elérésén munkálkodunk.

Hogy érzed magad, jó döntés volt elmenni?

Mindenképpen jó döntésnek tartom, tapasztalatszerzés szempontjából már megérte, és bár gőzöm sincs, hol lesz ennek a vége, de többnyire jól érzem magam. A honvágy néha motoszkál bennem, de hál’ istennek elég gyakran tudunk hazamenni. Barátok, családtagok is viszonylag sűrűn vendégeink, a baráti kör is kezd kialakulni itt Münchenben, a társasági élet kicsit szolidabb, mint otthon volt, de ez pont elég. Van pezsgés, de nem érzem azt a zsúfoltságot, azt az állandó lüktetést, mint Budapesten, de pörgősebb, mint Debrecen. A munka-magánélet egyensúly nagyon jó. Rengeteg lehetőség van a munka és a hobbi téren is. Közel van az Alpok, ami télen-nyáron rengeteg szabadidős tevékenységre ad lehetőséget, rengeteg tó van a környéken, mindenhol található például kerékpárút… Egy év távlatából kimondható: szeretünk itt élni.

Mit tanácsolsz azoknak, akik tervezik az elindulást itthonról?

Tájékozódjanak széleskörűen a munka és az albérlet lehetőségeiről, legyen kezdőtőkéjük, vésztartalékuk az élet beindításához. Tanulják a nyelvet már otthon, de igazán kint fog csak ragadni, főleg akkor, ha csak német vagy németül beszélő kollégáik vannak. Sok kitartás kell hozzá, az újdonság varázsa tart egy ideig, de egyből beüt a bürokrácia, ami sokszor bosszantóan túlkomplikált. Nyugodtan fel lehet készülni arra is, hogy a magyarok összetartása világszerte borzalmas, sajnos. Azt majd mindenki maga ítéli meg, kivel tart kapcsolatot, és kivel nem.

Haza fogsz jönni? Mikor, miért?

Lehetséges, hogy valamikor hazaköltözünk, ez egy örök libikóka, de lehet, hogy csak nyaralni járunk majd haza. Egy pár évet biztosan maradunk még Németországban, de az is lehetséges, hogy egy másik ország lesz a következő cél. Sok víz lefolyik a Dunán még addig. Ha mégis hazamegyünk, annak a legfőbb oka a család, a barátok lesznek, de lehet, hogy a családot hozzuk ki, és az is lehetséges, hogy barátok is csatlakoznak hozzánk.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.