Elveszítette az ellenzék a nagy téttel bíró hajdúnánási időközi választást

Kocsis Áron győzött, mostantól egyedül is képes döntéseket hozni a Fidesz a képviselő-testületben. A választópolgárok felét sikerült az urnák elé vinni, a kormánypártok jobban mozgósítottak.
A szavazásuk után ezt a fotót töltötte fel közösségi oldalára Kocsis Áron
Facebook

Időközi önkormányzati választást tartottak szeptember 20-án Hajdúnánás 5-ös számú választókerületében. Habár a Helyi Választási Bizottság (HVB) egyelőre nem közölte a választás eredményét, Kállai Zsolt, az ellenzéki frakció képviselője már gratulált Facebookon Kocsis Áronnak, a Fidesz által támogatott jelöltnek. Kállai a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy információi szerint 56 szavazattal maradt alul Szücsné dr. Sebestyén Irén, az ellenzék jelöltje.

A Nemzeti Választási Iroda honlapjára időközben felkerültek a részletes eredmények. Ezek alapján a voksoláson 835 választó jelent meg, ami 50,09 százalékos, időközi önkormányzatiképviselő-választáshoz képest kiemelkedő részvételt jelent. 8 érvénytelen szavazat született, egy szavazólap pedig bélyegzőlenyomat nélkül került be az urnába. Kocsis Áron (független, Fidesz támogatással) 434 szavazattal (52,54 százalék) nyerte meg a választást, míg Szücsné dr. Sebestyén Irén (független, ellenzéki támogatással) 378 szavazatot (45,76 százalék) szerzett. Jenei Gábor (Mi Hazánk) 9 szavazattal (1,09 százalék), Dobány László (Munkáspárt) pedig 5 szavazattal (0,61 százalék) végzett.

Polgár Tóth Tamás

A Fidesz 7-5-ös többséget szerzett

Egy héttel ezelőtt a Fidesz elveszített egy időközi önkormányzati választást Hajdúszoboszlón, itt azonban a tét sokkal nagyobb volt: mivel tavaly októberben 6-6 kormánypárti és ellenzéki politikus került be a képviselő-testületbe, ezért Szólláth Tibor (Fidesz) polgármesternek a város irányításához ellenzéki szavazatokra is szüksége volt. A mai szavazáson eldőlt, hogy ez a továbbiakban már nem lesz így, a Fidesz megszerezte a város önálló vezetéséhez szükséges 7-5-ös többséget, így nem lesz többé szüksége az ellenzéki szavazatokra.

Polgár Tóth Tamás

Függetlenekként indult a Fidesz és az ellenzék jelöltje is

Az időközi önkormányzati választást azért kellett megtartani, mert a 2019-ben mandátumot szerzett képviselő, Éles András volt polgármester, az ellenzéki összefogás jelöltje június 16-án elhunyt.

A 2019-es önkormányzati választásokon ebben a nánási választókerületben a voksolásra jogosultak 33,21 százaléka járult az urnákhoz. Akkor Éles András 265 szavazatot kapott, Kocsis Áron pedig 255-öt.

Habár a mostani időközi választáson induló, az előzetesen két abszolút esélyesnek tartott jelölt egyaránt függetlenként szerepelt a szavazólapon, a lelkészként, valamint a helyi Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium igazgató-helyetteseként dolgozó Kocsis Áront a Fidesz, míg a város volt jegyzőjét, Szücsné dr. Sebestyén Irént az ellenzéki összefogás pártjai támogatták. A másik két induló Jenei Gábor, a Mi Hazánk és Dobány László, a Munkáspárt jelöltjei voltak.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.