Legalább a homlokzat maradjon! – kérik a debreceni városvédők

Találkozóra invitálta a város épített örökségéért aggódókat vasárnap délutánra a Garai utcába a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület. A tiltakozó megmozdulásuk oka Debrecen jellegzetes értékeinek, a cívisházaknak a gyorsuló ütemű eltűnése, eltüntetése.
Budai Péter

Eredetileg nem ide tervezték programjukat a „Nyitott Kapuk” rendezvénysorozat idei alkalmaként (erről alább részletesen szól Karácsonyi György egyesületi elnök írása), ám a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hatósága kiadta a bontási engedélyt a Garai utca 28. szám alatti házra, ezért ez lett a helyszíne az Kulturális Örökség Napjára szervezett eseményüknek.

Budai Péter
Budai Péter

Az egyesület szerint az itt található „nívós polgárház kivételesen részletgazdag utcafronti homlokzatát mindenképpen meg kell őrizni az utókor számára”. Idén júniusban felmérték a házat, az elkészült dokumentációt és a javaslatukat elküldték a debreceni önkormányzat főépítészi irodájának. A városvezetés ígéretet tett a ház helyi védelem alá helyezésének elindítására, de ez eddig nem történt meg – olvasható az egyesületi elnök írásában.

A jelenlegi helyzet tudatában „csak annyit szeretnénk elérni, hogy az utcafront eredeti homlokzati falát őrizzék meg”. „Amit lehetett, mindent megtettünk a ház megőrzéséért, így utolsó lehetőségként a közvéleményhez fordulunk. Álljunk ki közösen Debrecen pótolhatatlan építészeti örökségének megmentéséért!” – zárulnak Karácsonyi György sorai.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.