Heti koronavírus-körkép: megfertőződött Létavértes polgármestere, akit a tesztelés előtt a háziorvosa is megvizsgált

Dombi Tibor kéri a debreceni fiatalokat a szabályok betartására. Számos önkormányzat változtatott az ügyfélfogadási rendjén a járvány miatt. A Fidesz egyik országgyűlési képviselője szerint a városvezetőknek napi szinten kellene tájékoztatniuk a lakosságot az új fertőzöttek számáról.

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hetek óta szinte napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért rendszeresen kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és az azt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

2020.szeptember 22.
koronavirus.gov.hu

Létavértes polgármestere az első városvezető Hajdú-Bihar megyében, aki regisztrált fertőzött lett

A település honlapján számolt be szeptember 21-én Menyhárt Károly (független), Létavértes polgármestere arról, hogy péntek délután (tehát három nappal a közleménye megjelenése előtt) kapta meg a pozitív koronavírus-tesztjét. Elmondása alapján az év ezen szakaszában általa megszokott megfázásos tünetekkel kereste fel személyesen a háziorvosát, aki megvizsgálta a tüdejét, majd – mivel a polgármester nagy létszámú rendezvényeken tervezett szerepelni – megrendelte neki a tesztelést. „Miután ilyen előzmények voltak, én már hétfőtől sehova nem mentem, olyan kontaktjaim sem voltak, akikkel zárt térben 1,5 méteren belül 15 percig tartózkodtam volna, így ez idő alatt sem a kollégáimat, sem senki mást nem fertőzhettem meg” – írta a polgármester, hozzátéve, hogy természetesen a hétvégére tervezett nyilvános szerepléseit lemondta.

Debrecen figyelmeztet: ha nem ízlik a csokis muffin, inkább fordulj szakemberhez!

A közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben jelentette be szeptember 18-án új járványügyi intézkedéseit Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere. Ezek alapján egyrészt a polgármesteri hivatalokba történő belépéskor testhőmérsékletet mérnek mind az ügyfeleken, mind a dolgozókon, Covid TOP10 néven pedig tájékoztatókampányt indítanak arról, hogy „mi a helyes magatartás” a járványidőszakban. Papp ezen kívül a közgyűlés elé terjesztett egy javaslatot, amely szerint a DKV járatain ezentúl az ellenőrök előbb felszólíthatnák az utasokat a helyes maszkviselésre, amennyiben nem működnek együtt, akkor pedig megbírságolhatnák a szabályszegőket. „Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk Debrecenre, hiszen a városnak működnie kell, a gazdaság, az oktatás, a kulturális életünk nem állhat le. De ez csak akkor történik meg, hogyha figyelemmel vagyunk saját magunkra, és figyelemmel vagyunk egymásra” – mondta a polgármester.

Papp László másnap egy újabb videót is közzé tett a Facebook-oldalán, amelyben Dombi Tibor, a DVSC korábbi válogatott labdarúgója kéri a fiatalokat arra, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, majd az Ady Endre Gimnázium diákjai magyarázzák el, hogy pontosan milyen szabályokat is kellene betartani a járvány terjedésének lelassításáért. A videó egyik jelenetében például egy lánynak nem ízlik a csokis muffin, ezért barátnője azt tanácsolja neki, hogy forduljon szakemberhez.

Új fertőzött Nádudvaron, megjelent a koronavírus Polgáron

Szeptember 18-án a saját Facebook-profilján tájékoztatta a város lakosságát Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere arról, hogy az önkormányzatnak újabb koronavírus-fertőzöttről van tudomása. „Az érintett személy és családja lakóhelyén járványügyi megfigyelés alatt áll. Az illetékes hatóságok ebben az esetben is a protokollnak megfelelően végzik a kontaktkutatást és a szükséges óvintézkedéseket az előírások szerint megteszik” – közölte a polgármester.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Egyedül a Debreciner számolt be annak a polgári középiskolai tanárnak a történetéről, akinek kétszer is elrontották a koronavírus-tesztjét, majd a harmadik tesztből, 11 nap betegséget követően tudta meg, hogy megfertőződött. A cikkünk megjelenését követően szeptember 17-én Tóth József (DK), Polgár polgármestere a város közösségi oldalán tájékoztatta a lakosságot arról, hogy a koronavírus felbukkant a településen, továbbá új óvintézkedéseket is jelentett be az önkormányzati fenntartású intézményekben.

Egyre több polgármesteri hivatalban szigorítanak

Az elmúlt héten Hajdú-Bihar megye számos településén rendeltek el változásokat a polgármesteri hivatalok ügyfélfogadásában. A szigorítás mellett döntött a városok közül Berettyóújfalu, Püspökladány, Derecske, Nádudvar és Nyíradony is.

Megemlítésre érdemes még, hogy Hajdúhadház önkormányzata szeptember 17-én egy vegyvédelmi védőruhában köztéri padot fertőtlenítő személyről készített fotót posztolt a hivatalos Facebook-oldalára. „A város intézményeiben, a közterületeken tavasz óta folyamatos és fokozott a vírussal szembeni védekezés” – írták, valamint arra kérték a település lakóit, hogy tartsák be a járványügyi szabályokat.

Facebook

A Debreceni Egyetem (külföldi) hallgatói ismét online órákat szeretnének

Szeptember 15-én publikálta egy általuk készített hallgatói felmérés eredményeit a Debreceni Egyetem. Ezek alapján közel kétezer, a kérdőívet kitöltő hallgató (akik közül 1555 volt külföldi diák) 79, 5 százaléka szeretné, ha ismét online órákat tartanának a járványhelyzetben. „A felmérés adatait összesítve elmondható, hogy a Debreceni Egyetem online oktatási rendszere a járványügyi veszélyhelyzetben kitűnően vizsgázott a hallgatóink véleménye szerint is. Az intézmény ki tudja szolgálni a diákok digitális oktatással kapcsolatos igényeit és a hallgatói oldalról is biztosítva vannak a technikai feltételek” – nyilatkozott az egyetem hivatalos honlapján Fenyves Veronika, a Gazdaságtudományi Kar oktatási dékánhelyettese. A közleményből kiderült az is, hogy a kérdőívet kitöltők között a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata több száz jegyet sorsolt ki az augusztus 19. és 22. között megtartott stadionkoncertekre.

Tiba István szerint a polgármestereknek kutyakötelessége a napi szintű tájékoztatás

Az elmúlt hetekhez képest szokatlan módon az elmúlt napokban a Fidesz három Hajdú-Bihar megyei egyéni országgyűlési képviselője is megszólalt a helyi járványhelyzettel kapcsolatban Facebook-oldalán. Míg a 2-es választókerületet képviselő Pósán László csupán Papp László fentebb említett bejegyzéseit osztotta tovább (jóval több karakterben kritizálta az Színház- és Filmművészeti Egyetem tüntető diákjait), Bodó Sándor, az 5-ös választókerületből pedig szeptember 15-én egy maszkos fotóban kérte az állampolgárokat a szabályok betartására, addig Tiba István, a 6-os választókerület (fog)orvosi diplomával rendelkező országgyűlési képviselője egy szeptember 17-i élő videós bejelentkezésében hosszú perceket szentelt a járvánnyal kapcsolatos gondolatai kifejtésének. A politikus helyesnek nevezte, hogy Hajdúböszörmény önkormányzata több városnapi rendezvény lefújása mellett döntött, szerinte ugyanis minden olyan programot le kellene mondani, amivel az adott település a járvány terjedését kockáztatná.

Hegedüs Pétert, Balmazújváros független polgármesterét Tiba élesen kritizálta azért, amiért a városvezető nem tájékoztatja napi szinten a településének lakóit. „Ha valaki tehetne a településéért, természetesen úgy, hogy a településén élők is felelősséggel állnak a vírushelyzethez, akkor az a polgármester, akinek kutyakötelessége lenne ma valóban minden nap tájékoztatni a lakosságot, hogy hogy állunk” – fogalmazott a képviselő.

Tiba támadása számos polgármesterre érvényes, többek között párttársára, a Debrecent irányító Papp Lászlóra is. A Debreciner megkérdezte olvasóit: szükségesnek tartják-e, hogy a debreceniek naponta kapjanak tájékoztatást városuk vírushelyzetéről. A szavazatok jelenlegi állása szerint magasan az „igen” vezet.

Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.