„Én is közös ellenzéki jelölt vagyok” – interjú Tóth Ádámmal, az ISZOMM által támogatott képviselőjelölttel

A szerencsi kisvállalkozó egyszerre győzné le a Fidesz és az ellenzéki együttműködés jelöltjét. Olcsó matricát szeretne a horgászoknak, küzdene a szociális válság ellen. Szerinte a Jobbikot jogosan zárták ki a választásból, az őt támogató pártok pedig alkalmatlanok a mutyizásra.

Július 10-én közlekedési balesetben elhunyt Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú országos egyéni választókerület képviselője, ezért október 11-én időközi választást tartanak a Tiszaújváros-központú körzetben. Míg a Fidesz az elhunyt képviselő lányát, Koncz Zsófiát, addig az úgynevezett ellenzéki együttműködés a jobbikos Bíró Lászlót indítja a voksoláson. Bírót támogatja a Jobbikon kívül a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is, ugyanakkor éppen a saját pártja nem lehet jelölőszervezete: a Fidesz egy adminisztratív hiányosságot kihasználva megfellebbezte a nyilvántartásba vételüket, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) igazat adott nekik, a döntésen pedig a Kúria ítélete sem változtatott.

Bírót a Fidesz korábbi megnyilatkozásaival is támadja, rasszistának és antiszemitának nevezve a jelöltet. A vádak miatt több kormánykritikus véleményvezér is arra biztatta az ellenzéki érzelmű választókat, hogy ne szavazzanak Bíróra. Szeptember 12-én aztán közleményt adott ki a többek között Szanyi Tibor volt MSZP-s EP-képviselő, illetve Székely Sándor országgyűlési képviselő által fémjelzett Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM), amelyben felszólították az említett pártokat, hogy ne támogassák továbbra is Bírót.

Az ISZOMM-nak saját jelöltje is van, akivel az elmondásuk szerint győzelemre játszanak: a független Tóth Ádámot, egy 30 éves szerencsi kisvállalkozót támogatják. Megkérdeztük a képviselőjelöltet arról, hogy mit kínál a választóiknak, hogyan képviselné a körzetét, továbbá azt, hogyan viszonyul azokhoz az ellenzéki pártokhoz, amelyek közös jelöltjét most ugyanúgy szeretné legyőzni, mint a Fidesz aspiránsát.

Tóth Ádám

Miért önre szavazzanak inkább a választók, mint a Fidesz vagy az ellenzéki együttműködés jelöltjére? Mondjon három érvet!

Ha csak hármat lehet, akkor mondom a legfontosabbakat. Elsősorban azért érdemes rám szavazni, mert igen sokaknak elegük van abból, hogy a szavazatuk mindenféle zavaros pártpolitikai mutyik prédája legyen. Másodsorban azért, mert a Fidesz széthordta az országot, folyamatosan meglopja, becsapja, kábítja az embereket, s ennek folytatására aligha érdemes szavazni. Harmadsorban azért, mert az úgynevezett ellenzék úgynevezett közös jelöltjét a saját pártja, a Jobbik egyszerűen (értsd: jogérvényesen) nem tudja, a többi pedig nem akarja tiszta szívvel felvállalni. Ám van negyedik, meg sokadik is! Ebben a térségben például igen sok szenvedélyes horgász van, akik ügyét semelyik párt nem vállalja fel. Képviselőként én olcsó, országos „matricát” fogok javasolni. Éves szinten 3000 forintost, ami bárhol érvényes lesz. Kíváncsi vagyok, vajon Áder János köztársasági elnök és egyben az ország főhorgásza mellém áll-e. A horgászok ugyanis többet tesznek a természetvédelemért, mint maga az állam, ezért ez utóbbi ne nyerészkedjen több százezer elkötelezett emberen!

Nem gondolja, hogy indulása gyengíti a Fidesz majdani leváltására készülő ellenzéki együttműködést? Szempont ez az önök pártjában?

Független jelölt vagyok, bár kétségtelen, négy ellenzéki párt és három civil szervezet támogatását élvezem. Az, hogy ezeket a szervezeteket egyesek erővel kihagyták az ellenzéki együttműködésből, az legyen az országgyűlési urak problémája! Egyébként a Fidesz leváltása csak egy mozzanat az általam vállalt küzdelemben. Én a szociális, erkölcsi és környezeti válságot tekintem leküzdendőnek. S hogy ismét földhözragadt legyek, nekem fontosabb a 200 ezer forintos havi nettó minimálbér kiharcolása, mint akárkinek a hatalma. Meg a havi 100 ezer forintos minimumjövedelem, a 37 500 forintos, gyermekenkénti családi pótlék, a nyugdíjasoknak az ugyanekkora korpótlék. Ehhez mérten számomra érdektelen a kormány és az ellenzék egymás közötti méricskélése, ugyanis a fenti célokért egyik országgyűlési párt sem küzd.

A Tóth Ádámot támogató szervezetek:

Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom párt
Magyar Szolidaritás Mozgalom
Magyarországi Szociáldemokrata Párt
Európai Baloldal
Normális Magyarországért Egyesület
Színes Demokratikus Párt
Igen Mozgalom

(Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) pártot az Igen Mozgalom és a Magyar Szolidaritás Mozgalom tagjai alapították.)

Részt vett volna egy előválasztáson, ahol elindul minden nem fideszes, aki képviselőjelölt szeretett volna lenni?

Az összes országgyűlési pártot idejében megkerestem. Válaszra sem méltattak. Az említett hét szervezet viszont igen. Ebben az értelemben én is közös ellenzéki jelölt vagyok. A hagyományosnak hitt ellenzéki pártok mereven elzárkóztak az előválasztástól, pedig Huszti Andrea, az Igen Szolidaritás elnöke és én több lehetséges megoldást is javasoltunk, valamint bőven idejében jeleztük Magyar Györgynek, a Civil Választási Bizottság elnökének, hogy készen állunk a megmérettetésre. Sőt történelmileg nézve én voltam az első, hivatalosan kvalifikált ellenzéki jelölt, tehát a többiek indultak rám valójában.

Mit gondol arról, hogy a Fidesz fellebbezése nyomán az NVB kizárta a Jobbikot az ön egyik ellenfele, Bíró László jelölőszervezetei közül?

Jogilag ez teljesen helytálló döntés volt. Az, hogy a Jobbikban nincs aláírásra felhatalmazott ember, az nem a hatóságok sara. Több száz bejegyzett párt meg tudta ugrani ezt a lécet.

Számít-e a választókerülete roma szavazóinak támogatására? Mit tud nekik ígérni? Ha megválasztanák, mit tudna tenni az érdekükben országgyűlési képviselőként?

Számomra fontos támaszték, hogy az engem támogató hét szervezet vezetői közül szép számmal vannak cigány származású magyar politikusok.
Ugyanakkor nem hiszek a „roma szavazó” fogalmában. Az elmúlt idők rossz beidegződéseit el kell végre felejtenie a politikának. A cigány származású honfitársaink ugyanúgy különböző pártokra szavaznak, mint bárki más. Amit ígérni tudok: a méltó, tiszta képviselet mindenkinek.
Jövőbeni képviselőként az alap dogmám, hogy a szegregáció, diszkrimináció, sőt a szegénység felszámolásáért dolgozzak, az emberekért.

Hogyan képviselné a választókerületben élő gyári- és erőművi dolgozók érdekeit, akiknek egyes klímapolitikai lépések miatt a jövőben veszélybe kerülhet az egzisztenciája?

A kérdés mögött egy ámítás sejlik fel. Az energetika és a vegyipar a világ legnagyobb üzletei közé tartozik. A vonatkozó cégek még akkor sem kényszerülnének komolyabb áldozatokra, ha dupla akkora fizetést adnának a dolgozóiknak, még feleakkora nyereség mellett is. Szóval a klímapolitikai lépések miatt senkinek az egzisztenciája nincs veszélyben. Legfeljebb a cégtulajdonosok fognak pár palotával és luxusjachttal kevesebbet venni. Bár lehet, hogy még ez sem valós problémájuk.

Legyen bármi is az időközi választás eredménye, lát-e lehetőséget és/vagy szándékot arra, hogy az ön pártja és az úgynevezett ellenzéki együttműködés pártjai a továbbiakban összehangolják a tevékenységüket az ön régiójában, illetve az ország egészében?

Hangsúlyozom, nincs pártom. Viszont amennyire ismerem az engem támogató pártok gondolatrendszerét, ők hozzám hasonlóan értékalapú politikákat folytatnak. Szóval alkalmatlanok a mutyizásra. Hál’ Istennek! Én arra számítok, hogy ha ők valamit össze akarnak hangolni, akkor az a szociális válság felszámolásának ügye lesz. Úgy tudom, valamennyien hívei az ellenzéki előválasztásoknak, amit az esetemben tulajdonképpen én nyertem, hiszen sokkal rövidebb idő alatt produkáltam ugyanannyi vagy több támogató aláírást, mint ellenzéki versenytársaim.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.