DVSC-látványedzés koronavírus idején – Dzsudzsák-ünneplés politikusokkal

Jól meglepődtünk Dzsudzsák Balázs bemutatásán, megnéztük, hogyan iparkodnak a Loki focistái a tréning során – s már majdnem mindenkinek sikerült a maszkot magán tartania a lelátón is.

Tiszta Nyugat! Pár ezer(?) néző előtti nyilvános edzés és játékosbemutatás, nagy körítés. Mindez Debrecenben, a Loki rendezésében, szeptember 22-én a Nagyerdei Stadionban. Közreműködők: politikusok, gazdasági vezetők meg persze sportolók és a publikum. Dzsudzsák Balázs 12 év után ismét a DVSC labdarúgója, saját elmondása szerint már 33 évvel ezelőtt is mert nagyot álmodni, Nyírlugoson – nagyjából akkor született…

Galéria: DVSC – nyitott edzés és Dzsudzsák Balázs bemutatása – 2020. szeptember 22. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Mindeközben a fennen hirdetett maszkolás többnyire bejött, a lelátó népe javarészt betartotta ezt a szabályt. Ugyanakkor a biztonságiak között volt, aki azzal akadékoskodott, aki épp kéznél volt, de ha a sorokon kicsit fel vagy be kellett volna menni, hogy rászóljon valakire, az nem nagyon sikerült. Az ott ülő maszktalanokat vagy a textildarabot csak panyókára vetetten hordókat nem háborgatta igazából senki a kora estébe hajló esemény során.

Nem szőrszálhasogatás, de ha elvileg mindenkire érvényes a szigorítás, akkor szerezzenek is érvényt neki! Én, aki feltűnő helyen álltam, mozogtam, s a bejáratnál (ott nem szóltak rám, hogy mást vegyek fel) egy hatalmas sűrű szövésű kendőt kötöttem az arcom elé (az orrnyergemtől a nyakamig fedve voltam), a lelátón bolyongva egyszer csak hallottam, amint egy rendező megszólított. „Nem elég a kendő már” – közölte. Semmi baj, ott rögtön szó nélkül kicseréltem a semmivel sem több védelmet nyújtó egyszerű orvosi maszkra, hisz volt az is nálam.

Koppányi Szabolcs

Ám ezután azt láttam, hogy jó páran, főleg fiatalok, amikor már elfoglalták a helyüket, vagy teljesen eltüntették magukról a maszkot, vagy állukra húzva hordták. Persze a többség szabálykövető volt, ám akadtak kivételek.

Így teljes a pályafutása, hogy hazatért – mondta Dzsudzsák

A nyilvános edzést egyébként jól fogadta a számos jelenlévő szurkoló. Akárcsak a két rövid felszólalást. Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp László, Debrecen polgármestere csak megmutatták magukat a pálya szélén (majd fenn a VIP-páholyban), de nem beszéltek. Szabó Péter, a DVSC igazgatótanácsának elnöke viszont elmondta, hogy komolyan gondolják a klubnál a nyitást szurkolók felé, és a későbbiekben is terveznek majd nyilvános tréningeket, valamint mindig megfelelő aktuális információval látják el a Loki szimpatizánsait, ahogyan most is. Ezután bejelentette azt, amit már mindenki tudott: Dzsudzsák Balázs hazatért Debrecenbe. A nagy taps kíséretében gyepre trappoló támadó néhol zavaros – nyilván megilletődött – gondolatokat fogalmazott meg, de ettől még egyértelműen kedvelte őt a publikum.

Koppányi Szabolcs

„Ha valaki mellettem állna, hallaná, hogy szívből beszélek” – közölte a szurkolókkal. Illetve elhangzott az is, hogy köszöni ezt a fogadtatást, amitől a hideg rázza. A fentebb már említett 33 évvel ezelőtti nagyot álmodást nehezen fejtettem meg, egy újszülött mennyiben cselekedte ezt akkor, de persze sejtettük, mit akart mondani: hogy kiskorától kezdve a szüleivel együtt nagy terveket szövögettek. Ezután Dzsudzsák végigszaladt a számára fontos információkon saját magáról, hogy 108-szoros válogatott, magyar és holland bajnok, 12 évet töltött külhonban, s mielőtt Debrecenből eligazolt, mindent megnyert a Lokival. Ezt pedig szeretné ismét átélni, legelőször az NB2 bajnokaként, majd „visszaemelni Debrecent az NB1 dominanciájába”.

Megnézhettük, hogyan edzenek ők

A közönség látszólag nem morfondírozott az időnként megbicsakló megfogalmazáson, inkább lelkesen megtapsolt minden pozitívan ható mondatot. Ahogyan később a teljes csapat is megkapta ezt, amikor kifutott a pályára, s elkezdte róni bemelegítő köreit. Az egymás közötti játék során, amikor volt egy kaput eltaláló fejes, azt szintén meglehetősen nagy taps követte, amikor pedig Dzsudzsák viszonylag közelről kilőtte a jobb alsót, még inkább összeverődtek a tenyerek a lelátón. Ez videónk vége felé is látható, hallható.

Ezalatt a kapusok látványosakat vetődve lövéseket hárítottak Erdélyi Miklós kapusedző vezérletével, Kondás Elemér vezetőedző és segítői, például Dombi Tibor, pedig a mezőnyemberek között járkálva adták utasításaikat. A gyakorlást ekkor már többnyire csak kedélyesen nézelődve, egymással diskurálva követték figyelemmel az emberek, s az egyik kinyitott büfét is többen meglátogatták. A jó hangulatról az is gondoskodott, a látványedzésre és Dzsudzsák-bemutatásra kilátogatott szurkolók még egy-egy ingyenjegyet is kaptak a Loki hétfői (szeptember 28.) hazai mérkőzésére a Pécs ellen.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.