Botlatókövekkel emlékeztek a holokauszt debreceni áldozataira

Izrael tiszteletbeli konzulja szerint fontos, hogy ne csak az áldozatok hozzátartozói emlékezzenek.

Harmadik alkalommal helyeztek el a holokauszt helyi áldozataira emlékező botlatóköveket Debrecenben, az Arany János utcán a Blumenfeld, a Széchenyi utcán a Frenkel, továbbá a Hatvan utcán és a Pásti utcán az Eisenberg család elhurcolt és meggyilkolt tagjainak neveivel. A korábbiakhoz hasonlóan ezt az eseményt is Iványi Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Germanisztika Intézetének igazgatója szervezte Debrecen polgármesteri hivatalának támogatásával.

Galéria: Újabb botlatóköveket helyeztek el Debrecenben (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Polgár Tóth Tamás

Tanulnunk kell a múltból az alpolgármester szerint

Puskás István Debrecen kulturális alpolgármestere beszédében hangsúlyozta: fontos, hogy ne csak a nagy történelmi eseményekre, történelmi személyiségekre, hanem a hétköznapi emberekre is emlékezzünk, az ő küzdelmeikből, fájdalmaikból áll ugyanis össze a közösségek története. Szerinte ezt az emlékezést segítik a botlatókövek szerte Európában. „Ugyanakkor az ezekkel a pontokkal való találkozás minket, hétköznapi embereket is szembesít azzal, hogy a mi életünk is hasonló, a maga jelentéktelenségével egy olyan nagyobb folyamat része, amit történelemnek nevezünk” – fogalmazott Puskás, majd hozzátette, hogy az emlékezés által tanulnunk is kell a múltunkból: figyelmeztessük magunkat arra, hogy a történelem veszteségek sorozata is, nekünk pedig törekednünk kell arra, hogy ezeket a tragédiákat elkerüljük.

Polgár Tóth Tamás

Izraelnek is fontos az emlékezés

Hunyadi László, Izrael állam tiszteletbeli konzulja a beszédében kiemelte, hogy Iványi Zsuzsanna mindenféle érdek nélkül szervezett immár harmadjára botlatókő-avatást Debrecenben. Hunyadi László fontosnak tartja, hogy ne csak az áldozatok hozzátartozói, hanem a város teljes lakossága emlékezzen a holokausztra. „Izraelnek is nagyon fontos esemény, hogy ma itt állhatunk” – jelentette ki a tiszteletbeli konzul.

A család a gyerekek és unokák révén tovább él

A beszédeket követően Oláh Zsuzsa, a Csokonai Színház színésze olvasta fel az Arany János utca 41. szám alól elhurcolt áldozatok névsorát, majd a nagynénjére, nagybátyjára és édesapjára emlékező Boros Béláné (született Blumenfeld Anna) mondott néhány szót a hozzátartozóiról. „Élelemért mentek ketten, Blumenfeld Margit és Gál Dezső, a többieknek akartak vinni ennivalót. Fiatal leventék elfogták őket, megásatták velük a sírjukat és ott megölték őket” – mondta Boros Béláné, akinek az édesapja pedig Mauthausenben halt meg. Emlékezését azzal zárta, hogy ő később ugyanebben a házban nevelkedett fel, azóta pedig két gyermeke és öt unokája van, tehát a család története tovább folytatódott.

Polgár Tóth Tamás

Ezt követően Shmuel Faigen rabbi mondott kádist az áldozatokért, majd elhelyezték a botlatóköveket. Az emlékezők ezután továbbindultak, hogy felavassák a többi debreceni zsidó család tagjaira emlékező alkotásokat.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.