10 ezer aláírást gyűjtött a Momentum a debreceni Civaqua-terv mihamarabbi megvalósításáért

Előterjesztést nyújtottak be annak érdekében, hogy a projekt 2024-ig megvalósulhasson. Szabó Bence szerint az előválasztás adná a legnagyobb legitimitást a debreceni jelölteknek. Cseh Katalin úgy látja: a Green Deal hatásait Hajdú-Bihar megyében is érezni fogják.
Cseh Katalin és Szabó Bence
Polgár Tóth Tamás

A Civaqua-terv megvalósításáért folytatott aláírásgyűjtő-kampányáról tartott sajtótájékoztatót szeptember 25-én a Momentum Debrecenben, a Csapó utcán. Cseh Katalin, a párt európai parlamenti képviselője azt mondta, hogy eddig több mint 10 ezren írták alá petíciójukat, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az évtizedek óta félretett Civaqua-terv legkésőbb 2024-ig valósuljon meg.

Cseh szerint a környezetünk közkincs, a Fidesz mégsem szánt eddig forrásokat a projektre, miközben azt látni: ami fontos nekik, arra adnak pénzt. Az EP képviselő elmondása alapján ma már uniós forrásokra is lehet pályázni környezetvédelmi beruházásokkal, ez pedig az érintett önkormányzatok bevonásával történik. A politikus abban bízik, hogy hamarosan pályázatot ad be a város, és a Momentum két debreceni képviselője is befolyással lehet a folyamatra.

Előterjesztéssel gyorsítanák fel a folyamatokat

Szabó Bence, a párt helyi önkormányzati képviselője köszönetet mondott az aláíró debrecenieknek. Szerinte a petíciójukat támogatók nagy száma is azt mutatja, hogy a debrecenieknek fontos a Nagyerdő, a Fancsika és a Vekeri-tó megvédése. A párt aktivistái több mint 70 napon keresztül folytatták a gyűjtést, Szabó ezúton köszönte meg a munkájukat. A politikus végül bejelentette, hogy közgyűlési előterjesztést adtak be Papp László (Fidesz) polgármesternek azt javasolva, hogy a város vezetése legkésőbb december 31-ig szerezzen kormányzati garanciát a Civaqua-terv 2024-ig történő befejezéséhez szükséges források biztosítására.

Polgár Tóth Tamás

Katasztrófákat előzhet meg az uniós zöldstratégia

Mivel Cseh Katalin idén részt vett Európa átfogó környezet- és klímavédelmi stratégiájának, a European Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) kidolgozásában, megkérdeztük tőle, hogyan hat majd a dokumentumban foglaltak megvalósítása a debreceniek, tágabban pedig a Hajdú-Bihar megyeiek életére. A képviselő erre azt válaszolta, hogy a megállapodásnak köszönhetően az uniós pénzek nagyobb hányadát költik majd környezetvédelemre, klímavédelemre és klímaadaptációra, ezt pedig a saját bőrükön is tapasztalják majd az itt élők is. Cseh Katalin arról beszélt, hogy a stratégia egyik fontos célja, hogy a Föld átlaghőmérsékletének az ipari forradalom óta tartó növekedését 1,5°C alatt tartsák, ezáltal súlyos katasztrófák sorozatát előzhetnék meg.

2 delegált kell minden szavazókörbe

A Debreciner kérdésére Szabó Bence elmondta, habár nem tudja, hogy lesz-e 2022 előtt ellenzéki előválasztás Debrecenben, szerinte ez adná a legnagyobb legitimitást a jelölteknek. Kérdeztük a Momentum politikusait a választás tisztaságának ellenőrzéséhez szükséges szavazóköri delegáltakról is. Szabó szerint minél hamarabb el kell kezdeniük a toborzásukat és felkészítésüket, de ennél konkrétabb információkat nem közölt. Cseh Katalin azt mondta, céljuk, hogy az ország összes szavazókörében legyen legalább 2 kormánytól független delegált, ez az összes ellenzéki párt és a civilek érdeke is.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.