Bemutatták Debrecen első akadálymentes ét- és itallapját - Civil kezdeményezés a Malterben

Mostantól a látássérültek is segítség nélkül választhatnak a kínálatból a Malterben. Az egyik belvárosi vendéglátóegység már jelezte is, hogy csatlakozna a kezdeményezéshez. Szándékuk szerint mozgalmat indítottak el, lehet hozzá csatlakozni Debrecen szerte!
Galéria: Bemutatták Debrecen első akadálymentes ét- és itallapját a Malterban
Koppányi Szabolcs

Szeretnék, ha Debrecen minél több vendéglátóhelye bevezetné a vakok és gyengénlátók számára is olvasható, úgynevezett akadálymentes menülapot, amelyen Braille-írással is elérhető a kínálat. A projekt országos méretű lehet, Nyíregyházán, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének kezdeményezésére indult el. Debrecenben elsőként a Baross utca 16. alatt található, az Alternatív Közösségek Egyesülete által működtetett Malter lépett ezügyben, s adta át módosított étel- és itallapját szeptember 25-én. Ezt rögtön le is tesztelte néhány látásában korlátozott vendége. A stafétaszerű akadálymentesítés következő állomása is megvan már, egy belvárosi vendéglátóegység, a STAY Beer Bar vezetője jelezte, ők is hamarosan bővítik információs bázisukat a Braille-írásos menülappal.

Sokszor megfeledkeznek a látássérültekről az információs felületeken, pedig ők is tudnak olvasni, csak másként

Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke az átadó során kérésünkre beszélt nemcsak erről a projektről, hanem általában véve is a számukra legnagyobb problémát jelentő aktualitásokról. Sokan nem is gondolnák ugyanis, hogy amikor a közösségi felületekre kitesznek egy-egy látványos felhívó jellegű plakátot valamilyen programról vagy fontos információhoz juttatják ilyen módon az olvasóikat, azt a látássérülteket segítő applikációk nem érzékelik, ellentétben a hagyományos írásos dokumentumokkal.

Nemes-Nagy Tünde és Damu Richárd
Koppányi Szabolcs

„A legnagyobb gond, hogy a pandémia idején ezeket a színes plakátokat a szövegfelolvasó programok nem érzékelik, így mi lemaradunk sok információról” – vetette fel Nemes-Nagy Tünde. Erre válaszul fejlesztette ki egyesületük – amerikai mintára – a Telefotel elnevezésű projektet. Az ingyenesen hívható (0680804585) telefonszámon többféle információt (áruházak ajánlatait, promóciókat, országos szabályozásokat, helyi rendeleteket, stb.) olvasnak fel, s egyebek mellett aktuális koronavírus-információkat is adnak.

Koppányi Szabolcs

Komolyan vették a Tedd jobbá! szlogent

Ami pedig a Braille-írásos menülapot illeti, Nemes-Nagy Tünde elmagyarázta, ők is sokféleképp tudnak tájékozódni. Ez történhet hallás után, aztán vannak, akik valamilyen szinten tudnak hagyományos szöveget is olvasni, illetve számukra kifejlesztett különféle applikációkat használnak, például szövegfelolvasók formájában. A látássérültek – legalábbis egy jó részük – is kommunikálnak emailen, cseten keresztül, nemcsak telefonhívással, illetve a közösségi felületeket, honlapokat böngészve. Éppen ezért nem mindegy, hogy az őket körülvevő világ mennyire hajlandó segítő módon hozzájárulni ahhoz, hogy az informálódás számukra minél könnyebbé vagy egyáltalán lehetségessé váljon, s ezáltal a társadalom teljes értékű tagjaiként kezeljék a látássérülteket is.

Koppányi Szabolcs

Az Alternatív Közösségek Egyesületének vezetője, Damu Richárd arról beszélt a bemutatón, hogy a Tedd Jobbá! pályázatuk kapcsán kerültek kapcsolatba a szomszéd megye látássérültekkel foglalkozó egyesületével. A Nemes-Nagy Tündéék által felvetett ötletet befogadták, közös munkával megvalósították. Ennek eredménye a most átadott új menülap a Malterben. Az akciót tovább vivő STAY Beer Bar részéről Tamus Zoltán ügyvezető elmondta, amikor őket is megkeresték Damuék, „gondolkodás nélkül csatlakoztunk ehhez”. Ők még most egyeztetnek a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületével, vagyis a legfrissebb menüjüket pdf-ben átküldik nekik, ők azt Braille-írásos formában gyakorlatilag lefordítják, s a visszakapott anyagot a söröző kinyomtatja, ismertté teszi a lehetőséget, majd használja.

Az akcióban résztvevők mindegyike megjegyezte, nagyon bíznak abban, hogy Debrecenben egyre többen úgy érzik majd, hogy éttermükben, presszójukban vagy bármilyen szolgáltatást végző intézményükben megvalósítják ezt az akadálymentes menüt.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.