„Az a szerencsénk, hogy mi azt csináljuk, amit tanulunk” – hallgatói fórumot tartottak Debrecenben az SZFE-diákjaival

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói országos demonstrációt szerveznek, Debrecenben is tüntetni fognak a hétvégén. A fórum debreceni résztvevői párhuzamot vontak a fővárosi egyetem kisajátítása és az Ady Endre Gimnázium igazgatóváltása között.
Könnyü Hella

„Titkos egyetem” címmel szerveztek közös fórumot a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hetek óta demonstráló hallgatói, illetve a velük szolidaritást vállaló debreceni egyetemisták szeptember 27-én, az Alternatív Közösségek Egyesületének Baross utcai közösségi helyiségében. Az eseményt megelőzően a Csokonai Színház előtt gyülekeztek az érdeklődők, melynek társulatából többen, más vidéki színházzal együtt korábban kiálltak az SZFE függetlensége mellett. A rendezvény, amelyen nagyjából két tucatnyian vettek részt, nem volt sajtónyilvános, azonban a Debrecinernek megengedték, hogy a fórumozóknak teljes anonimitást biztosító módon beszámoljunk az ott elhangzottakról.

facebook.com/Szinhazesfilmmuveszetiegyetem

Melegétel jól jönne az egyetemfoglalóknak

Az SZFE Debrecenbe utazó két hallgatójának elmondása szerint jó érzés volt számukra azt tapasztalni, hogy a debreceniek is szervezkednek egy ideje az SZFE ügyében. Beavatták az érdeklődőket az egyetemfoglalásuk szervezeti hátterébe: a döntéseiket demokratikusan hozzák, a különböző ügyekkel munkacsoportokban foglalkoznak. Covid-19 munkacsoportjuk is van, a napokban ugyanis az egyetem falain belül is elkezdett terjedni a járvány, habár az elmondásuk szerint komolyan figyelnek a védekezésre, s már csillapodik is a helyzet.

A hallgatók arról is beszéltek, hogy miközben ők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy végig jogszerűen cselekedjenek, velük szemben több esetben is törvénytelenül jár el a hatalom, a médiája pedig hazugságokat terjeszt róluk. Egy résztvevő kérdésére, miszerint szükségük van-e élelmiszerekre az egyetemfoglalóknak, az SZFE-s diákok azt válaszolták: az első héten annyi adományt kaptak, amennyit el sem tudtak fogyasztani, most viszont már hiány van többek között melegételből.

Polgár Tóth Tamás

Putyin díszpolgári címe sokat elmond az autonómiáról

Az SZFE-s diákok azonban nem csak azért jöttek, hogy a saját egyetemük ügyéről beszéljenek, hanem szerették volna meghallgatni a helyi tapasztalatokat is. Több debreceni résztvevő is az Ady Endre Gimnázium igazgatóváltásával állította párhuzamba az egyetemen történteket. 2018-ban Rózsavölgyi Gábor pályázatát az iskola tanárai, diákjai és a szülők tiltakozása ellenére utasították el, és nevezték ki a helyére Türk Lászlót, a Fidesz középiskolai oktatásban teljesen tapasztalatlan önkormányzati képviselőjét. Korábbi diákjai arról beszéltek, hogy Türk jellemzően kevesebb időt töltött az Adyban, mint a városházán, az iskola nem igazán profitált a váltásból. „Lett pénz, amiből gyönyörűszép narancssárga függönyöket vettek” – ironizált egy volt adys diák.

Demonstráció az Ady Endre Gimnázium előtt - 2019. augusztus 17.
NT

A budapesti hallgatók megkérdezték a debrecenieket, hogy megmozdult-e a város lakossága az eset kapcsán. „Debrecen az érdektelenség városa” – közölte velük az egyik résztvevő, aki szerint Debrecenben nagy pszichológiai pusztítást végzett a Fidesz 1998 óta tartó egyeduralma. A Debreceni Egyetem helyzetét, önállóságát firtató kérdésre egy résztvevő annyival válaszolt, hogy ez az intézmény adott díszpolgári címet az autokrata, politikai ellenfeleit sokak gyanúja szerint KGB-s eszközökkel likvidáló Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Volt ugyanakkor, aki megjegyezte: az oktatók egy része tiltakozik a hasonló akciókkal szemben, ez ellen pedig a hatalom láthatóan nem tud mit kezdeni, ennyi tanárt nem tudnak elküldeni.

Az uniós pénzek miatt kellhet a hatalomnak az egyetem

„Az a szerencsénk, hogy mi azt csináljuk, amit tanulunk: performanszokat, látványos akciókat” – mondta az SZFE egyik hallgatója. Egy orvostanhallgató ismerősének véleményét tolmácsolva arról beszélt, hogy az ő szakmájukban a diploma semmit sem jelent, annak hiányában is el tudnak helyezkedni, ezért nincs is veszítenivalójuk, szemben más egyetemek hallgatóival. Elismerték ugyanakkor, hogy nem mindenki van ezen a véleményen: a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium ellen nem tiltakozó diákok például zömében olyan végzősök, akik a legfontosabbnak azt tartják, hogy kellő időben megszerezhessék a diplomájukat.

Facebook

A Budapestről érkezett hallgatók arról értesültek, hogy az SZFE kapcsán bevezetett alapítványi tulajdonlás az európai uniós pénzekkel van összefüggésben: a következő hétéves ciklusban kiemelten sok pénzt szánnak az oktatásra, az alapítványokkal pedig biztosítják, hogy egy esetleges hatalomváltás után ne kerülhessenek a mostani kormánypárt ellenőrzésén kívülre ezek az összegek. A fórumon részt vevő debreceniek erre úgy reagáltak, hogy Debrecenben ilyesmire nincs semmi szükség, a Fidesz ugyanis stabilan kézben tartja az egyetem vezetését, részben azért, mert az egyetemen és a városban a felsőoktatási intézmény falain kívül is sokan félnek a hatalomtól.

Debrecenbe is elhoznák a lángot

Az SZFE hallgatói szeptember 28-án közleményt adtak ki arról, hogy „ Fáklyás Futás az Egyetemi Autonómiáért – #freeSZFE” címmel október 3-án egy nagyszabású akciót indítanak: az egyetem budapesti épülete előtt fáklyát gyújtanak, amelynek lángját váltófutásban fogják eljuttatni Debrecenbe, Egerbe, Kaposvárra, Pécsre és Szegedre. A láng érkezésekor az említett városokban demonstráció kezdődik az egyetemi autonómiáért. Az SZFE hallgatóinál levélben érdeklődtünk a debreceni tüntetés részleteiről. Amint válaszolnak, tájékoztatjuk olvasóinkat a legfrissebb információkról.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.