MÁSIK FŐVÁROS

Jól (nem) hallom?

Továbbra is mindent el kell követni a fertőzés terjedésének megakadályozásáért - hívta fel a figyelmet, és a távolságtartás, maszkhasználat, a higiéniás kézmosás, fertőtlenítés fontosságát hangsúlyozta Müller Cecília, országos tisztifőorvos.
Müller Cecília
koronavirus.gov.hu

A pontosság kedvéért írjuk ki, hogy egyik legutóbbi, pénteki sajtótájékoztatóján. Ám gyakorlatilag mindegy, hogy melyik - mostanság tartott - beszédéből idézünk. A fenti jó tanácsok, amelyek egyébként valóban szükségesek, gyakorlatilag minden megnyilvánulásán elhangzanak. Mondhatnánk, régi, de sajnos még egyáltalán nem lejárt lemez. Mondhatnánk, amennyiben nem ilyen komoly ügyről lenne szó. Mindenesetre alighanem sokunkban támad némi hiányérzet, amikor halljuk vagy olvassuk ezeket a tájékoztatókat. Ugyanis szeretnénk olykor valami újabbat hallani. Mondjuk, azokat a hatékonynak nevezhető intézkedéseket, amelyeket most fontolgatnak az illetékesek.

Bizonyára sokaknak nem szimpatikus, de jó néhány szakember véleményét osztva azt sem értem, hogy például a csoportos rendezvényeket illetően semmiféle változtatás szándéka sem sejlik a napi tájékoztatókon. Marad az ötszáz fős „álomhatár”. Amely alighanem úgy születhetett meg, hogy egyszer valaki azt álmodta, hogy félezer ember még összegyűlhet valamilyen társasági, családi vagy kulturális rendezvényen, ennyien nem fogják egymást „járványügyileg” veszélyeztetni. Miközben szintén komoly kutatóközpontok szerint akár egy tízfős buli is komoly veszélyekkel járhat. A családi, baráti találkozók, rendezvények most nem tilosak, de hordoznak kockázatot, így kellő körültekintésre, a higiénés szabályok betartására van szükség. Annak pedig alapvető elvárásnak kell lennie, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe - mondta erről a tisztifőorvos.

Utóbbi ugyanakkor csak akkor lenne megvalósítható, ha nem kell(ene) napokat várni egy teszt eredményére, ha egyáltalán tesztelésre „érettnek” tartják azt, aki érintett lehet. Addig teljes joggal hiheti magáról bármelyikünk, ha nincsenek tünetei, hogy nem fertőzött, s így nem fertőző, holott napokig terjesztheti a legkülönbözőbb közösségekben a vírust. Amíg nincs azonnali eredményt mutató gyorstesztelésre felkészülve az ellátó rendszer (legalább a háziorvosoknak, mentősöknek biztosítva a műszert), nem sokat érnek az ilyen figyelmeztetések. Arról szintén szívesen hallanánk néhanapján, miközben arra kérnek bennünket, hogy lehetőleg kerüljük a zsúfolt helyeket, miért működhetnek olyan, nem létfontosságú intézmények, ahová sokan járnak, s ahol elkerülhetetlen a jelenlévők közötti közeli kontaktus. Az iskolákban, ellenpéldaként, ugyanakkor gyakorlatilag betiltották, nem javasolják a tanórákon kívüli, akár csupán néhány fős csoportfoglalkozásokat. Ráadásul néhány oktatási intézmény esetében szó szerint ellenőrzik is, hogy a tanítás után a diákok ne „bandázhassanak”. Ám ha ugyanezen a személyes találkozásokat egy engedélyezett helyen bonyolítják le, lehetnek akár sokkalta többen együtt, akkor semmi gond velük.

Nem szeretném azt sugallni, hogy bárki, benne magam, mindennapi életvitelét, szórakozását, kikapcsolódását, testedzését mindenképpen korlátozni kellene. Félő viszont, hogy végül, ugyanúgy nem lesz más, eredménnyel kecsegtető megoldás, mint ahogyan tavasszal szintén a korlátozások, s nem a kifejezetten egészségügyi intézkedések vezettek elfogadható állapotokhoz. De a tények makacs dolgok. Úgy gondolja, hogy tényleg nagyon be fog gyorsulni a járvány. Csak reménykedni lehet, hogy a döntéshozók ezek ismeretében az eddigi elképzeléseket megváltoztatják. Egészségügyi szempontból célszerű lenne a szigorítás. Ha tartjuk magunkat továbbra is ahhoz, hogy elsődleges a gazdaság, és a lakossági véleményeket mutató felmérés eredményéhez (amely egy nyári, akkor nagyon kedvező járványhelyzetben született) is ragaszkodnak, akkor nem elkerülhető a halálesetek és a kórházi kezelésre szorulók számának a növekedése - mondta el a virológus. Rusvai Miklós: „nagyon durván be fog gyorsulni most a járvány”.

Értem én, hogy a mindennapi életünk változatlan fenntartása és a járvány kezelhető féken tartása együttesen lenne mindannyiunk számára a legkívánatosabb. Viszont egyre több jel utal arra, mindenekelőtt a napi járványügyi adatok, amelyek ráadásul csak a kiszűrt, nyilvántartott fertőzöttek számát mutatják, hogy szükség lesz egy vészhelyzeti tervre. S jó lenne minderről értesülni, akár tételesen felsorolva, hogy szükség esetén milyen mértékben és formában, kiket érintően akarja (amennyiben akarja) ezt az eshetőséget érvényesíteni a kormány.

Ez lenne a valódi és létfontosságú nóvuma a mostanság hallható, olvasható, s a számadatoktól eltekintve, csupa megszokott közhelyet tartalmazó elem a napi sajtótájékoztatókon.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.