„A fogalomtáramban a színház kifejezése alatt Vidnyánszky Attila szerepelt” – Debrecenben is tüntettek az egyetemi autonómiáért

A Debrecenben tartott demonstráción az Ady Endre Gimnázium több volt diákja, köztük Hajdu Szabolcs színész, rendező és Hevesi László színész is felszólalt, a Csokonai Színház egyik színésze pedig felolvasással vette ki a részét a tiltakozásból.
Galéria: SZFE-demonstráció Debrecenben – 2020. október 4. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Polgár Tóth Tamás

Demonstrációt tartottak október 4-én Debrecenben, a Kossuth téren a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) volt és jelenlegi hallgatói, valamint a velük szolidaritást vállaló debreceniek. Az esemény egy országos akció részét képezte: október 3-án az SZFE budapesti épülete előtt fáklyákat gyújtottak, amelyeket váltófutásban juttattak el Debrecenbe, Egerbe, Kaposvárra, Pécsre és Szegedre. Az utolsó futók beérkezését követően az érintett egyetemi városokban tüntetések kezdődtek. A Kossuth térre 17 órakor érkezett a fáklyával Hevesi László, Berettyóújfaluban született színész, az SZFE doktorandusza, a debreceni Ady Endre Gimnázium volt diákja. Az eseményen nagyjából 150-en jelentek meg, elsősorban fiatalok. A Debreceni Egyetem több oktatója is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a tüntetésen, többek között ott volt Fábián István, az intézmény volt rektora is.

Polgár Tóth Tamás

A modellváltáskor új oldaláról ismerte meg Vidnyánszkyt

Hevesi László a tüntetés elején arról beszélt, hogy szerencsésnek mondhatja magát, mert abban az időben volt az Ady diákja, amikor az általa nagyra becsült Rózsavölgyi Gábor igazgatta az iskolát. Ekkor a Csokonai Színház igazgatója az a Vidnyánszky Attila volt, aki most annak a kuratóriumnak a vezetője, amely ellen már több mint egy hónapja demonstrálnak az SZFE hallgatói. A színész diákkorában rendkívül nagyra tartotta a volt színházigazgatót: „A fogalomtáramban a színház kifejezése alatt Vidnyánszky Attila szerepelt” – fogalmazott. Habár az SZFE modellváltása kapcsán egészen más, sokkal negatívabb oldaláról ismerte őt meg, Hevesi elmondása alapján a múlt ettől még nem változik meg, de nem is ennek fényében kell most megítélni Vidnyánszkyt. „Nem szabad, hogy a jelen történéseit alárendeljem a boldog emlékeknek. Nem ragadhatok benne az emlékeimben, mert nem fogom észrevenni, hogy az, akiben hiszek, miket mond és miket tesz valójában a jelenben” – magyarázta.

Polgár Tóth Tamás

Hajdu Szabolcs az adys diákoknak örült

A beszédet követően a Kassandra zenekar két tagja zenélt, majd az egyik SZFE-s hallgató röviden összefoglalta az egyetem átalakítása és az erre adott hallgatói és oktatói reakciók kronológiáját. A hatalommal szembeni fellépés egyes állomásainak említésekor a sokaság elismerő tapsba kezdett. „Hiszünk abban, hogy a küzdelem, amit vívunk, és a támogatás, amit kapunk, nemcsak a mi egyetemünk megmentéséről szól, hanem a teljes magyar felsőoktatás szabadságáról” – zárta beszédét a szervező, majd a debreceni Hajdu Szabolcs rendezőt, színészt szólította a mikrofon mögé, aki Hevesi Lászlóhoz hasonlóan az Ady Endre Gimnázium diákja volt. Köszöntötte a gimnázium volt diákjait, akik közül sokan már az SZFE hallgatói. „Szuper, hogy ennyien bekerülnek ebbe az iskolába Debrecenből” – mondta Hajdu, majd felolvasta az egyetem chartáját.

Polgár Tóth Tamás

A Csokonai Színház egyik színésze is felolvasott

Az élőzenével és felolvasásokkal tarkított demonstráción Mercs János, a Csokonai Színház színésze is a mikrofon mögé állt, hogy verset szavaljon. Korábban a színház társulatának több tagja egy közös fotóval vállalt szolidaritást az SZFE-vel. A budapesti diákok, illetve a Debreceni Egyetem velük szimpatizáló hallgatói pedig szeptember 27-én közös fórumot tartottak, ahol a színművészetisek beszámoltak az általuk már egy hónapja fenntartott egyetemi blokád helyzetéről, valamint a debreceni fiataloktól érdeklődtek a helyi oktatási intézmények állapotáról. Az eseményről szóló beszámolónkat itt olvashatják.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.