Heti koronavírus-körkép: „A szomszédban a fiú pozitív, de az apa és az anya dolgozni jár”

Újabb polgármester fertőződött meg a vírussal, Polgáron pedig már bezárták az egész polgármesteri hivatalt. Balmazújváros polgármestere a háziorvosoktól próbál tájékoztatást kérni, mert a kormánytól továbbra sem kap információkat. Fertőtlenítenek, sorra hozzák járványügyi intézkedéseiket Hajdú-Bihar megye városai. A Debreceni Egyetemen közben felkészültek az online szenátusválasztásra és disszertációvédésre.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hetek óta napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért rendszeresen kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és az azt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

2020. október 6.
koronavirus.gov.hu

Koronavírusos Hajdúsámson polgármestere

Október 3-án a Facebook-profilján jelentette be Antal Szabolcs (Fidesz), Hajdúsámson polgármestere, hogy elővigyázatossága és a járványvédelmi szabályok betartása ellenére megfertőződött az új típusú koronavírussal. A beszámolója szerint október elsején megfázás jeleit tapasztalta magán, másnap pedig ágynak esett a betegségtől. „Az önkormányzati feladatellátás gördülékenyen megy tovább, mivel már hetek óta két csoportra van osztva a hivatali kollektíva, melynek megfelelően az egyik csoport nem találkozik a másikkal” – írta a bejegyzésében, hozzátéve, hogy minden kollégájának, akivel az esetet megelőzően találkozott, karanténba kell vonulnia.

Bezárt a polgármesteri hivatal Polgáron, rendezvényeket mondtak le a járvány miatt

Október 4-én rendkívüli közleményben tudatta Tóth József (DK), Polgár város polgármestere a település lakóival, hogy mivel a polgármesteri hivatal több dolgozóját koronavírusos kontaktszemély miatt házi karanténra kötelezte a járványügyi hatóság, továbbá az egyik dolgozó a betegség tüneteit észlelte magán, elővigyázatosságból hétfői hatállyal bezáratta a polgármesteri hivatalt, amelynek péntekig minden dolgozóját szabadságra küldte. Azt is bejelentette, hogy a jövőben minden önkormányzati dolgozó számára biztosítják az ingyenes koronavírus-tesztet.

Egy október elsejei bejegyzésében Tóth azt is közölte a polgáriakkal, hogy habár folyamatosan kérnek, nem kapnak semmilyen hivatalos tájékoztatást a helyi járványhelyzet számadatairól. „Ma sem tudjuk megmondani, hogy hány helyi lakosnál végeztek koronavírus tesztet, ezért hitelt érdemlő információt nem tudunk közzé tenni arról, hogy hány beteg, illetve hány pozitív teszttel rendelkező vírushordozó van jelenleg a városunkban” – magyarázta a polgármester, aki arról is tájékoztatott, hogy idén nem rendezik meg az Önkormányzatok Napja és az Idősek Világnapja nevű, az elmúlt években megszokott programokat.

Óvodai csoportot zártak be, új fertőzöttek több településen is

Hajdúhadház önkormányzata szeptember 29-én adta a lakosok tudomására, hogy „a koronavírus megjelenésével kialakult helyzet miatt” október 2-ig bezár a Hajdúhadházi Városi Óvoda „Méhecske” csoportja.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere október 6-án arról adott hírt közösségi oldalán, hogy a településen mindössze egy aktív fertőzöttről van tudomásuk.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere október 2-án tájékoztatta a városa lakosságát, hogy újabb koronavírus-fertőzötteket regisztráltak, Horváth Zoltán (Fidesz), Hajdúdorog polgármestere pedig október 5-én számolt be arról, hogy 10 igazolt fertőzöttről tudnak, akik közül egy kórházi kezelésre szorul, kilencen pedig enyhe tüneteket produkálnak.

Hogy van az, hogy a szomszéd fiú pozitív, de az apja dolgozni jár?

Hegedűs Péter (független), Balmazújváros polgármestere október 2-án a helyi Daru TV kérdésére arról beszélt, hogy mivel nem kapnak a kormánytól hivatalos információkat a településükre vonatkozó járványadatokról, megkérték a városban dolgozó háziorvosokat (gyermek- és felnőttorvosokat egyaránt), hogy hetente küldjék el az önkormányzatnak a pozitív tesztet produkáló betegeik számát. Több háziorvos is eleget tett ennek a kérésnek, ezért a polgármester arról tudott beszámolni, hogy 3 koronavírusos gyermeket regisztráltak, emiatt valószínűleg két középiskolai osztályt kell bezárni. A polgármester beszélt arról, hogy nem érti, hogyan fordulhat elő olyan, hogy egy koronavírusos gyermek esetében az iskolatársai kontaktszemélynek számítanak, míg a szülők nem. „Hogy mondjuk el az embereknek, hogy a szomszédban a fiú pozitív, de az apa és az anya dolgozni jár, és az apa a szomszéd apával együtt dolgozik?” – tette föl a kérdést, majd hozzátette: tiszta intézkedéseket szeretne látni, hogy a lakosoknak ne kelljen folyamatosan ilyen kérdéseket feltenniük.

Hegedűs Péterhez hasonlóan szeptember 30-án Fekete Gergő (független), Tiszacsege polgármestere is arról tájékoztatta a települése lakóit, hogy a kormányhivataltól semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapnak sem a fertőzöttek, sem a karantén alá vont személyek számáról.

Seregszemlét tartott, csatára készül több Hajdú-Bihar megyei város is

Szeptember 29-én tette közzé Facebook-oldalán Czeglédi Gyula (független), hogy a járványhelyzet miatt felmérik a település vállalkozásainak állapotát. „A városban működő vállalkozások igényeinek, lehetőségeinek, és adott esetben problémáinak a mélyreható ismerete hasznos támpontokat nyújthat a jelen és a jövő kihívásainak kezelésében, nem utolsósorban meghatározó fundamentumául szolgálhat a város hosszabb távú gazdasági fejlődésének” – írja felhívásában Czeglédi.

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere szintén szeptember 29-én osztotta meg az állami tévé riportját a hajdúnánási járványügyi előkészületekről. „Városunk felkészült a koronavírus-járvány második hullámára: a védekezéshez szükséges eszközök, fertőtlenítőszerek, maszkok rendelkezésünkre állnak” – írta a polgármester.

Október elsején Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere szintén arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy fertőtlenítőszereket szereztek be, méghozzá helyi vállalkozások és magánszemélyek összesen 1,4 millió forintos adakozásából.

Facebook

Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere szeptember 30-án ismertette a helyi képviselő-testület döntését, miszerint a nyugdíjasok és a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekes családok védelmének érdekében tüzelőtámogatást, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családoknak pénzbeli támogatást nyújtanak. Mindkét intézkedést az új típusú koronavírus-járvánnyal indokolta a polgármester. Október 4-én, már a fertőzöttsége ismeretében Antal Szabolcs elrendelte a polgármesteri hivatal teljeskörű fertőtlenítését, valamint bejelentette, hogy a hivatali ügyintézés továbbra is biztosított.

Elektronikusan választhatnak szenátust, jöhetnek az online védések a Debreceni Egyetemen

Szeptember 30-án adta hírül hivatalos honlapján a Debreceni Egyetem: felkészültek arra, hogy a december 31-én lejáró mandátumú szenátus új tagjait elektronikus szavazással válasszák meg. „Jelenleg még nem látható, hogy a szavazás tervezett hetében milyen lesz a járványügyi helyzet, az élet és egészség védelme érdekében azonban jelenleg azt látjuk megnyugtatónak, ha a több ezer közalkalmazottunk egy napra összpontosuló személyes jelenlétét, sok kolléga választási bizottságokba történő mozgósítását elkerüljük” – idézi az egyetemi honlap Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár előterjesztését. Ugyanebben a közleményben arról is tájékoztatott az egyetem, hogy módosították a doktori szabályzatot is, amely mostantól tartalmazza az online történő doktori védések szabályait.

Ugyancsak a Debreceni Egyetem adott hírt október elsején arról, hogy a Fogorvostudományi Kar és a Fogorvosi Szolgálat területére lépő hallgatók és a dolgozók testhőmérsékletét mostantól egy magyar fejlesztésű, segítséget nem igénylő hőkamerával mérik. A közlemény szerint amennyiben beválik a szerkezet, elképzelhető, hogy több klinikán is ilyen eszközöket helyeznek majd el.

Tasó László maszkviselésre kért, 2 nap múlva pedig maszk nélkül fotózkodott

A Hajdú-Bihar megyei járványhelyzettel kapcsolatban az elmúlt egy hétben egyetlen egyéni választókerületet nyert országgyűlési képviselő sem szólalt meg közösségi oldalán, habár többen is osztottak meg a járvánnyal kapcsolatos kormányzati bejegyzéseket. Tasó László (Fidesz), a 3-as számú választókerület parlamenti képviselője október elsején egy olyan fotót töltött fel magáról, ahol maszkban, kézfertőtlenítés közben látható.

Facebook

„Kérek mindenkit, körültekintően cselekedjen, viselje helyesen a maszkot és rendszeresen mosson kezet, használja a kézfertőtlenítőt. Ennyit mindenki megtehet” – írta a bejegyzésében. Két nappal később, október 3-án azonban mintha már kevésbé próbált volna példát mutatni a képviselő: a Facebook-oldalára feltöltött fotók tanúsága szerint maszk nélkül ünnepelt a hajdúsámsoni focisták társaságában a helyi centerpálya gyepének avatásán.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.