Európa legzöldebb városa 2021-ben a finn Lappeenranta

A lakossági hulladékot már 100 százalékban hasznosítják.
Lappeenranta
yle.fi

Lappeenranta 72 ezres lélekszámú egyetemi város Dél-Finnországban, közel az orosz határhoz - Helsinkitől és Szentpétervártól egyaránt 215 kilométerre található. Lappeenranta viszonylag régóta a megújuló energiák és a tiszta lakókörnyezet modellje. A Netflix nézői közül többek számára arról lehet ismert, hogy itt játszódik a Bordertown (Sorjonen) című, világszerte igen népszerű finn krimisorozat.

Az elmúlt években Lappeenranta sokat tett azért, hogy lakói jól érezzék itt magukat:

 • Réteket hoztak létre a városban, fákat ültettek a parkokban, sőt egy cseresznyeligetet is telepítettek tavasszal.
 • 10 kilométeres kerékpár- és sétaút épült a város melletti tó partján.
 • A város történelmi erődítményét bejáró tanösvény a természeti és az épített környezettel is megismerteti a kirándulókat.
 • A lakossági hulladékot már 100 százalékban hasznosítják.
 • A város zöldhulladékát a biogázüzemben dolgozzák fel.
 • A Lahti Műszaki Egyetemmel együttműködve számos új, tiszta energiára fókuszáló vállalkozás jött létre, amelyek új munkahelyeket is teremtettek.
 • Az oktatási intézményekben óvodától az egyetemig bevezették a város és a Lahti Műszaki Egyetem által kidolgozott tantervet, mely többek között a tiszta víz, a körforgásos gazdaság, a fenntartható üzleti tevékenység, a vállalkozások és a tiszta energia témáját öleli fel.
 • yle.fi/

  A finn város a bulgáriai Gabrovóval osztozik az Európai Bizottság díján az European Golden Leaf (Európai Zöld Levél) sorozatban, amelyben a százezernél kisebb lélekszámú települések versenyeznek. A Lappeenranta által kapott pénznyeremény 75 000 euró. A város 50 különböző környezeti eseményt tervez a következő évre. A város az összeget többek között azok megvalósítására fordítja.

  Az elismerést az Yle (a finn közszolgálati média) publikációjára hivatkozva adta hírül Finnország budapesti nagykövetsége a közösségi hálón.

  Debreciner

  CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

  Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.