Úgy tűnik, nem lesznek Hajdú-Bihar megyeiek az ellenzéki programalkotó bizottságban

A helyi ügyek a szakpolitikusok, a műhelyek, valamint az együttműködés mögött álló szakértők révén ettől még bekerülnek a kormányprogramba – ígérik a pártok.

Még október másodikán küldte el szerkesztőségünknek a 2022-es országgyűlési választásokra készülő ellenzéki együttműködésben részt vevő hat párt, a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd közös programalkotó munkájukról szóló közleményüket. Ebben azt írták: „a pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelynek fő feladata az ellenzéki pártok programjainak összehangolása lesz”.

A Debreciner levélben kérdezte az érintett pártok helyi vezetőit arról, hogy a bizottságba a pártjuk delegál-e Hajdú-Bihar megyei tagokat, szakértőket. A körkérdésünkre a Momentum, az LMP és a Párbeszéd válaszolt, valamint telefonon sikerült elérnünk Madarasi Istvánt, az MSZP debreceni városi elnökét is. A Demokratikus Koalíció és a Jobbik nem válaszolt a kérdéseinkre. Amennyiben ezt később megteszik, a cikkünket frissítjük.

Szakpolitikai műhelyek és helyi szakértők anyagait is felhasználnák

A Debreciner kérdésére válaszoló pártok egyaránt arról számoltak be, hogy a részükről nem lesz a 2022-es közös kormányprogramot kidolgozó országos ellenzéki bizottságnak Hajdú-Bihar megyei tagja. Dede Tamás, a Párbeszéd megyei elnöke ezt azzal az információval egészítette ki, hogy a bizottságnak pártonként mindössze egyetlen tagja lesz az egész országból.

Ennek némileg ellentmond Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselőjének, a párt országos választmányi elnökének levele. A politikus arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy „az ellenzéki együttműködés programírói bizottságában a Momentum több szakpolitikusa aktívan részt vesz”.

Mándi mellett az MSZP-s Madarasi István is arról biztosította a Hajdú-Bihar megyében élő ellenzéki választókat, hogy ettől még a helyi érdekek bekerülnek a közös programjukba, hiszen a pártok mögött szakpolitikai műhelyek, helyi szakértők állnak, és a pártok az ő anyagaikat is felhasználják majd a programalkotás során.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően Mándi László pontosította korábbi nyilatkozatát. E szerint pártonként 1-2 fő vesz részt a programalkotó bizottság munkájában. A Momentum részéről Orosz Anna alelnök és Tóth Endre elnökségi tag.

Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.