Öngól Dzsudzsák Balázs fizetésének eltitkolása

Általában arról szoktak nagyon hallgatni az érintettek, ha valaki a hétköznapi emberek szemében vérlázítóan sokat vagy szégyellnivalóan keveset keres. Az utóbbira nem látszik sok esély a neves labdarúgó kapcsán, akiről mostanában jótékonykodói hírek is megjelentek, miközben kétszer már játszott is 20-30 percet az NB2-ben.

A DVSC-hez az alábbi kérdéseket küldte el a Debreciner Dzsudzsák Balázs leigazolásának anyagi körülményeiről közel három hete (szeptember 24-én), amelyekre nemhogy válasz nem érkezett a klubtól, de az azt firtató kérdésünkre sem reagáltak, hogy egyáltalán ki az az illetékes, aki nem óhajt válaszolni.

1. Kapott-e Dzsudzsák Balázs aláírási pénzt, ha igen, mennyit?

2. Hány forint Dzsudzsák Balázs alapfizetése havonta?

3. A labdarúgó szerződése határozott idejű vagy sem? Ha igen, meddig tart?

Galéria: DVSC – nyitott edzés és Dzsudzsák Balázs bemutatása – 2020. szeptember 22. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

A tisztánlátás volt a célunk

Kérdéseinket azért tettük fel, mert a magyar sajtóban több találgató vagy hiteles forrást megnevezni nem tudó cikk is megjelent Dzsudzsák Balázs labdarúgó juttatásairól. Emellett a közösségi háló egyes fórumain is folyt az eszmecsere Dzsudzsák fizetéséről, a mindig jól informáltak, vagy annak tűnni akarók is meglebegtették a szerintük tudott összegeket. Tehát épp a zuhanyhíradós „információk” pontosítása és a hiteles, korrekt tájékoztatás céljával fordultunk a futballklubhoz felvilágosításért. Ám semmilyen információt nem kaptunk többszöri érdeklődésünk ellenére sem.

Úgy tűnik, hogy a továbbra is diplomata útlevéllel rendelkező labdarúgó védett személy Debrecenben (is). Csak azt felejtik el egyesek, hogy az eredetileg az NB2-be 2020 nyarán kieső DVSC többségi tulajdonrészét Szima Gábortól közpénzen megvásárolni akaró debreceni önkormányzat, bár végül kikerülte ezt a számára is kellemetlen helyzetet, és egy a Lokit támogató egyesületet hoztak létre helyi közéleti emberek (köztük politikusok is), így elvileg és közvetlenül mégsem az önkormányzat pénzeli a DVSC-t, attól még sokakat érdekelhet, hogy Dzsudzsák most mennyiért jött vissza. Ráadásul a városvezetés, Debrecen politikai irányítói folyamatosan úgy beszélnek a DVSC-ről, mint az egyik legfontosabb debreceni közügyről.

Mennyi is az annyi?

Beindult tehát a találgatás Dzsudzsák visszatérte után, sőt olvashattunk olyan cikket is, amiben amúgy végigvették, kik a magyar második vonal (tehát nem az NB1-ről beszélünk) legjobban kereső focistái . Ez alapján – ha tényleg így van – kijelenthető, hogy van, aki Dzsudzsáknál többet keres, ám a Lokinál megkapja a plafonnak számító nagyjából 3 és fél millió forintot havonta – ezt meg Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a DVSC-t működtető(?) egyesület elnöke jelentette ki.

Nyilván erre reagálva a kocsmapultoknál és a kávézók asztalainál a témát feszegető emberek közül nem kevesen mondták: „na, ja, a többit meg majd megkapja másként, fű alatt”. Ám erre persze senkinek se volt bizonyítéka, csak a magyar futballban régóta meglévő „okosban” zajló gazdasági megoldások ismeretéből indulnak ki a hétköznapi emberek, ami nem az ő hibájuk.

Koppányi Szabolcs

Mindeközben Dzsudzsák Balázs adakozásairól is elkezdtek megjelenni a cikkek. Hol hőkamerát vásárolt egy nyírlugosi iskolának, hol egy beteg gyerek gyógykezelését segítette. Korábban ő maga jelentette ki, hogy szokott adakozni, de név nélkül. Nyilván a jó szándékú segítségnyújtás kalaplengetést érdemel, bárki is teszi, ám most úgy tűnik, marketingszempontból időzítettek lettek volna ezek a nagylelkűségek – ahogy az nem ritka a professzionális sportvilágban.

1 forintos fizetéses poén, MTK-s kitérő, majd a DVSC

Talán kevesen emlékeznek rá, pedig nem volt rég, még a nyár közepén név nélküli forrásra hivatkozva, éppen a Debreciner írta meg, hogy Dzsudzsák (valamint Korhut Mihály, sőt akkor még Szakály Péter is képben volt bizonyos hírforrásoknál) a DVSC-hez igazolhat. Akkor még a névleges 1, azaz egy forint szerepelt a pletykák anyagiakat taglaló rovatában. Vélhetően viccnek szánták.

Később aztán már maga a szerződés is úgy tűnt, hogy ad acta. Voltak, akik bánták, hogy az egykori kedvencük mégsem húz Loki-mezt, ám nem kevesen helyeselték, mondván: nem kell már ide ő, főleg nem egy nagy rakás pénzért. Tehát az NB2 elkezdődött Dzsudzsák Balázs nélkül, s mindenki azt hihette, hogy lassan véglegessé válik a csapat kerete, amiben ő már nem lesz benne. Hogy végül egy csavarral élve szeptember végén mégis bejelentsék: a korábban az első DVSC-s korszaka után Hollandiában, Oroszországban, Törökországban, majd az arab világban focizó támadó valahogy mégis csak Debrecenben kötött ki. Előtte az MTK-nál edzett egy ideje – legalábbis ez a hír jelent meg róla. Na, meg az is, hogy bár szóba került: az MTK-ban (Loki-szív ide vagy oda…) játszana tovább, ám ott az edző nem számolt vele komolyan.

Koppányi Szabolcs

Ezután következett a Loki, s azon a bizonyos nyilvános edzésen történő bemutatása, ahol 2-3 ezren tapsolták meg Dzsudzsák Balázst, amint mondott pár jó szót a közönségnek. Elmondta, hogy szeretne tevékenyen hozzájárulni, hogy a Loki visszakerüljön az NB1-be, s ott is a méltó helyére (nyilván a bajnoki címért hajtók táborára gondolt), majd csatlakozott a gyakorló társakhoz.

Minden titok?

Azóta, vagyis az új DVSC-s korszakában csereként pályára lépett a pécsiek elleni hazai nyertes meccsen (3-1) a 73. percben beállva, ahol gólpasszt is adott Dzsudzsák. Ezután Soroksáron már hamarabb, az 57. percben cserélte be őt Kondás Elemér tréner (ott 1-1-re végzett a Loki), s ezáltal kettőre növelte mérkőzései számát 2020-ban, Magyarországon – az NB2-ben. Legközelebb október 18-án Debrecenben a Dorog ellen láthatja Dzsudzsákot újra a publikum, ha számol vele edzője – akár csereként, akár kezdőként, bár utóbbira még nem sok esély van.

Mindenesetre a saját bevallása szerint augusztus óta folyamatosan edző és jó kondícióban lévő 34 éves (egykori?) klasszis, amióta hazahozták őt Magyarországra a járvány idején, az NB1-es MTK-nak a hírek szerint nem kellett, az NB2-es Lokiba meg nem fér még be kezdőként. Nem tudni, hogy egyébként miért nem az első körben érkezett meg Debrecenbe (ismét csak sokan beszélték azt két sör között, hogy menedzsere egy jobban fizető ciprusi ajánlatra várt), ám tény, hogy ha kissé dadogósan is, de végül csak kikötött a Lokinál.

Koppányi Szabolcs

Annál a klubnál, amelynél az elmúlt évtizedben azért többször is felvetették a szurkolók, hogy, „na, majd most lehet, hazahozzák Balázst!” Persze rögtön el is vetették mindig az ötletet, mondván: „á, nincs az a pénz!”

Ezek szerint vagy a focista engedett iszonyatosan sokat az igényeiből, vagy mégis csak van az a pénz. Vagy mindkettő. A kérdés csak az, hogy mindez fű alatt vagy afelett történik –pénzügyileg. Ennek szerettünk volna utánajárni… Ám valamiért mindez titok. Miért titok? Az is titok!

Pedig, ha logikusan gondolkodunk, ez öngól. Amennyiben ugyanis Dzsudzsák Balázs tényleg a klubhűség és Debrecen szeretete miatt jött vissza – s nemhogy az arab fizetéséhez, de még a talán vélt európai fizetéséhez képest is sokat engedett igényeiből –, akkor azt nem bújtatva, félinformációkat lebegtetve kellene leadni a sajtóban (mert eddig ez történt, az, hogy Kósa Lajos mond egy fél mondatot erről, az nem informálás, az csak talányos belengetés), hanem büszkén hirdetve. Újabb szimpatizánsokat szerezve ezáltal. Viszont, ha csak találgatnak a zsurnaliszták, a szurkolók, a debreceni polgárok, s a klub, illetve a játékos vagy a mindenható menedzsere nem önt tiszta vizet a pohárba, az visszásan hat.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.