Hajdu Szabolcs filmrendező: „Orbán Viktornak vége. Már minket sem tud szétkergetni”

Szlovákiában élénk figyelemmel követik a budapesti Színház és Filmművészeti Főiskola (SZFE) diákjainak ellenállását az illiberális hatalommal szemben. A liberális Sme.sk hírportál kérdezte a Csehországban és Szlovákiában is ismert – debreceni származású – Hajdu Szabolcs filmrendezőt. Az interjú a Sme kulturális rovatában jelent meg pénteken, magyar fordítása pedig vasárnap az Átlátszón.
Hajdu Szabolcs
sme.sk

Részletet közlünk az interjúból:

A magyar diákokat olyan világsztárok támogatják, mint például Salman Rushdie, Cate Blanchett. Ez segíthet valahogyan? A diákoknak minden nap szükségük van ilyen támogatásra, hogy ne veszítsék el a reményt. Fáradtak, néha úgy érzik feleslegesek az erőfeszítéseik.

A civil lakosság támogatása fantasztikus, de számomra úgy tűnik, ez ma már kevés. Most arra lenne szükség, ha más iskolákban is, más frontokon is történjenek az események. Például néhány nappal korábban a debreceni egyetemen fogadtak, mindenki nagyon kedves volt, de a város lakói nem akarták, hogy az egyetemük előtt valami hasonló esemény történjen. A hatvanezer debreceni diákból húszan jöttek el.

Ez tényleg nagyon kevés.

Na igen, de ez az egyetem adott Putyinnak elsőként díszpolgári címet.

Hogyan magyarázza Orbán azon törekvését, hogy szeretné uralni a film-, és a színházművészetet? Attól fél, hogy film és televíziós propaganda nélkül a magyarok nem választják meg?

A kormány már nagyon gyenge. Nincs szellemi bázisa, Orbán minden értelmiségit elűzött a köreiből, csak a vakon hívők maradtak. A kormány nem hozott létre egy működőképes struktúrát, éppen ellenkezőleg cselekszik, amikor szervesen működő folyamatokat akaszt meg. Az Orbán-kormány nem hozott létre összetartó erőt, semmi mást nem kínál, csak az agresszivitást.

Az interjú teljes szövege itt olvasható.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.