Heti koronavírus-körkép: továbbra sem tájékoztatják a nem kormánypárti polgármestereket

A Debreceni Egyetemen középsúlyos betegeken tesztelnek egy koronavírus-elleni gyógyszert. Sok új fertőzöttet regisztáltak, valamint pedagógusokat és diákokat helyeztek megfigyelés alá Hajdúböszörményben. Ezen a héten is bezártak egy óvodai csoportot.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hetek óta napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

2020. október 13.
koronavirus.gov.hu

Papp szerint zavartalan a debreceni oktatás, miközben az egyetem és a DSZC is titkolózik

Október 8-án tett közzé Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere közösségi oldalán egy galériát a város oktatási tanácsának üléséről. A kísérőszövegben arról írt, hogy az oktatási intézmények következetesen betartják a védekezés szabályait, ezért zavartalanul folyik az oktatás a város valamennyi iskolájában. „Köszönöm a pedagógusoknak és a diákoknak az együttműködést és az elővigyázatosságot ebben a rendkívüli helyzetben” – írta Papp. A polgármester bejegyzését néhány órával megelőzően egyébként a Debreciner írt arról, hogy a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) titkolja, hány iskolai osztályt kellett bezárniuk a koronavírus miatt, míg a Debreceni Tankerületi Központ a Tóth Árpád Gimnázium egy osztályának bezárásáról tájékoztatott minket.

37 fertőzött Hajdúböszörményben, diákok és tanárok megfigyelés alatt

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt: október 8-án, a település hivatalos mobilapplikációján keresztül tájékoztatta a lakosságot Hajdúböszörmény önkormányzata, hogy több mint 20 új fertőzöttet találtak a városban. Szintén írtunk róla, hogy egy nappal később újabb 17 fertőzöttről számoltak be. Az érintettek közül többen kórházba is kerültek az állapotuk miatt. Ugyanezen a napon azt is közölte a város vezetése, hogy a Bocskai István Gimnázium egyik több napja távollévő diákja koronavírus-fertőzött, ezért az egyik osztály, valamint a tanulóval kapcsolatba került pedagógusok a hétvégére hatósági megfigyelés alá kerültek. „Bízunk abban, hogy hétfőn mindenki jöhet iskolába!” – írták, azóta pedig arról nem számoltak be, hogy ez másképp történt volna.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Balmazújváros és Polgár nem kap tájékoztatást

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere október 9-én jelentette be Facebook-oldalán, hogy az önkormányzat egyik alkalmazottja koronavírus-fertőzött lett, ezért október 19-ig megszüntették a polgármesteri hivatal ügyfélfogadását.

Hegedüs Péter elővigyázatosságból egyúttal lemondta a következő napokra tervezett összes hivatalos programját. Két nappal később, október 11-én töltötték fel a város hivatalos honlapjára a polgármester levelezését a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatallal. Ebből az derül ki, hogy Hegedüs hiába kért tájékoztatást a településen élő fertőzöttek, valamint a hatósági karanténban lévők számáról, a kormányhivatal csak a kormányzati koronavírushonlapra irányította őt, ahol ezeket az adatokat nem közlik.

Október 8-án ugyanerről tájékoztatta települése lakosságát Tóth József (DK), Polgár polgármestere is: hiába kért már többször is, nem kapott adatokat. „Azt kérjük a polgáriaktól, hogy figyeljünk még jobban egymásra, vigyázzunk az időseinkre – s aki megteheti, ne menjen közösségbe, inkább maradjon otthon!” – kérte a helyieket a polgármester.

Új fertőzöttek Berettyóújfaluban, Tégláson és Tiszacsegén is

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere már hetek óta igyekszik rendszeresen tájékoztatni városa lakóit a helyi járványhelyzetről. Október 6-i bejegyzésében arról írt, hogy egy igazolt fertőzöttről tudnak, ő és a közvetlen kontaktjai egyaránt házi karanténban vannak. Október 7-én pedig arról számolt be a polgármester, hogy a település egyetlen óvodájában és iskolájában sincs még fertőzött.

Szabó Csaba (Fidesz), Téglás polgármestere október 9-én azt közölte Facebook-bejegyzésében, hogy hét fertőzöttről tudnak a településen. Számos más városvezetőhöz hasonlóan a járványvédelmi szabályok betartására kérte a téglásiakat.

Fekete Gergő (független), az időközi önkormányzati választásra készülő Tiszacsege polgármestere október 12-én jelentette be a város honlapján, hogy egy háziorvos tájékoztatása alapján regisztrálták a város első koronavírus-fertőzöttjét. Balmazújváros és Polgár vezetőjéhez hasonlóan hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az önkormányzat nem kap hivatalos tájékoztatást az illetékes hatóságoktól a fertőzöttek számával kapcsolatban.

Kötelező a maszk a hadházi piacon, bezárták a „Maci” csoportot Sárándon

Hajdú-Bihar megye városaival kapcsolatban még megemlítésre érdemes, hogy Hajdúhadház vezetése úgy döntött, október 10-től bevezeti a kötelező maszkhasználatot a település piacán.

Míg szűk két héttel korábban Hajdúhadházon, október 12-én Sárándon kellett bezárni egy óvodai csoportot a koronavírus miatt. Ugyan Sáránd nem város, fontosnak tartottuk az olvasóinkat tájékoztatni arról, hogy az önkormányzat közleménye szerint egy óvodapedagógust betegített meg az új típusú koronavírus, ezért az általa felügyelt „Maci” csoportot, valamint annak másik óvónőjét és dajkáját az illetékes hatóság házikarantén alá helyezte.

Koronavírus-gyógyszert tesztel a Debreceni Egyetem

Október 6-án adta hírül honlapján a Debreceni Egyetem, hogy elkezdték a favipiravir hatóanyagú koronavírus-gyógyszer tesztelését. A szert a tüdőgyulladásban lévő, de lélegeztetésre még nem szoruló betegeknél vizsgálják. „Azt szeretnénk igazolni, hogy a középsúlyos koronavírusos betegeknél is enyhíti a tüneteket, a lázat, a légzészavart, és nem alakulnak ki súlyos szövődmények” – idézte az egyetemi honlap Várkonyi Istvánt, a Debreceni Egyetem főinfektológusát.

unideb.hu

Áprilisban egyébként mi is írtunk róla, hogy a Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán már bejelentett egy debreceni fejlesztésű, tokaji furmintból előállított lágypasztillát, amely néhány perc alatt elpusztítja a koronavírust. Az Index néhány nappal a bejelentést követően megjelent cikkében arról írt, hogy semmilyen tudományos eredmény nem támasztja alá a rektor állításait.

Tiba István szabályos maszkviselésre kéri a balmazújvárosiakat

Az elmúlt egy hét folyamán Hajdú-Bihar megye 6 egyaránt kormánypárti egyéni országgyűlési képviselője közül mindössze Tiba István (6-os számú választókerület) tartotta fontosnak, hogy beszéljen a megyei járványhelyzetről. Október 9-i élő Facebook-bejelentkezésében arról tájékoztatta a balmazújvárosiakat, hogy a Hegedüs Péter által bejelentett önkormányzati dolgozón kívül 13, a városban élő fertőzöttről tud, akik mindannyian enyhe tüneteket produkáltak. „Nagyon fontos lenne, hogy itt a városban is az alapvető higiéniai szabályokat, legfontosabbként a szabályos maszkviselést tartsa be mindenki” – kérte a balmazújvárosiakat a képviselő.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.