16 éve betöltetlen a háziorvosi praxis két Hajdú-Bihar megyei kistelepülésen

A tartósan betöltetlen praxisok több mint a fele a Berettyóújfalui járásban található. Több városból is hiányoznak gyermekorvosok.

Október 10-én, a közösségi oldalára feltöltött videóban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a következő napokban átszerveznék az ország háziorvosi ellátását. „A mi célunk az, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, és a helyi ellátás színvonala emelkedjen” – mondta a miniszterelnök. A bejelentés kapcsán megnéztük, hogy jelenleg mit lehet tudni a Hajdú-Bihar megyei tartósan betöltetlen háziorvosi praxisokról.

16 praxis régóta betöltésre szorul

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) honlapján található, legutóbb október elsején frissített táblázat szerint jelenleg 16 tartósan (legalább 6 hónapja) betöltetlen praxis van Hajdú-Bihar megyében, ebből 5 gyermekorvosi, míg a többi vegyes típusú.

A települések kapcsán feltűnő, hogy több mint a felük (9) a Berettyóújfalui járásban található. A városok közül Berettyóújfaluból, Püspökladányból, Nyíradonyból és Tiszacsegéről hiányzik orvos, mindannyian gyermekorvosok. Püspökladány kétszer is szerepel a táblázatban, az egyik praxis már több mint öt éve, 2015. január elseje óta betöltetlen.

2004 óta nincs orvos

Az ÁEEK táblázata alapján a legrégebben a berettyóújfalui járáshoz tartozó Mezősas és Újiráz községek keresnek orvost: a praxisok 2004. október elseje óta, tizenhat éve betöltetlenek.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.