A Szabad Városok kiállásában Balmazújváros polgármestere is részt vesz

Hegedüs Péter szerint Balmazújváros 900 millió forintot is kaphatna az uniós mentőcsomagból, amelyből enyhíthetnék a koronavírus-járvány miatt elszenvedett károkat.
Facebook

Szabad Városok közös kiállása címmel hirdetett október 17-re online Facebook-eseményt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A program leírása hosszan részletezi, miért fontos, hogy az Európai Unió fölismerte: az önkormányzatokat is be kell vonni a források elosztásába, valamint arról is ír, hogy a magyar polgármesterek a polgáraik megóvására esküdtek fel az olyan helyzetekben, mint a koronavírus-járvány. „Ilyen helyzetben a szolidaritás és a közös cselekvés a megfelelő válasz. A rendezvényen ennek a közös cselekvésnek a fontosságát és eszközét mutatják be a Szabad Városok” – szól a leírás.

Ezeken túlmenően nem derül ki az eseményből, hogy valójában mi ez, kik vesznek részt benne, és miről fognak beszélni. Megkérdeztük ezért erről Hegedüs Pétert (független), Balmazújváros polgármesterét, aki október 6-án Karácsony Gergellyel és több nem kormánypárti polgármesterrel együtt aláírta azt az Európai Bizottság és az Európai Parlament alelnökeinek írt nyílt levelet, amelyben azt kérik, hogy a koronavírus-járvány miatt létrehozott uniós mentőcsomag legalább felét közvetlenül az önkormányzatoknak adják.

Korábbi vezetők hibái miatt kérnek vissza százmilliókat a városoktól

Hegedüs Péter a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy az október 17-i esemény egy online videókonferencia lesz, amelyen Balmazújvárost képviselve ő is részt vesz, valamint számos további polgármester csatlakozására számít. Hegedüs szerint az együttműködésből szerepet vállaló települések vezetői folyamatosan azt érzik, hogy a nem kormányközeli városok a régi uniós pályázatoknál hátrányokat szenvednek a kormánypárti vezetésű településekhez képest. „Több milliárdos tételek függenek a levegőben. Hódmezővásárhely esetében 2012-es támogatást kérnek vissza 1 milliárd forint értékben, Balmazújváros esetében pedig egy 2017-es fürdőberuházás kapcsán 500 millió forintot kérnek vissza” – példálózott a polgármester, hozzátéve, hogy a hibákat egy korábbi városvezetés követte el, ezért a felelősöket is ott kellene keresni.

Hegedüs Péter
Facebook

Az uniós mentőcsomag kapcsán szerinte nagyon fontos lenne, ha az önkormányzatok közvetlenül is részesülhetnének a forrásokból. A becslései szerint Balmazújvárosnak lakosságarányosan nagyjából 900 millió forint jutna. „Ebből tudna gazdálkodni a város, tudna okos dolgokat csinálni, amelyekkel a vírus károkozásait enyhítené” – fogalmazott Hegedüs Péter.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.