Járulékcsalás miatt is nyomozott már a debreceni milliárdos után a NAV – Átlátszó.hu

2018-ban közel 1,6 milliárd forintnyi vagyont próbált az adóhatóság zárolni K. Ferenc, debreceni milliárdos ebesi ingatlanán. Ebből végül csak 377 millió lett, de ezt is törölték, amikor idén augusztusban robbant a vállalkozó pénzmosási, adóelkerülési ügye. A friss földhivatali iratok szerint most mindössze 342 millió az ingatlanra terhelt vagyonbiztosítás összege.

„Tévedésbe ejtéssel, tévedésben tartással, valótlan tartalmú nyilatkozat tételével, vagy a valós tény elhallgatásával, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt” – ezzel a megjegyzéssel kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága a Debreceni Törvényszék Cégbíróságát, hogy zároljon 342 milló forintnyi vagyont az ebesi Szálka ‘96 Kft.-vel szemben indult nyomozás kapcsán. Ez a cégbírósághoz 2020. szeptember 4-én érkezett iratokból derül ki – írja az Átlátszó.

Az érintett vállalkozás annak a K. Ferencnek az érdekeltsége, akit a NAV balatoni villájából szállított el, és nem más, mint Kelet-Magyarország egyik ismert milliárdosa. A cégvezető és ügyvédje az adóhatóság gyanúja szerint „3,6 milliárd forint osztalékot vett fel. Az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedést, egy arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.” Miközben itt élt.

További részletek az Átlátszó cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.