Hová és hogyan gyűljön a szemét? – Évtizedes problémát kellene megoldani, de a bűdiek szerint nem így

Eddig voltak konténerek a szemétnek, ahová jogosult és jogosulatlan egyaránt vitte a hulladékát. Most az önkormányzat felszámolta a korábbi áldatlan állapotokat, de nincsenek az eddigiek helyett igazi és új megoldások. Mi lesz a szegregátumok hulladékával? Kire lehet számítani?

Az alábbiakban a Haladjunk Aktivista Csoport képviseletében megszólaló Horváth Ferenc közleményét jelentetjük meg:

Tiszavasváriban város vezetői a polgármesterrel az élen erőből akarnak megoldani több tízéves problémát. Ez lesz a követendő példa?

Tiszavasváriban a városvezetés úgy döntött, hogy a bűdi városrészből (a Bereznai, Víz és Kodály Zoltán utcából) végleg kivonja a hosszú évek óta odatelepített 5 köbméteres konténereket, amelyekbe az önkormányzat hallgatólagos beleegyezésével a lakosság egy része is hordta a háztartási hulladékát. Ez ugyan nem volt jó megoldás, de hosszú évek óta így működött a dolog, hatalmas bosszúságot okozva a konténerek környékén lakóknak.

A Haladjunk Aktivista Csoport az elmúlt években sok beadványt készített e tárgyban, többször tárgyalt az előző és a jelenlegi polgármesterrel is.

2020. szeptember 24-én egy testületi ülésen hoztak valamilyen rendelkezést a képviselők, amelynek folyományaként a lakosság bevonása és értesítése nélkül, mindenféle átmeneti intézkedést mellőzve néhány nap múlva a konténereket egy volt gyárterületre szállították azzal a felszólamlással, hogy azokat az önkormányzat most már rendeltetésszerűen fogja használni, azokba lakossági háztartási hulladék nem kerülhet.

Tulajdonképpen üdvözölni kéne a döntést de:

1.) Szemernyi figyelmet sem fordított az önkormányzat arra, hogy az érintetteket értesítse: a hosszú évek óta fennálló - egyébként áldatlan - állapotokat felszámolja.

2.) Az önkormányzat semmiféle türelmi időt nem biztosított arra, hogy a szokásjog alapján a háztartási hulladékaikat oda hordó emberek végre vegyék a fáradságot, kössék meg az egyébként kötelező hulladékszállítási szerződést a szolgáltatóval, avagy kérjenek segítséget az ügy intézésében.

3.) A polgármester - saját nyilatkozata szerint is - csak ezután fog a Térségi Hulladék és Gazdálkodási Nonprofit Kft-vel tárgyalni arról, milyen módon érjék el, hogy minden háztartásnak legyen tárolóedénye, és milyen módon kötelezhetők a leghatékonyabban az emberek a díjfizetésre. Ezt egész Tiszavasvári viszonylatában értelmezte, de azonnali intézkedéseket tulajdonképpen csak a három, cigányok által sűrűn lakott szegregátumban tett.

Felmerülnek a kérdések:

1.) Amíg nem konszolidálódik a helyzet, a bűdi városrészben hová fog tűnni kéthetente kb. 15-20 köbméter szemét, ami ez idáig az elszállított konténerekbe és környékükre került, ha már megteltek a konténerek? És azok megteltek 2-3 nap alatt!

2.) Számolt-e polgármester - aki egyébként helyben nőtt fel, együtt járt iskolába a vele egykorú bűdiekkel -, hogy több alkalommal leírtuk neki, miszerint az ingatlannyilvántartások rendezetlensége miatt sok család jogi és önkormányzati támogatás nélkül nem jogosult hulladékszállítási szerződést kötni. Sokszor kértük, hogy a tiszavasvári önkormányzat hatósági jogkörében mérje fel, hogy kik nem rendelkeznek a helyben élő családok közül szolgáltatási szerződéssel, és milyen ok miatt. Segítsen ezeknek az embereknek a törvényes útra térni emberségesen. Ezt soha nem tette meg a városvezetés! Soha egyetlen polgármester sem vette a fáradságot, hogy ebbe munkát fektessen!

3.) Felmerül a kérdés: Mi a szándéka a városvezetésnek?

Egy áldatlan állapot felszámolása diktatórikus eszközökkel vagy a bűdi városrészben (és a másik két szegregátumban) élő emberek megsegítése, a város fejlődésének, tisztaságának emberséges módon való megszervezése?! Most mi következik?

Aki háztartási hulladékot közterületre kihelyez - oda, ahol most a konténerek hűlt helye van - vagy a bokrok közé dob, az illegális szemétlerakóvá válik és nyakló nélkül büntetni fogják a szegregátum lakóit? Olyanokat is, akik nem tudnak érvényes hulladékszállítási szolgáltatási szerződést kötni? Jönnek a rendőrök, a közteresek, a mezőőrök meg a polgárőrök, és móresre tanítják a zömében cigány lakosságot polgármesteri parancsra? Mire ez a nagy sietség, mindenféle előkészítés nélkül?

Szőke Zoltán így döntött, a képviselő-testület támogatta, az érintett lakosok érdekei, a megoldáson való közös együttgondolkodás pedig kit érdekel, minek az?! Ez a demokrácia Tiszavasváriban?

Ez idáig az első tagmondat látszik érvényesülni. Bűdön, a Széles úton és Józsefházán eddig ez volt, most már ez lesz Babocsai néni és punktum! Szőke Zoltán és képviselő-testülete erőből megoldja a zömében cigányok háztartási hulladékénak kérdéskörét, azok bevonása nélkül.

Még egy tollvonás: Október elsején felajánlottuk egy lakossági fórum megszervezésében való hatékony közreműködésünket! A polgármester még nem válaszolt! Reméljük, egyszer csak belenéz az emberek szemébe, és elmondja szemtől-szembe nekik, hogy mit akar a több tíz éve fennálló problémával kezdeni, és mondjuk azt is, hogy miből és mi sarkallta ezeknek a diktatórikus intézkedéseknek a lakosság értesítése nélküli bevezetésére!

2020. október 14.

Dr. Horváth Ferenc
Haladjunk Aktivista Csoport – Tiszavasvári

Horváth Ferenc írásai közel másfél éve jelennek meg a Debrecinerben. Jegyzetsorozata itt olvasható: 800 .

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.