Engedély nélkül vághattak ki egy több mint százéves, védett vörösfenyőt Pallagon

A forrásaink szerint a Debreceni Egyetem majdnem ötven további fa kitermelését tervezi. Az egyetem, a zöldterületi osztály és az önkormányzati képviselő sem válaszolt a kérdéseinkre.
Polgár Tóth Tamás
Még szeptemberben kereste meg a Debrecinert több Pallag városrészen élő lakos amiatt, mert úgy értesültek, hogy a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumának parkjában az intézmény vezetése 49 darab, száz évnél idősebb vörösfenyő kivágását tervezi, tájidegenségre hivatkozva. A park helyi jelentőségű természetvédelmi terület, státuszát a 24/2006. (VIII. 14.) számú önkormányzati rendelet szabályozza.

Túl közel volt a kéményhez?

Szabó Tamás, aki a terület közvetlen közelében lakik, augusztus 10-én vette fel a kapcsolatot az ügyben Filep Miklóssal, a Balásházy igazgatójával, bízva abban, hogy csupán egy rosszindulatú pletykáról van szó. Válaszlevelében az igazgató azt írta: „A hír, mint oly sok más hír, most sem igaz…”. Az intézményvezető arra kérte Szabót, hogy küldje el neki a telefonszámát, hogy felhívhassa az ügyben, Szabó azonban hiába adta ezt meg neki, Filep nem kereste őt.

Polgár Tóth Tamás

Augusztus 27-én kivágtak egy egészséges fenyőt az iskola épülete mögül. Szabó elmondása szerint a kivágást végző cég dolgozói arra hivatkoztak, hogy a fa túl közel volt az iskola kéményéhez. A forrásaink egybehangzó információi szerint ezt a kéményt nem is használja az intézmény.

Polgár Tóth Tamás

Másnap Szabó ismét levélben kereste Filep Miklóst, de erre már nem válaszolt az igazgató. Szeptember 24-én ezért újra írt neki, számon kérve az igazgatót, hogy „önhatalmúan kivágatott egy teljesen egészséges fenyőt, ami semmi veszélyt nem jelentett sem az épületre, sem a kéményre”. Filep erre a levelére sem válaszolt Szabó Tamásnak.

Az önkormányzati képviselő közbelépésében reménykedtek

Dr. Tóth Imre, a Debreceni Egyetem szintén Pallagon élő professzor emeritusa Szabó Tamás leveleivel párhuzamosan, augusztus 10-én a választókerület önkormányzati képviselőjével, Majer Tamással (Fidesz) igyekezett felvenni a kapcsolatot. A levelének másolatát a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályvezetőjének, Bognár Klára Rékának is elküldte. Szerinte előfordulhat, hogy egy-egy idős fát szakértői vélemények alapján kivágásra kell ítélni, ugyanakkor életszerűtlennek tartja, hogy 49 fa elpusztítására bármilyen szempontból szükség lenne. „Mivel nagyon hamar sorra kerülhet a pótolhatatlan természeti értékek megsemmisítése, nagyon remélem, közbelépése halasztást eredményez, és időt ad a higgadt, szakmai döntésre” – írta dr. Tóth Imre az önkormányzati képviselőnek.

Polgár Tóth Tamás

A zöldterületi osztálytól senki sem kért engedélyt

Augusztus 28-án, az említett fenyő kivágása után dr. Tóth Imre ismét írt az önkormányzati képviselőnek és a zöldterületi osztályvezetőnek. „Tisztelettel tájékoztatom önöket arról, hogy tegnap egy (vélhetően 100+ éves) egészséges fenyőfát kivágtak az iskola védelem alatt álló parkjában” – kezdte a professzor emeritus, majd azt kérte, hogy minél hamarabb tájékoztassák az aggódó környékbelieket.

Szeptember 24-én aztán egy három nappal korábbi keltezésű levelet kapott Bognár Klára Réka osztályvezetőtől. Ezt másolatként Majer Tamás is megkapta. Bognár a levélben arról tájékoztatta dr. Tóth Imrét, hogy a fákkal kapcsolatos mindenféle munkálat elvégzéséhez az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása szükséges. Arról is írt, hogy az előírásokról a zöldterületi osztály szóban és írásban is informálta a Debreceni Egyetem illetékesét.

Polgár Tóth Tamás

„Tájékoztatom, hogy jelen levelem keltezéséig a Zöldterületi Osztályhoz nem érkezett a tárgyi ügyben beadott természetvédelmi hatósági engedély-, illetve tulajdonosi hozzájárulás kiadásához szükséges szakkérdés vagy szakosztályi állásfoglalás iránti kérelem; valamint nem érkezett válasz korábbi tájékoztatásunkra a Debreceni Egyetemtől” – írta Bognár. Arról, hogy hogyan fordulhatott elő a fenyőfa kivágása a szükséges engedélykérések hiányában, az osztályvezető már nem tért ki a levelében.

Polgár Tóth Tamás

Állítólag továbbra is napirenden van a fák kivágása

A megvalósult és az esetlegesen tervezett fakivágásokkal kapcsolatban október 9-én levélben kerestük a Debreceni Egyetemet, a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályát, illetve Majer Tamás önkormányzati képviselőt. Választ egyik levelünkre sem kaptunk, Majer Tamást pedig a város honlapján megadott mobilszámán is hiába próbáltuk keresni, nem vette fel a telefont. A pallagi forrásaink időközben arról értesültek, hogy továbbra is napirenden van 48 védett fenyőfa kivágása, ezt a Balásházyt üzemeltető Debreceni Egyetem 2021-ben tervezi végrehajtani.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.